Kisalföld logö

2019. 02. 20. szerda - Aladár, Álmos 2°C | 10°C Még több cikk.

Matolcsy György a Magyar Nemzeti Bank elnöke

Hétfőtől Matolcsy György a Magyar Nemzeti Bank elnöke, miután Áder János köztársasági elnök hat évre kinevezte a jegybank élére.

Áder János hétfőn ismertetett levelében arról tájékoztatta a parlamentet, hogy Matolcsy György nemzetgazdasági miniszteri megbízatása március 3-i, vasárnapi hatállyal megszűnt, és őt március 4-i hatállyal a köztársasági elnök kinevezte az MNB elnökévé. A monetáris tanács is bővült hétfőn: bizottsági meghallgatása után a parlament a testület ötödik külsős tagjának választotta Pleschinger Gyulát, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) eddigi adó- és pénzügypolitikáért felelős államtitkárát.

Pleschinger Gyula megválasztása szükséges ahhoz, hogy Balog Ádám - a gazdasági tárca helyettes államtitkára -, akit az MNB harmadik alelnöki posztjára jelölt a miniszterelnök, betölthesse tisztségét. A jegybanktörvény szerint ugyanis a monetáris tanács belső tagjainak - az elnök és az alelnökök - száma nem érheti el a külső tagokét. A tanács új tagja hétfőn le is tette esküjét az Országgyűlésben, mandátuma március 5-től, keddtől szól hat évre. Ugyancsak hétfőn lépett hatályba az MNB új, módosított alapító okirata, amelyet Matolcsy György még kinevezése előtt, február 28-i keltezéssel írt alá. A változások értelmében az elnökhöz került az MNB alkalmazottai - kivéve az alelnökök - feletti, a munkaviszony létesítésére és megszüntetésére, a javadalmazás megállapítására vonatkozó jogkör. Ezt a jegybank elnöke - az új alapító okirat értelmében - a főigazgatóra delegálhatja.

Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel jelentette be, hogy nemzetgazdasági miniszterét, Matolcsy Györgyöt jelöli az MNB elnökének. A korábbi elnök, Simor András hatéves mandátuma március 2-án járt le, és ugyanezen a napon jelentette be a kormányfő sajtófőnöke az NGM adóügyekért felelős helyettes államtitkárának alelnöki jelölését.

Matolcsy György a pénteki bizottsági meghallgatáson leszögezte: az MNB új vezetése mindig és mindenben tartani fogja magát a jegybanktörvényhez, amely világosan kijelöli a nemzeti bank feladatait. Elmondta: a jogszabály rendezett kereteket ad a jegybank működéséhez, világossá teszi, hogy feladata az árstabilitás, a pénzügyi stabilitás fenntartása és a kormány gazdaságpolitikájának támogatása. A távozó nemzetgazdasági miniszter egyben világossá tette, hogy az "infláció ellensége". Balog Ádám a meghallgatáson azt hangsúlyozta, hogy a monetáris politika elsődleges feladata az árstabilitás elérése és fenntartása. A jegybanktörvény azt is egyértelművé teszi, hogy a nemzeti banknak kötelessége támogatni a kormány gazdaságpolitikáját - anélkül, hogy ez veszélyeztetné az elsődleges cél teljesülését. Pleschinger Gyula hétfői bizottsági meghallgatásán amellett érvelt, hogy szigorú költségvetési politika, és továbbra is 3 százalék alatti hiány, valamint tovább csökkenő adósság mellett az MNB képes monetáris eszközökkel támogatni a gazdaság növekedését.

Olvasóink írták

  • 1. oPTiKa 2013. március 06. 13:27
    „vegyen mindenki valutát...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Stratégiai megállapodás a Waberers´s International Zrt.-vel

Ez lesz a 17. stratégiai megállapodás a magyar kormány és az országban tevékenykedő nagybefektetők… Tovább olvasom