Kisalföld logö

2019. 07. 22. hétfő - Magdolna 19°C | 31°C Még több cikk.

Magas amerikai vám a kínai gumikra

Peking ellenzi a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) szabályait is sértő washingtoni intézkedést.

Barack Obama amerikai elnök magas védővámokat vezetett be a Kínából érkező gumiabroncsokra, hogy megfékezze a hazai autógumiipart fojtogató olcsó kínai áruk behozatalát; Peking közölte, hogy határozottan ellenzi a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) szabályait is sértő washingtoni intézkedést, s ezért fenntartja a jogot, hogy válaszlépéseket tegyen.

Robert Gibbs, a Fehér Ház szóvivője helyi idő szerint pénteken jelentette be, hogy Obama elnök úgy döntött: megállítja az amerikai autógumiipar szétzilálását, és védővámokat vezet be a Kínából érkező, személygépkocsikra és kisteherautókra való autógumikra.

A befolyásos amerikai acélipari szövetség - amely képviseli a gumiabroncs-iparban alkalmazottak egy részét is - az év elején petíciót intézett az amerikai kormányzathoz, amelyben felhívta a figyelmet arra, hogy a kínai autógumik behozatala négy év leforgása alatt megháromszorozódott, ami több mint ötezer amerikai munkahely elvesztéséhez vezetett az iparágban. A szövetségi nemzetközi kereskedelmi bizottság azt javasolta, hogy Washington az első évben 55, a másodikban 45, a harmadikban pedig 35 százalékos vámilletékkel sújtsa a kínai gyártmányú autógumikat.Barack Obama pénteki döntéséven némileg alacsonyabb védővámokat állapított meg - az első évben 4-ről 35 százalékra emeli, a másodikban pedig 30, illetve a harmadik évben 25 százalékra csökkenti a vámtarifákat -, de ez így is elegendően magas illetékszint ahhoz, hogy jelentősek visszafogja a kínai autógumi-importot.

Peking hevesen reagált a washingtoni bejelentésre. A kínai kormány kereskedelmi minisztériuma elítélte, és súlyos protekcionista intézkedésnek minősítette a döntést. A büntetőtarifák bevezetése szerinte nemcsak a WTO szabályait sérti, hanem ellentmond az amerikai kormány által a G20-ak pénzügyi csúcsértekezletén vállalt kötelezettségeknek. Peking bejelentette, hogy fenntartja a válaszlépés jogát a washingtoni intézkedéssel szemben.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

1000 milliárd hiányunk lesz jövőre

15 milliárdos bevétel, 16 milliárdos kiadás - ezt tervezi a minisztérium. A távhő áfája 5… Tovább olvasom