Kisalföld logö

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Közvetlenül szállíthatnak a magyar piacra a magyar termelők

Életbe lépett szerdán a közbeszerzési törvénynek az a változtatása, amely lehetővé teszi, hogy a helyben termelt terményeket közvetlenül, közbeszerzési eljárás nélkül vásárolhassák meg a közétkeztetéssel foglalkozók, például az iskolai menzák, a szociális étkeztetést végzők - mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter szerdán a Fejér megyei Mány községben tartott kihelyezett kormányszóvivői tájékoztatón.

A Hársfadombi Általános Iskolában a miniszter hangsúlyozta: a törvény változtatása újabb fontos lépés azon az úton, amelynek célja, a magyar piac magyar megnyitása a termelők előtt.

Hozzátette: a korábbi kormányzati időszakokban nem volt mód arra, hogy a közétkeztetési intézmények közvetlenül vásárolhassák meg a helyi termelők terményeit, a zöldséget, gyümölcsöt, tejet, tojást, mézet, szárított, aszalt termékeket, s így a helyben megtermelt zöldség sokszor több száz kilométert "utazott", mire az asztalra került.

Azoknak a kistermelőknek, akiknek a terményére, termékére helyben igényt tartanak, a mezőgazdasági szakigazgatási hivatalban regisztráltatni kell magukat, s eleget kell tenniük egy egyszerű feltételrendszernek, többek között permetezési naplót kell vezetniük. A vidékfejlesztési tárca abban bízik, hogy több ezren élnek majd a lehetőséggel - mondta Fazekas Sándor.

A kormány egyszerűbb, jobban átlátható, takarékosabb, a helyi gazdák és fogyasztók érdekeit szolgáló megoldásokat igyekszik találni a végett, hogy egészséges, friss termény kerüljön a gyerekek, a közétkeztetésben részt vevők asztalára - tette hozzá a miniszter.

Ugron Zoltán Mány község független polgármestere arról tájékoztatta az újságírókat, hogy a község iskolájában mintegy 120-130, az óvodában pedig 110 adag ételt főznek naponta. Ezért örömmel fogadták a lehetőséget, hogy a friss zöldséget, gyümölcsöt, tejet, tojást azoktól a helyi gazdáktól szerezzék be, akiket jól ismernek.

A kormányszóvivői tájékoztatón rögtönzött terménybemutatót tartott egy helybeli gazda. Bokodi Sándor - aki tehenészetet tart fenn, s zöldséget, gyümölcsöt is termel, az elsők között élt a hosszú távú, helybeli értékesítési lehetőséggel.

Olvasóink írták

 • 7. janika 2010. szeptember 23. 17:29
  „Ez lassan már az eső utáni köpönyeg!”
 • 6. Imcsi 2010. szeptember 19. 13:23
  „Én is csodálkozom, hogy ez eddig nem így működött!

  5. load! A mondatodban a "nagybani piacon" helyett, vagy mellett egy-két multi lánc nevét is írhatnád!”
 • 5. load 2010. szeptember 18. 08:42
  „2. anuvuk
  Az őstermelői igazolványosok nagy része a nagybani piacon vásárol, és sajátjaként adja el.”
 • 4. fióka 2010. szeptember 16. 13:05
  „ennek nem így kelett volna edig is működni???”
 • 3. Dodo57 2010. szeptember 16. 07:51
  „Vége a nagybani piac árfelhajtó hatásának!”
 • 2. anuvuk 2010. szeptember 15. 21:21
  „Nagyon sok Bokodi Sándorra van szüksége az országnak !!!

  "Madárvédelem - Természetvédelem"”
 • 1. Csetneky 2010. szeptember 15. 19:59
  „Nagyon helyes, ideje volt.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kevesebbet járunk bevásárlóközpontba - Népszerűek a különálló boltok

A vásárlók többsége nem hajlandó 30 percnél többet utazni a bevásárlóközpontba. Tovább olvasom