Kisalföld logö

2019. 05. 23. csütörtök - Dezső Még több cikk.

Magyarországra is került a szalmonellás lengyel tojásból

A fertőzés miatt a Nébih kiemelten ellenőrzi a lengyel tojásszállítmányokat.
Szalmonellával  fertőzött lengyel tojásszállítmányokról érkezett riasztás az Európai Unió élelmiszer- és takarmánybiztonsági riasztási rendszerén (RASFF) keresztül. A magas élelmiszerbiztonsági kockázat miatt Zsigó Róbert, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára elrendelte a  lengyel tojásszállítmányok kiemelt ellenőrzését - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szerdán az MTI-vel.     
   
Az országos ellenőrzés november 4-ig tart majd és minden  magyarországi tojáscsomagoló és -feldolgozó létesítményre kiterjed. A szakemberek, a nyomon követhetőség ellenőrzése mellett, valamennyi lengyel étkezési tojástételből mintát vesznek szalmonella vizsgálat céljából - tették hozzá.   
   
A RASFF riasztásban érintett tojásfeldolgozó üzemben a Nébih  soron kívüli ellenőrzést tartott. A szakemberek - a laboratóriumi vizsgálatok elvégzéséig - elrendelték az érintett tojástétel és az  abból készült termékek kivonását a forgalomból. A Magyarországra szállított tojásokon a "3PL30221321" azonosító olvasható,  fogyaszthatósági ideje 2016. november 4.   
   
A hivatal közleményében felhívta a fogyasztók figyelmét, hogy a  fenti azonosítóval ellátott és lejárati dátumú tojások  megbetegedést okozhatnak, ezért ezeket ne fogyasszák el, és a  tojással érintkezett felületeket fertőtlenítsék.   
   
A szalmonella baktérium - nem megfelelő hőkezelés esetén -  élelmiszerfertőzést okozhat, amelynek lefolyása változó, súlyos esetben akár halállal is végződhet.   
   
A Nébih már az első külföldi hírek néhány héttel ezelőtti  megjelenésekor mintát vett több olyan késztermékből is, amit lengyel tojásból készítettek. Ezekben a laboratóriumi vizsgálatok nem mutattak ki szalmonella baktériumot - olvasható a hivatal  közleményében.

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mesterséges intelligenciával küzdenek a tőzsdei visszaélések ellen

Mesterséges intelligenciával küzdenek a tőzsdei visszaélések ellen
A tőzsdei kereskedést és kereskedőket figyelő intelligens szoftvereket tesztelnek a tőzsdék. Tovább olvasom