Kisalföld logö

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -7°C | -1°C Még több cikk.

Lezárulhat az Opel eladása

Cégkörök és az üzemi tanács reményei szerint az eddigi anyavállalat, a General Motors igazgatótanácsa november 3-án hozza meg döntését arról, hogy visszalép-e korábbi szándékától, illetve annak megfelelően eladja-e az Opelt a Magna-Sberbank konzorciumnak.

Amennyiben a GM mégis amellett döntene, hogy az Opelt megtartja és saját erejéből szanálja az üzemi tanács közlése szerint a dolgozók készek a tiltakozó akcióra. A Magna International és a Sberbank hivatalosan is értesítette az EU-Bizottságot szándékáról a General Motors Co. európai érdekeltsége, az Opel megvásárlására; Brüsszel november 27-ig értékeli versenyjogi szempontból a vételi ajánlatot.

A vételi ajánlat versenyjogi vizsgálata független a német kormány tervezett 4,5 milliárd eurós Opelnek nyújtandó támogatásának vizsgálatától. Több hónapos alkudozás után az amerikai anyavállalat, a General Motors szeptember közepén jelentette be, hogy kész eladni az Opel többségi részesedését a Magna kanadai-osztrák autóipari beszállító vállalatnak.

A GM "B" terve szerint viszont az amerikaiak megtartanák az Opelt, saját hitelfelvétellel vagy állami támogatással előteremtett pénzeszközökkel saját erőből szanálják - több ezres elbocsátásokkal és üzemek bezárásával, Németországot is beleértve. Az üzemi tanács és a politika mereven elutasítja ezt a megoldást és kétli, hogy a GM egyáltalán képes lenne elegendő forrást előteremteni. Ugyanakkor az európai versenyfelügyeletnek engedélyeznie kellene az Opel összesen 4,5 milliárd eurós mentőcsomagját. Brüsszelnek azonban fenntartásai vannak, és jogi állásfoglalást követel a GM-től és az Opel-ügygondnoktól (Treuhand) arról, hogy a döntés a Magna és konzorciális partnere, az orosz Sberbank javára nem politikai nyomásra született meg. A GM erre nem mutatkozik hajlandónak, mivel kártérítési igénytől tart. A milliárdos hitelcsomag folyósítása emiatt függőben van. Az eladást még az üzemi tanácsnak is jóvá kell hagynia. Négy hete tárgyalnak a Magna, a GM és az Opel képviselőivel az alkalmazottak tehervállalásáról a szanálási folyamatban, eddig eredmény nélkül.

A munkavállalók képviselői a kisebbségi részvényesi jogok garantálását követelik, valamint jóváhagyási jogot a tervezett telephely-költöztetéseknél. Ennek érdekében 2014-ig lemondanának évi 265 millió euró üdülési- és karácsonyi prémiumról. A GM még visszaléphet az eladástól, hiszen az Opelt még nem adták el a Magnának. Egyelőre mindössze a GM igazgatótanácsának szeptember 10-i ajánlása áll rendelkezésre, ami az Opel-részvények 55 százalékának az eladását javasolja az autóipari beszállító csoportnak és orosz partnerének, a Sberbanknak. A GM az "Új Opel" részvényeinek 35 százalékát tartaná meg, 10 százalék pedig az alkalmazottak tulajdonába kerülne. A GM-nek szüksége lehet az életben maradáshoz az Opelre és annak rüsselsheimi fejlesztési központjára.

Az Opel mérnökei ott fejlesztették ki a középkategóriás gépkocsi platformjait és ott áll rendelkezésre a korszerű hajtásláncokhoz, például az elektromos autókéhoz szükséges szakmai tudás. Az idő szorít az eladás körüli ellentmondások tisztázására, hiszen az Opel havonta 70 millió eurót él fel. A vállalatot jelenleg életben tartó 1,5 milliárd eurós áthidaló kölcsön már csak november végéig elegendő.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bővül a digitális TV-hálózat lefedettsége

A digitális televízió-hálózat lakossági lefedettsége eléri a 88 százalékot. Tovább olvasom