Kisalföld logö

2019. 05. 21. kedd - Konstantin Még több cikk.

Közel egymilliárd forintos támogatást nyertek muravidéki vállalkozások

Két pályázati körben összesen csaknem egymilliárd forint gazdaságfejlesztési támogatást nyertek a szlovéniai Muravidék magyar vállalkozói.
Két pályázati körben összesen csaknem egymilliárd forint gazdaságfejlesztési támogatást nyertek a szlovéniai Muravidék magyar vállalkozói - ismertette Oláh Zsanett, a Magyar Nemzeti Kereskedőház (MNKH) vezérigazgatója csütörtökön Dobronakon (Dobrovnik).

Az MNKH közép-európai kereskedelemfejlesztési hálózat irodáinak koordinálásával pályáztatott támogatások eredményeit összegző első határon túli találkozón a vezérigazgató elmondta: a magyar kormány által a határon túli térségeknek nyújtott támogatásokból a Muravidékre az első pályázati körben 500 millió forint jutott, a másodikban további 450 millió forint. Az első körben 155, a másodikban 174 vállalkozás nyert el támogatást mezőgazdasági, vállalkozási és turisztikai fejlesztésekre.
    
Oláh Zsanett kifejtette: a Kárpát-medencében működő vállalkozások számítanak a magyar gazdaság erejének, az ezek közötti sikeres együttműködések alapozhatják meg a fenntartható magyar nemzetgazdaságot. Ez egyben segíti az exportáló vállalkozások számának növelését, ami fontos kormányzati cél. 
    
A Muravidék lehet az az első fontos piac, ahol az azonos nyelv, a hasonló üzleti kultúra és az árverseny tekintetében nagyon sok termék esetében versenyképesek lehetnek a vállalkozások - mondta.
    
Egy másik fontos nemzetpolitikai célt, a magyarok helyben boldogulását is segíti a támogatási program, de az ide érkező gazdaságfejlesztési összegek a magyar beszállítók számára is segítik az üzletszerzést. 
   
 "Alapvetően egységes Kárpát-medencei gazdasági erőben gondolkodunk, és abban, hogy ezek a magyar-magyar együttműködések a harmadik piacon is versenyképesek lehetnek" - fogalmazott. Úgy vélte, az irány jó, eredményes, hiszen az első irodanyitástól számítva két és fél év alatt több mint ötmilliárd forint üzlet köttetett a magyar-magyar együttműködés keretében.
    
Mostanra az MNKH Kárpát-medencében működő 22 helyi irodája már abban is közreműködik, hogy a határon túli területek vállalkozásai egymás között is gazdasági kapcsolatokat tudjanak kiépíteni. A kereskedőháznak abban is szerepe van, hogy határon túl készülő termékeknek, szolgáltatásoknak is piacot találjanak, illetve segítsék a helyi fiatal és családi vállalkozások munkahelyteremtését - mondta Oláh Zsanett.
    
A dobronaki találkozó keretében több olyan muravidéki vállalkozás is bemutatkozott, amely az elmúlt időszakban elnyert magyar kormányzati támogatások révén hajtott végre fejlesztéseket. 
    
A helyszínül szolgáló Hancsik pincészet a Külhoni Magyar Fiatal Vállalkozók pályázatán nyert el az MNKH lendvai irodájának szakmai közreműködésével mintegy 6 millió forintot különböző konyhai eszközök, berendezések beszerzésére. A vállalkozás ezen túlmenően sikeresen pályázott a Muravidéki Gazdaságfejlesztési Programban kiírt tendereken, melynek köszönhetően traktort is vásároltak, továbbá két muravidéki magyarnak tudnak munkát adni.
    
A szintén dobronaki Gostilna Pri Lujzi étterem mintegy 35 ezer euró értékű vállalkozásfejlesztést hajtott végre. A kapcai Kerék Családi Vállalkozás, amely földműveléssel és növénytermesztéssel foglalkozik, két pályázatával 14 ezer, illetve 18 ezer euró támogatáshoz jutott, amiből telephelyet bővített és gépeket vásárolt.
    
A Kóton működő, kezdetben közlekedési szolgáltatással foglalkozó AsistencA 4U vállalkozás mára fordítással, illetve mikrobusz bérbeadással bővítette szolgáltatási portfólióját az elnyert 15 ezer eurós támogatással, amelyből a telephelyüket is bővítették.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az év első hónapjában hivatalosan 303 ezer ember dolgozik minimálbérért

Árnyalja a képet, hogy sokan - akár az állami, akár a vállalati szférában - alig keresnek néhány… Tovább olvasom