Kisalföld logö

2019. 03. 21. csütörtök - Benedek -2°C | 12°C Még több cikk.

Korábban kell befizetni a sárga csekkeket

A sárga csekkek "tulajdonosainak" jövő év májusától az eddigiektől eltérően, a csekken szereplő dátumnál legalább két nappal korábban kell befizetniük a pénzt a postán - adta hírül néhány honlap hétfőn.

A változás tényét a jegybank szakemberei megerősítették. A módosításra azért van szükség a pénzügyi szakemberek szerint, mert az átutalás a postán keresztül mintegy két napig tart.

Így a sárga csekkeken várhatóan jövő év májusától nem a befizetés legkésőbbi dátumát, hanem a számla kiegyenlítésének napját tüntetik fel a szolgáltatók.

Az ügyfeleknek így legkésőbb két nappal a csekken szereplő dátum előtt kell kiegyenlíteniük azt az összeget, amelyet sárga csekken kívánnak befizetni, ha a csekken egy dátum szerepel.

A szakértők szerint a számla akkor tekinthető kiegyenlítettnek, ha azt a szolgáltató is megkapja. Úgy vélik, a sárga csekkekkel való számlakiegyenlítés már elavult, és a jövőben a csoportos beszedés, illetve az egyéni elektronikus számlakiegyenlítés irányába kellene elmozdulni.

Olvasóink írták

62 hozzászólás
 • 62. elemér 2009. november 13. 12:17
  „Elmagyarázom nektek ti tutyimutyik hogy müxik ilyesmi ahol ezt használják és ezt kiagyalták, tul az operencián. Kattintasz a bankodra és bejelentkezel. Odakattintasz hogy fizeted a számlákat. Utána pedig megadod mennyit, mikor és kinek. Ezt postázza a bank garanciával-ammen.”
 • 61. Goldmund 2009. november 12. 22:05
  „Én régóta csop.beszedéssel fizetek. Drágább az időm annál, minthogy postán sorban álljak.
  A határidőről meg annyit: ki lehet csúszni, csak a kamatot fel fogják számolni. Aki állandóan késik, többért veszi igénybe a szolgáltatást, mint amennyiért tehetné.
  A banki számlalevelet meg kell őrizni és azon rajt van az átutalás összege és dátuma. Így legalább nem kell minden szolgáltatóról külön-külön őrizni a csekkeket, hanem csak a banktól jött havi elszámolást.

  Én rengeteg történetet hallottam, hogy elkeveredett a csekk, így elfelejtette befizetni a mókus, aztán ment a telefonálgatás a szolgáltatóval, hogy mér van neki hátraléka.”
 • 60. tricse 2009. november 11. 12:46
  „Hasi-tasi nem kér kódot!:)”
 • 59. 13.István 2009. november 11. 11:41
  „Mert miért tart két napig ebben az elekronikus világban a befizetés pillanatától csak egy katt.és meg
  kellene jelenni a pénznek a csekkadó számláján ! Az elszámolás saját területen az más ! Mennyit hoz a
  Póstának a két nap ??És ha később érkezik a számla !”
 • 58. Capr 2009. november 11. 09:58
  „Soha nem fogom megengedni egyetlen szolgáltatónak sem a beszedést. Az én számlám gazdája én vagyok, a befizetési jog engem illet. Én fogom eldönteni egy számláról, hogy befizetem-e vagy sem. Ha valami nem tetszik a szolgáltató számlázásában, győzzön meg róla, hogy jogos a követelése, akkor fizetek. Hidegen hagy a beszedés limitálhatósága, mert forintra pontosan nem lehet belőni, illetve a kényelmesség figyelmetlenné tesz. Az utóbbi időben tényleg "hülyebiztos" lett az eseti átutalás, de könyveltek már félre több átutalásomat a szolgáltatók. Az elsőnél csak morcos vagyok, de elnézem, mert mindenki hibázhat. A másodiknál beszüntetem az átutalást, jöhet a csekk. Vannak olyanok is akiknél kizárólag csekken vagyok hajlandó fizetni, azért, mert a kis sárga feladóvevény elég nyomós érv. Nem egyszer fordult elő, hogy a szolgáltató késedelmi kamat, meg behajtás, meg villamosszék, máglya stb. fenyegetéséből a személyes találkozásunkkor a feladóvevény láttán "űberfa..a kedvezményeket tudunk adni" beszélgetés lett. A csekknél a befizetési határidőket lesz..om. Havonta egyszer megyek postára, kb. 15-én. Ami addig itt van, azt befizetem, ami nincs az így járt, vár a következő hónapig. Soha nem volt még problémám ebből fakadóan.”
 • 57. igazmondó 2009. november 11. 07:43
  „Na de minek az elektronikus átutalás? Csoportos beszedés a megoldás. Ha elég sok zsé van a számlán, meg elég sok ügyet intézel így, akkor ingyenes is lehet. Csak tessék utánajárni.
  És nem csak a zótépé van a világon.

