Kisalföld logö

2019. 05. 20. hétfő - Bernát, Felícia Még több cikk.

Magánnyugdíj - Nincs még vége? - EU-s bíróság dönthet

Az Emberi Jogok Európai Bíróságán támadta meg a magán-nyugdíjpénztári tagok befizetéseivel kapcsolatos döntést a Magyar Helsinki Bizottság tizenkét munkatársa.

"Nemcsak az Alkotmánybíróság, az Emberi Jogok Európai Bírósága is korrigálhatja a pénztártagok diszkriminációját" - írta a szervezet, amely szerdán sajtótájékoztatón jelenti be lépését Budapesten, a Nemzetgazdasági Minisztérium József Nádor téri épülete előtt.

A Magyar Helsinki Bizottság indoklásként hozzátette: 2011 decemberétől a magyar állam úgy szedi majd be a magánnyugdíjpénztárakban maradtak járulékalapjának negyedét a társadalombiztosítás javára, hogy munkában töltött szolgálati idejüket nem ismeri el. Ez egyértelműen sérti az Emberi Jogok Európai Egyezményében foglalt diszkriminációtilalmat - olvasható a meghívóban.

Tavaly október 25-én fogadta el a parlament a nyugdíjpénztár-választás szabadságáról szóló törvényt. A jogszabály megnyitotta a magánnyugdíjpénztár-tagok számára az átlépés lehetőségét az állami nyugdíjrendszerbe, megszüntette a pályakezdők magánnyugdíjpénztárba való belépésének kötelezettségét, valamint az elmúlt években nyugdíjba vonultak esetében megteremtette az állami rendszerbe történő visszalépés utólagos lehetőségét.

Schmitt Pál köztársasági elnök november 2-án írta alá a törvényt.
Orbán Viktor miniszterelnök november végén a parlamentben kifejtette: nyugdíjmentő intézkedéseikkel rövid és hosszú távon is biztonságba helyezték minden magyar ember nyugdíját.

Az LMP a törvény megszavazása után bejelentette, hogy az Alkotmánybíróságon támadja meg a döntést, mert az álláspontja szerint alkotmányellenes, és szabad utat engedett a kormánynak arra, hogy rátegye a kezét a magánnyugdíjkasszákban felhalmozott befizetésekre.
Az MSZP november 5-én az Országos Választási Bizottságnál (OVB) ügydöntő népszavazást kezdeményezett a magán-nyugdíjpénztári tagdíjátutalás felfüggesztéséről. Az OVB nem hitelesítette a kezdeményezést, ezért a döntést az MSZP az Alkotmánybíróságon (Ab) támadta meg.

A törvény ellen több civil szervezet is tiltakozott.

Selmeczi Gabriella miniszterelnöki megbízott februárban sajtótájékoztatón közölte: a magán-nyugdíjpénztári tagok 96,8 százaléka választotta az állami nyugdíjrendszert. A magánpénztári tagságot összesen 102.458-an választották, tehát az összes tag 3,2 százaléka döntött a maradás mellett.

Olvasóink írták

23 hozzászólás
12
 • 23. poto 2011. május 12. 14:57
  „Nagyon helyes.
  Azért mert a FIDESZ így döntött még nem biztos,hogy ez jó és jogszerű döntés volt.
  A választási kampányukban erről,hogy a magánnyugdíj pénztárakat államosítják egy szó sem volt.
  Sőt amikor az MSZP még kormányon volt és valami hasonlón gondolkodott fel volt háborodva és védte az ott lévő emberek pénzét.”
 • 22. tudorka 2011. május 11. 19:50
  „21. calico

  Elnézést, én is mnyp tag maradtam és szurkolok, hogy kedvező döntés szülessen, mert az emberi méltóságomat bántja, hogy A VIKTOR FÉLE ÁLLAM BÁCSI egyenlővé tesz engem, aki után fizretnek járulékot vagy, ahogy nevezzük pl. nyugdíjadót azzal, aki után egy vas járulékot sem fizet a munkáltatója, mert mondjuk nem dolgozik”
 • 21. calico 2011. május 11. 13:54
  „9. tudorka, Ön az én hozzászólásomban valamit nagyon félreérthetett... Az, hogy a Kotász félreérti, nem baj, tőle ennyit lehet reálisan elvárni. OK, elismerem, hogy a kommentem túlságosan is szijjártópéteresre sikeredett, de azért nem kéne feljelentgetni jó magyar szokás szerint... Engem úgyis megbüntet majd - külön kérés nélkül is - a Nemzeti Együttműködés Rendszere, hogy mnyp-tag maradtam.”
 • 20. Goldmund 2011. május 11. 12:39
  „17. pancser 2011.05.11. 07:26
  "az állam egy közösség, egy adott területen, amely védelmet és biztonságot nyújt neked is."

