Kisalföld logö

2019. 07. 17. szerda - Endre, Elek 14°C | 27°C Még több cikk.

Magánszámlákra utalják az 2011-ben részben államosított nyugdíjpénztárakban maradt befektetéseket

A júliustól életbe lépő munkavállalói tőkeprogram (PPK) keretében az állami költségvetésből minden egyes munkavállaló után 250 zloty (mintegy 18,7 ezer forint) kezdeti hozzájárulást és 240 zloty (mintegy 17,9 ezer forint) évi támogatást fizetnek ki.
A biztosítottak egyéni magánszámláira utalják át a 2011-ben részben felszámolt lengyel  magán-nyugdíjpénztárakban (OFE) maradt, mintegy 12,2 ezer milliárd forintnak megfelelő, ezentúl örökölhető befektetéseket - jelentette be hétfőn Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő.

Az OFE-megtakarításokkal rendelkező mintegy 16 millió lengyel vagy a  társadalombiztosítóhoz (ZUS) vagy az  OFE 2020 januárjában esedékes átalakításával létrejövő Egyéni Nyugdíjszámlára (IKE) folyósíttathatja az eddig megspórolt eszközöket - közölte Morawiecki.
    
Az 1999-ben a nyugdíjrendszer második pilléreként bevezetett OFE-t Donald Tusk kormánya 2011-ben részben felszámolta, és a  magán-nyugdíjpénztárak állampapír befektetéseit  az állami társadalombiztosításhoz utalta vissza 150 milliárd zloty (mintegy 11,2 ezer milliárd forint) értékben. Az azóta önkéntes alapon működő OFE-rendszer jelenleg mintegy 162,3 milliárd zlotyt (12,2 ezer milliárd forint) érő befektetéssel rendelkezik.
    
Az IKE-be átirányított OFE-eszközöket a befizetők a nyugdíjkor elérése után,  egyszerre vagy részletekben vehetik igénybe, adómentesen - közölte Morawiecki. Az átirányításért a befizetőnek a megspórolt összeg 15 százalékát kell megtérítenie.
    
A ZUS-hoz való  átutalás pedig díjmentes lesz, a megtakarításokat havi részletekben fizetik ki a nyugdíjjal együtt, és akkor egyúttal meg is adóztatják.
    
Morawiecki elmondta: az IKE bevezetése után a lengyel nyugdíjrendszer három pilléren alapszik majd, az alapot a ZUS adja, a másik két pillért az IKE és a júliustól életbe lépő munkavállalói tőkeprogram (PPK) képezik.  
    
A PPK  keretében  az állami költségvetésből minden egyes munkavállaló után 250 zloty (mintegy 18,7 ezer forint) kezdeti hozzájárulást és 240 zloty (mintegy 17,9 ezer forint) évi támogatást fizetnek ki. A munkavállalók a bruttó fizetésük 2-4 százalékát fizetik be egyéni számlájukra, a munkáltatók ehhez további 1,5-4 százalékkal járulnak hozzá.
    
A 60 éves életkor elérése után igényelni lehet a megspórolt összeg 25 százalékának kifizetését, a hátralévő 75 százalékot 10 év alatt folyósítják.
    
A PPK-ra vonatkozó törvényeket a lengyel parlament tavaly hagyta jóvá. Az OFE átalakítására vonatkozó törvénytervezetet májusban  társadalmi konzultációra bocsátják. A lengyel pénzügyi felügyelet (KNF) hétfőn bemutatott véleménye szerint az OFE-eszközöknek az egyéni magánszámlákra való átutalása növeli majd a lengyel pénzpiaci szereplők bizalmát, és serkentő hatással lesz a lengyel tőkepiacra.
 
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Így költekezünk húsvétkor: tavaly fejenként több mint 26 ezer forintba került az ünnep

Így költekezünk húsvétkor: tavaly fejenként több mint 26 ezer forintba került az ünnep
Az ünnephez kapcsolódó legnépszerűbb termékekből a háztartások 78 százaléka vásárolt sonkát, 69… Tovább olvasom