Kisalföld logö

2019. 01. 18. péntek - Piroska -1°C | 8°C Még több cikk.

Másfél milliárdos büntetés a bankkártyásoknak

1,5 milliárd forintos bírságot szabott ki a GVH a magyarországi bankkártya-piac két szereplőjére, illetve számos hazai pénzintézetre.

Nem ért egyet a GVH OTP Bankot is elmarasztaló döntésével a pénzintézet, de a bírságot befizeti - mondta Kovács Antal, a bank vezérigazgató-helyettese a Mastercarddal közösen tartott sajtótájékoztatón Budapesten csütörtökön.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) összesen több mint 1,9 milliárd forintos bírságot szabott ki a Visára, a Mastercardra, illetve számos hazai pénzintézetre kartellezés miatt csütörtökön.

A pénzintézetek összesen 968 millió forintos bírságot kaptak, közöttük az OTP-t 281 millió forintra büntették.

Kovács Antal szerint a versenyhivatal indokai nem állják meg a helyüket. A bírságot befizetik, de megteszik a szükséges jogi lépéseket.

A GVH jogsértőnek találta, hogy a hazai bankok 1996-ban megállapodtak arról, hogy a Visa és Mastercard kártyákra azonos mértékű bankközi jutalékot állapítanak meg. Emiatt a két kártyatársaság közötti verseny, továbbá az elfogadó bankok közötti verseny torzult a hivatal szerint.
Az elmarasztalt társaságoknak a GVH határozatának kézhezvételétől számított 30 napon belül kell kifizetniük a bírságot, illetve ugyanennyi idejük van fellebbezésre.

A Mastercard sajnálattal vette tudomásul a versenyhivatalnak a társaságot is elmarasztaló döntését, részletes véleményüket a határozat kézhezvétele után fejtik ki - mondta Gauder Milan, a Mastercard Europe Magyarországért, Horvátországért és Szlovéniáért felelős igazgatója csütörtökön Budapesten, az OTP-vel közösen tartott sajtótájékoztatón.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) több mint 1,9 milliárd forintos bírságot szabott ki a Visára, a Mastercardra, illetve számos hazai pénzintézetre kartellezés miatt csütörtökön.

A pénzintézetek összesen 968 millió forintos bírságot kaptak, a két magyarországi kártyatársaság, a Visa és a Mastercard egyenként 477 millió forintos büntetést kapott.

A GVH jogsértőnek találta, hogy a hazai bankok 1996-ban megállapodtak arról, hogy a Visa és Mastercard kártyákra azonos mértékű bankközi jutalékot állapítanak meg. Emiatt a két kártyatársaság közötti verseny, továbbá az elfogadó bankok közötti verseny torzult a hivatal szerint.
Az elmarasztalt társaságoknak a GVH határozatának kézhezvételétől számított 30 napon belül kell kifizetniük a bírságot, illetve ugyanennyi idejük van fellebbezésre.

Előzmények - Másfél milliárdos büntetés a bankkártyásoknak

Összesen több mint 1,9 milliárd forintos bírságot szabott ki a magyarországi bankkártya-piac két szereplőjére, a Visára és a Mastercardra, illetve számos hazai pénzintézetre, kartellezés miatt a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) csütörtökön.

A pénzintézetek összesen 968 millió forintos bírságot kaptak, a versenyhatóság az OTP Bankot 281 millió, a Budapest Bankot 188 millió, az MKB Bankot 84 millió, a K and H Bankot 127 millió, a CIB Bankot 91 millió, az Erste Bankot 107 millió, az ING magyarországi fióktelepét 90 millió forint megfizetésére kötelezte. A két magyarországi kártyatársaság, a Visa és a Mastercard egyenként 477 millió forintos büntetést kapott. A kartellezés miatt büntetett társaságoknak a GVH határozatának kézhezvételétől számított 30 napon belül kell kifizetni a bírságot, illetve ugyanennyi idejük van fellebbezésre.

Olvasóink írták

 • 8. miracle 2009. szeptember 24. 19:56
  „Arról már nem is beszélve, hogy a cím alapján ellenfényben - sőt talán még anélkül is - úgy tűnhet, hogy a bankkártyahasználókat - vagyis a pórnépet - fogják jól megbüntetni.
  Azt mondjuk nem vitatom, hogy így többet kattintanak.”
 • 7. miracle 2009. szeptember 24. 19:53
  „Ja. Ez azért van, mert másolás-beillesztés megy több helyről és arra sem veszi senki utána a fáradságot, hogy egyszer elolvassa és meggyomlálja úgy, hogy azért madártávlatból kerek egésznek tűnjön.”
 • 6. sRacz 2009. szeptember 24. 19:41
  „miracle, látom nem csak engem zavar, hogy 3szor le van írva ugyan az.”
 • 5. miracle 2009. szeptember 24. 17:00
  „Ön mindent háromszor mond
  háromszor mond
  háromszor mond”
 • 4. Bokk 2009. szeptember 24. 16:15
  „1996-ban állapodtak meg, és a teljesen egységes bankközi jutalékok csak most szúrtak szemet? ...”
 • 3. thermoline 2009. szeptember 24. 14:56
  „Úgyis a végén a bankkártya használók fizetik ki ezt is...”
 • 2. imre1964 2009. szeptember 24. 14:15
  „Azért arra kiváncsi lennék hogy a befizetett büntetést ki teszi zsebre.
  Amugy megérdemlik a bankok.”
 • 1. fióka 2009. szeptember 24. 11:45
  „csak keményen velük megérdemlik”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Devizahitel per: Győzelem

A pénzintézeti törvény szerint ha a szerződéskötéskor a bank nem becsüli meg a jövendőbeli… Tovább olvasom