Kisalföld logö

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Lesz új IMF hitel 2011-re, csak más nevet kap

Szapáry György, a miniszterelnök főtanácsadója elővigyázatossági hitelmegállapodásnak nevezte az újabb adóságot.

Új, elővigyázatossági hitelmegállapodást kötne a kormány a Nemzetközi Valutalappal (IMF) 2011-re - nyilatkozta az fn.hu-nak Szapáry György, a miniszterelnök főtanácsadója.

Orbán Viktor személyes gazdaságpolitikai tanácsadója az internetes lapnak elmondta: az a terv, hogy a jelenlegi, október végéig érvényes megállapodást két hónappal meghosszabbítják, majd 2011-re kötnének egy elővigyázatossági hitel szerződést. "Ez azt jelenti, hogy nincs szándéka a kormánynak lehívni a pénzt, mert fizetőképes, de egy ilyen megállapodás erősítené a piacok bizalmát, ami megjelenhet alacsonyabb kockázati felárakban, azaz a magyar állam olcsóbban juthatna kölcsönhöz a külföldi piacokon" - mondta Szapáry György.

Megjegyezte, hogy az államnak a jelenlegi keretből sincs szándéka több pénzt lehívni, a hosszabbítást azzal indokolta, hogy "ne legyen két hónapos lyuk" a mostani és a 2011-re kötendő elővigyázatossági megállapodás között.

Az elővigyázatossági hitelt - amelyről még nem kezdték meg a tárgyalásokat - várhatóan a jelenlegi megállapodáshoz hasonló feltételek és kamatok mellett biztosítja a nemzetközi szervezet.Szapáry György hangsúlyozta, hogy a feltételek között az IMF azokat a lépéseket támogatja, amelyek a hosszú távú növekedést szolgálják.
A bankadót érintő kérdésre a miniszterelnöki tanácsadó megerősítette, hogy a tervezett 200 milliárd forintból a bankokra mintegy 130 milliárd jutna. A szakember nem tart attól, hogy a pluszteher miatt egyes bankok kivonulnak Magyarországról, mert mint mondta, a pénzintézeteket hosszú távú érdekek vezérelik, amikor letelepednek egy országban, a magyar piac pedig a jövőben bizonyára növekedni fog, és továbbra is jelentős nyereséggel kecsegtet.

Az államháztartási hiányt illetően Szapáry György elmondta: a gazdasági akciótervben bejelentett lépésekkel a hiány az eredetileg tervezett 3,8 százalékos szintre csökkenthető. "Ez elkötelezettség"- közölte.

Megjegyezte, hogy ha nem történne kiigazítás, akkor a hiány 5 százalék körül lenne, mert a bevételek alacsonyabbak a tervezettnél, a kiadások pedig nagyobbak, túlköltekezés volt az előző kormány idején. A túlköltekezésre példaként említette, hogy a költségvetési intézmények kiadásaiban, a munkanélküliségi segélyben, az Út a munkához programban, a MÁV és BKV működési kiadásai terén vannak túlfutások.

Olvasóink írták

 • 10. gjozsi88 2010. július 10. 21:12
  „fióka!
  Csak amit az ő pénzén vettünk!
  Ugyanis az addig amig ki nem fizetjük az övé!”
 • 9. fióka 2010. július 07. 09:45
  „méghogy vikicsunáj fidesz nem csinálja ugyanazt mint az mszp adják el az országot válságba sodorják aztán majd jön a zsidó a pénzéért amit már most tudnak,hogy lehetetlen visszaadni hát mit adunk majd cserébe a hazát”
 • 8. pityesz 2010. július 06. 07:50
  „Anya ne szülj rabszolgát.Aki tud meneküljön .”
 • 7. load 2010. július 04. 02:54
  „Hétfőn érkezik az IMF tárgyaló küldöttsége.
  Nézzük csak, hogy milyen korábbi véleményekkel kell szembesülniük!

  "- 2008. október: Kósa Lajos alelnök: Kétes dicsőség az IMF-támogatás igénybevétele, ugyanis ilyet harmadik világbeli országok szoktak kapni.

  - 2008. október: Orbán Viktor elnök: Ennyi erővel az Afrikai Államok Közösségéhez is csatlakozhattunk volna. 1998-ban miniszterelnökként bejelentettem: Magyarország megszabadult az IMF kötöttségeitől, most viszont mi vagyunk az elsők az unión belül, akik megállapodást kötnek a Valutaalappal, és ezzel visszajutunk oda, ahol tíz éve voltunk.

  - 2008. november: Szijjártó Péter pártszóvivő: Lehet, hogy a megállapodás az IMF-nek jó üzlet, de Magyarországnak nagyon drága hitelt jelent.

  - 2009. január: Nyitrai Zsolt operatív igazgató: Az IMF elnöke egy bankár, egy bank elnöke, neki az a feladata, hogy a bank számára minél kedvezőbb feltételekkel hiteleket bocsásson ki különböző országok számára... Ezért azt gondolom, hogy a magyarországi hitel az IMF számára sikeres tranzakciónak bizonyul, merthogy súlyos kamatokat fognak az ország, és ezzel együtt a magyar emberek fizetni.

  - 2009. január: Kövér László választmányi elnök: Az IMF főigazgatója (Strauss-Kahn) és Gyurcsány Ferenc "nyugodtan szólíthatnák egymást elvtársnak". Az IMF nem vette figyelembe, hogy nem Gyurcsány Ferencnek, hanem az országnak segítenek. Ennek az az oka, hogy az IMF is ugyanabban a politikában érdekelt, amit ez a kormány folytat.

  - 2009. szeptember: Varga Mihály alelnök: Az IMF talán túlságosan csak "pénzügyi" szempontból mérlegeli, hogy mennyire jól használja fel a kormány a hitelt, és kevésbe foglalkozik a reálgazdasági szempontokkal"”
 • 6. kolombela 2010. július 02. 18:12
  „Nevezhetjük a szart bármilyen néven, attól még szar marad.”
 • 5. hehe08 2010. július 02. 17:56
  „hááát őőőő izééééé..... igen!
  ismét tanui lehetünk annak, hogy egyik kopó másik eb......
  ov is ugyanolyan mint gyf..... legfeljebb szarabbul táncol.......
  majd ha lesz mersze a hazai érdekeket nézni akkor jutunk valamire.... ha gyáva marad akkor folytatjuk a kijelölt utunkat a pokolba.....”
 • 4. load 2010. július 02. 12:46
  „"...ha nem történne kiigazítás, akkor a hiány..."
  Kiigazítás.
  Most ez lett a neve, a korábbi népnyomorgató, gazdaságot tönkretevő brutális megszorításnak.
  Forradalmi változások a retorikában!”
 • 3. Phobos 2010. július 01. 08:41
  „Orbán ezt már réges rég előre megmondta...”
 • 2. Bali01 2010. június 30. 17:48
  „jó lenne ha aki kormányra kerül,eljutna addig,hogy nem hitelekből kéne országot építeni...”
 • 1. Elemér 2010. június 30. 17:07
  „Nemlehet mindent a tulkormányra kenni. O.V. pedig tisztában van hogy könnyen kölcsönökre szorulhat, mert csodát nemtud teremteni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az ár elvonult, a kár itt maradt - Kamarai támogatás

A megyei kereskedelmi és iparkamara kamara elnöksége kétszázezer forinttal támogatta Bőny, Rétalap,… Tovább olvasom