  Ha nyújtaná! De nem nyújtja! Sem a nyugdíjat, sem az eü. ellátást, sem a közbiztonságot nézve.

  Mit gondolsz, miért virágzik a maszek orvoslás? Mert annyi pénze van az embereknek? Nem, mert olyan ócska az állami!
  Miért van egyre több biztonsági ajtó és riasztó felszerelve a házakra? Divatból? Nem! Azért, mert sok a betörés, és szinte sosem találja meg a rendőrség a tettest. A közbiztonság hiánya a cigányok lakta környéken még fájdalmasabb.
  És a nyugdíj? Miért lépett át sok NEM PÁLYAKEZDŐ annak idején a magánba? Mert azt látták, hogy állam minden más terüelten rossz gazda, miért pont ezen a területen lenne jó.

  Én azt mondom: vagy fizessék a 24%-omat is mnyp-be és AKKOR TÉNYLEG NEM KÉREK ÁLLAMI NYUGDÍJAT (!!!), vagy menjen a 24%-om az államhoz, de akkor ennek arányában én is legyek jogosult állami nyugdíjra (a tiszta államiban levőkhöz képest természetesen kisebb összegben).

  Ugyanezt kéne a TB-járulékkal is csinálni.”
 • 19. tradermike 2011. május 11. 09:31
  „Kedves Pancser, ezer százalék, hogy jobban gazdálkodnék azzal a pénzzel mint az állam, és lepődj meg: a nyugdíjamra és egészségemre költeném ha nálam maradhatna. Eszem ágában sem volna az államhoz futni, ha baj van - ne nézz gumigerincű balf_sznak így ismeretlenül.
  Azt a pénzt kérem amit én megkerestem: a bruttó béremnek azon részét amit egyébként is erre fordítanának. Csak annyi, hogy én magam akarom kezelni ezt a részt is, én döntöm el melyik orvosnak milyen szolgáltatásáért adom, én magam lennék felelős azért, hogy mennyi lesz a nyugdíjam majd amikor. Tűnjön fel, hogy az állam csak beszedi a pénzt, és hint mellé egy rizsát, hogy majd visszakapod. Ja... majd 72 évesen, ha megéled, és csak annyit amennyi éppen lesz az államkasszában erre a célra. Ezt akarom elkerülni.
  Némileg visszavágva: ha van akit konkrét, valós számok és ész érvek nélkül meg tud győzni egy akármilyen párti politikus, az csak egy párthívő, nem pedig gondolkodó egyén.”
 • 18. load 2011. május 11. 07:30
  „16. tradermike
  Nagyon is jogosnak tűnik a javaslatod, de ilyenkor jön az ellenvetés, hogy de akkor mi lesz a szolidaritás elvével.
  Mi lesz az egyenlő elbánás elvével?
  No pont ezt az elvet sértette meg a kormány azzal a gyalázatos törvénnyel, amelyben kimondta, hogy a kötelező magánnyugdíj rendszerben maradóknak a munkáltatójuk által befizetett járulék után nem jár nyugellátás.
  Ezt meszelheti el az Emberi Jogok Európai Bírósága.
  Remélem sikerül.”
 • 17. pancser 2011. május 11. 07:26
  „16! -hoz. Kedves anarchista!! Tudjuk ti nem szeretitek az államot, de azt még sem, ha nincsen közbiztonság. Aki nem köt biztosítást csak addig nagy a p....ja míg nincsen baj. Eddg mindenki ha bajba került az állambácsihoz szaladt segítségért. Te is azt fogod tenni! Ha nem tudnád az állam egy közösség, egy adott területen, amely védelmet és biztonságot nyújt neked is.”
 • 16. tradermike 2011. május 10. 22:55
  „Miracle, Veled értek egyet. Kérem a 24%-ot is, és szívesen leszek államkasszán kívüli. Sőt, az egészségügyre költött pénzt is kérem ide, inkább megfizetem a magánorvost ha bajom van. Vállalom, hogy nem lesz állami nyugdíjam, TB ellátásom, segélyem ha munkanélküli vagy rokkant leszek. Cserébe ne vonjanak le a bruttó béremből semmiféle ezekkel kapcsolatos járulékot.”
 • 15. miracle 2011. május 10. 22:41
  „kolombela
  Miért mit gondolsz, állam bácsi mit csinál vele? Gondolod a tiedet egy külön zsákban gyűjtik?
