Kisalföld logö

2018. 12. 12. szerda - Gabriella -2°C | 4°C Még több cikk.

Magánnyugdíj: mire számíthatunk az EU-tól

A nyugdíjreformból fakadó, részben egyszeri bevételekkel a költségvetési deficit látványosan csökkenthető - mondta Andor László.

Bár nyugdíjügyben az Európai Bizottságnak (EB) van véleménye, a nyugdíjmodell kiválasztása a nemzeti hatóságok joga - mondta Andor László munkaügyi biztos a pénteki Napi Gazdaságban megjelent interjúban, aki szerint az uniós szabályok sérülése esetén az EB közbelépne, de ez most nem tűnik indokoltnak.

A nyugdíjrendszer a bizalomra épül, ezért fontos keresni a konszenzust - jelentette ki a biztos. Hozzátette: a bizalomvesztésnek sokféle szövődménye lehet: megdrágíthatja az ország külső finanszírozását, emelkedhet a kamatszint, instabilabbá válhat a valuta, elmaradhatnak a beruházások.

A nyugdíjreformból fakadó, részben egyszeri bevételekkel a költségvetési deficit látványosan csökkenthető, de nem biztos, hogy az EB ezt "méltányolható", fenntartható deficitcsökkentésnek tekinti.

Ha az állam a nyugdíjcélra félrerakott megtakarításokat folyó kiadásokra költi, annak pillanatnyilag majdnem mindenki örülhet, mint amikor egy vidám társaság csapra ver egy hordó évekig érlelt bort. Csak aztán jön a kijózanodás, és évekkel később kiderül, hogy szükség lehet a nyugdíjrendszer szigorítására - vezeti le a folyamatot a munkaügyi biztos.
Andor László következtetése: jobb a nyugdíj-megtakarítások megcsapolását elkerülni, de legalábbis a folyó kiadásokra költéstől tartózkodni, és inkább a strukturális reformokra összpontosítani.

Olvasóink írták

 • 4. szocdem 2010. december 15. 10:21
  „"A nyugdíjreformból fakadó, részben egyszeri bevételekkel a költségvetési deficit látványosan csökkenthető, de nem biztos, hogy az EB ezt "méltányolható", fenntartható deficitcsökkentésnek tekinti."

  Én biztos vagyok benne, hogy az Eu azt se nem méltányolható, se nem fenntartható defivcitcsökkenésnek fogja tekinteni, mert ovábbra is fennáll a Strausskahnék által feltett kérdés: ha a kormányzat a gazdaságot nem képes müködtetni, ha nincs elegendő adóbevétele a müködésből, akkor mi alapozza meg a pénzügyiu politikáját???? TAlán mégis csak a mérhetetlen neolibsi tudatlanság, és a nihil?????”
 • 3. load 2010. december 10. 13:47
  „Mihályi Péter sokkal pontosabban fogalmaz.
  Érdemes elolvasni:
  http://www.napi.hu/default.asp?cCenter=article.asp&nID=467030”
 • 2. Maori 2010. december 10. 11:29
  „"Andor László következtetése: jobb a nyugdíj-megtakarítások megcsapolását elkerülni, de legalábbis a folyó kiadásokra költéstől tartózkodni, és inkább a strukturális reformokra összpontosítani."
  Igen ám, de a másét elkölteni mindenkinek megy, a strukturális reformokhoz meg hát hozzáértő emberek! Az első Nagyvezír kormánya alatt is ez volt. Csak akkor a Bokros által belőlünk kipréselt pénzt költötték el.”
 • 1. Primax 2010. december 10. 10:09
  „"...amikor egy vidám társaság csapra ver egy hordó évekig érlelt bort. Csak aztán jön a kijózanodás,.."
  Jó hasonlat.
  És milyen igaz...
  Fájni is fog a "zemberek" feje év(tized)ekig.
  A politikusok majd simán letagadják, hogy bármi közük is lenne ehhez, így szokás ez errefelé.
  Osz´t jónapot !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Brutális benzinkörkép: hol lehet `olcsón´ tankolni a megyében?

Győrben a legtöbb töltőállomáson 357,9, Sopronban 359,9 forintba kerül a benzin literenkénti ára.… Tovább olvasom