Kisalföld logö

2019. 07. 23. kedd - Lenke 19°C | 31°C Még több cikk.

Magyar javaslat az internetes szerencsejátékok szabályozására

Magyarországon és a többi uniós tagállamban is alkalmazható online szerencsejáték szabályozási javaslatot dolgozott ki a Magyar Szerencsejáték Szövetség (MSzSz) - közölte a nyerőgépeket üzemeltető iparág vállalkozóit képviselő érdekvédelmi szervezet elnöke az MTI-vel.

Schreiber István közleményében arról tájékoztat, hogy az MSzSz által kidolgozott mindkét modell lehetővé teszi, hogy véget lehessen vetni annak a most széles körben elterjedt gyakorlatnak, hogy a különböző offshore adóparadicsomok adta lehetőségeket kihasználó internetes szerencsejáték-szervezők nem adóznak bevételeik után.

Az MSZSZ szakértői szerint a szabályozásra két lehetőség van. Az egyik alternatíva, hogy egy nemzetközi szolgáltató - úgynevezett affiliate - szerződést köt egy hazai partnercéggel. Így a belföldi játékosok által generált bevétel után affiliate - azaz 70-80 - százalékot - fizet a hazai partnercégnek, amely ezután fizet közvetlenül adót, engedélyezési és ellenőrzési díjat a helyi adóhatóságnak.

Ahhoz, hogy a rendszer biztonságosan és gazdaságosan tudjon működni két lépést kell megtenni. Az egyik, hogy a nemzetközi szolgáltatónak egy tükörszervert kell elhelyeznie Magyarországon - vagy az online játékot ellenőrizni kívánó országban -, amit az adóhatóság közvetlenül, online módon tud ellenőrizni. A másik fontos elem: az illegális szolgáltatók technikai blokkolása. E nélkül ugyanis nem lehet rákényszeríteni a nemzetközi szolgáltatókat, hogy az engedélyes rendszert válasszák.

Az MSzSz szerint a második szabályozási alternatíva az, ha nincs külföldi szolgáltató. Azaz a helyi szolgáltató fejleszti és üzemelteti az internetes játékhoz szükséges technikai hátteret. Ez utóbbi esetben mindenképpen jelentős beruházási adókedvezményekkel kell segíteni a szolgáltatót, hogy versenyképes lehessen azokkal a külföldi szolgáltatókkal, amelyek már évek óta a piacon vannak.

Magyarországon az ellenőrizetlen online szerencsejáték piac miatt a magyar államkassza több tíz milliárd forintos bevételtől esik el. Ezért az MSzSz elnöke úgy látja: az internetes játékok szabályozása elkerülhetetlen. Ugyanakkor minden uniós tagállamnak biztosítania kell a szolgáltatások szabad áramlását, Így olyan szabályozási modelleket dolgoztak ki a magyar szakértők, amelyek közösségi szinten is megoldást jelenthetnek a szóban forgó problémára. Az MSzSz-nél ugyanakkor aláhúzzák: nem az internet szabadságát szeretnék korlátozni az online szerencsejátékok keretetek közé szorításával, hanem szeretnék, ha egy gazdasági szolgáltatást megfelelően lehetne szabályozni. Hiszen a hagyományos szerencsejátékok területén szigorú szabályoknak és adófizetési kötelezettségnek kell megfelelniük a piaci szereplőknek.

A Magyar Szerencsejáték Szövetség javaslatát elküldte, Matolcsy György nemzetgazdasági miniszternek, valamint Rogán Antal, az Országgyűlés gazdasági és informatikai bizottságának elnöke is megkapta azt. Sőt, az érdekvédelmi szervezet az Európai Pénznyerő-automatákat Üzemeltetők Szövetsége (Euromat) ajánlásával és jóváhagyásával eljuttatta a tervezetet Michel Barnier-nak az unió belső piacért és szolgáltatásért felelős biztosának is.

Olvasóink írták

  • 2. Infamous 2011. február 06. 19:28
    „mindent megadóztatnak a mocsok politikusok... mi meg nem kapunk érte semmit!”
  • 1. knifemaster 2011. február 06. 13:58
    „Magyarországon az ellenőrizetlen online szerencsejáték piac miatt a magyar államkassza több tíz milliárd forintos bevételtől esik el

    Aztán ezt mi alapján számolták ki?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Járulékalap, járulékmértékek januártól

Változott a járulékalap, a biztosítottak által fizetett nyugdíjjárulék mértéke, a járulékfizetési… Tovább olvasom