  Olyan jól őrizték idáig is, hogy már csak éhbér futja belőle.”
 • 14. machers 2011. május 10. 22:30
  „4. calico 2011.05.10. 16:13
  5. drKotász 2011.05.10. 17:12
  Mire alapozzátok? Tudtok valamit, amiről Kiflilopó Gabriella még nem nyilatkozott? Vagy talán ti már megkaptátok a KEHI jelentését?”
 • 13. Kisildi2 2011. május 10. 21:59
  „kolombela!
  Tudja, ha egy átdolgozott élet után az átlagos állami nyugdíj csak éhbér, meg kell választani, hogy gyógyszert vagy élelmet vesz az ember, a téli tüzelőről már nem is beszélek, akkor méltán gondolták sokan, hogy a magánnyugdíj pénztári befizetésből esetleg majd többre is futhatja. Én is így gondoltam és még sokan mások is. De most, hogy elvették és előtte megfenyegettek, ha nem adom, akkor nagyon rosszul járhatok, már tudom, hogy szegényen fogom tengetni öreg napjaimat, talán nyugdíjba se mehetek, mert addigra már nyugdíj se lesz.”
 • 12. knifemaster 2011. május 10. 21:25
  „11. kolombela 2011.05.10. 20:40
  Kína.”
 • 11. kolombela 2011. május 10. 20:40
  „Nem is értem, hogy mire ez a nagy felháborodás. Nincs még egy olyan ország, ahol a dolgozok nyugdíja magánkézben lenne, főleg külföldi tulajdonban, amivel még hazardíroznak is.”
 • 10. kolombela 2011. május 10. 20:31
  „Elképesztő!!! Mi alapon szólhat bele bármilyen bíróság egy ország költségvetésébe? A nyugdíjkérdés igencsak erősen befolyásolja egy nemzet mindenkori költségvetését. Ezeknek a szemét cionista hátsót nyaló megélhetési jog -és fajvédőknek semmi sem számít. Egyetlen céljuk, hogy Magyarország végképp az enyészeté legyen.”
 • 9. tudorka 2011. május 10. 19:47
  „calico és DrKotász vállaljátok a neveteket és feljelentelek benneteket alaptalan vádaskodásért.
  Ha eltőzsdézték volna a pénzt, akkor ennek a kokeró Viktornak sem kellenének a magán nyugdíjpénztári tagok.
  A PSZÁF és a szőke ciklon sem talált a pénztárak többségének gazdálkodásában semmilyen súlyos hibát.
  Az lenne az igazi, ha az Emberi Jogok Európai Bírósága a tolvajokat (Viktor, Szíjj Ártó Péter, Matolcsy) meg is büntethetné pl. életfogytig tartó fegyház, különösen nagy értékű lopás miatt.”
 • 8. öszödiböszme 2011. május 10. 18:29
  „Saját pénzükre gondoltam. vitya király és sleppje zsebből perkál nekünk! Vagy ez utópia??”
 • 7. kerteszb 2011. május 10. 17:52
  „Remélem feltörlik a padlót a 3000 milliárdot lenyúló makomcsy-bolseviki párossal, Rákosi "méltó" követőivel.”
 • 6. gondolat1234 2011. május 10. 17:52
  „Miből adnák vissza ? Elvileg már mindent eltőzsdéztek, annak ellenére fejenként mindenkinek kb 100ezer ft jár vissza... Amit meg a Fidesz tett el, annak is bottal üthetjük a nyomát...”
 • 5. drKotász 2011. május 10. 17:12
  „Ti azt hiszitek van pénz a magánnyugdíjpénztárban. Ahogy előttem írták azt már rég eljátszották. Mny olyan mint azok a jó kis biztosítások amiből nem kehet kiszállni, mert olyan szerződéseket csinálnak, hogy ha nem fizeted tovább, ugrott amit addig beraktál.”
 • 4. calico 2011. május 10. 16:13
  „Hát hogy a f*ba tudnák visszaadni? El sem tudták venni, hiszen a pénztárak - mint az közismert - eltőzsdézték a vagyont! És egyáltalán, itt nem fognak brüsszeliek dirigálni...”
23 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Stílust vált a McDonalds

A cég azt tervezi, hogy 2015-ig egymilliárd dolláros költséggel elegánsabbá alakíttatja át az… Tovább olvasom