  A nem jól számláztak című paranoiával meg már le kéne állni, mert azért van a beszedés kontrol (sms értesítés), meg a limit megadás.
  Egyébként meg ki nem szarja le, hogy kétszáz forinttal többet vagy kevesebbet vonnak-e le.
  Tudom, újgazdag getzi vagyok. Pedig nem.”
 • 56. VargaP 2009. november 11. 06:37
  „1 db elektronikus átutalás díja az OTP-nél 190 Ft. Dönts Okosan”
 • 55. buggyant 2009. november 11. 06:22
  „Aki csekken akar fizetni az fizessen csekken. Aki meg elektronikusan vagy megbízással az válassza azt. Nem tudom miért kell ezt agyonragozni. Én maradok a csekknél, és ettől még nem vagyok paraszt. Csupán annyi, hogy fizetésből élek mint sok más, nem mutyiztam össze milliókra rúgó lóvét, hogy nagy összegek legyenek a számlámon. Sárgacsekk fizukor jön velem a postára és kész. A határidőt meg nem olvasgatom, akkor tudok fizetni amikor van pénzem. Valaha a számlámról vonták a díjakat, de áttértem a csekkre több okból kifolyólag. Most nem mindegy ki hogy fizet? Nyilván úgy ahogy neki jó. Már megint vihar a biliben...”
 • 54. tricse 2009. november 11. 00:03
  „Amióta új rendszer van a postán ,kulturált körülmények között kell kibírható időt várni--ha már ezen lovagolsz,bár nem ez volt itt a lényeg! És még annyit,hogy ez a világ többek között azért is tart itt ebben a <moderálva> ,mert az emberek elfelejtettek türelmesek és toleránsak lenni! Igen én tudok várni ha kell!”
 • 53. coolzsu 2009. november 10. 19:36
  „A szolgáltatóknak is szóltak???? ... Imádom, amikor egy hó 23-án lejárós határidejű számlát, a hozzá tartozó csekkel együtt 25-én kapok meg.... ((( a víz és a gáz esetében ez rendszeresen előfordul! kenjük ezt is a postára?..”
 • 52. artie75 2009. november 10. 19:26
  „Tricse, a sorba te állsz be, amikor befizeted a kicsisárgágat, és az egész délutánodat ezzel <moderálva> el a postán...”
 • 51. iq 2009. november 10. 19:20
  „NEM!!!!!!”
 • 50. AranyKözépút 2009. november 10. 18:55
  „Nemrég volt hr, itt vagy másik hirportálon, hogy a szülők bankszámláját zárolták, adósságuk miatt, pedig arra ment a gyerekek után járó állami támogatás is. A szakértő nyilatkozta, hogy ha az bankszámlára megy, akkor sajnos azt jogosan elvehetik, inkasszózhatják, ha csekkes, akkor nincs joga senkinek elvenni, az a gyerekre fordítható csak. Nos...igen. Ebben benne van alényeg.”
 • 49. AranyKözépút 2009. november 10. 18:48
  „igazmondo, látsziok, hogy te ahhoz is <moderálva> vagy, hogy átnézd a számlákat, csak vonjanak le és kész. Én rendszeresen nézem és ebben az évben már vagy 5 téves számlát kiállítottak. Pl. rendszerhasználati díjat nem jól számlázott az e-on, az égáz nem a bediktáltat számlázta, stb stb. Ebben az esetben nem volt lehetőségük lehuzni a pénzzel, mert én döntöm el, hogy befizetem-e vagy sem. A legrosszabbak a távközlési cégek,ott gyakori a tévedés, de az e-on és az égáz is sokat hibáz.
  Fenntartom: hülye az, aki kiadja a kezéből a befizetési jogot. Mit gondoltok miért szeretnék ezt a szolgáltatok?? Navajon?!”
 • 48. elemér 2009. november 10. 18:31
  „30. hozzászólás Lobbo71, 40. Jandex

  Én azért irok ide, mert olvasom itt a hülyeségeiteket. Nemhogy csak olvasom, de sajnos tapasztalom is. Nehéz töle megszabadulni. Szerencsére ott én ritkán vagyok. <moderálva> Utána majd irhattok máshova.

  Fizetés a banktol online úgy müxik, hogy kattintasz és fizetsz. Ezt ingyen postázzák és te adod meg hogy mikor egyenlitsék a számlán az összeget. Kattintok és látom 7 évre visszamenöleg hova mit fizettem. Nagyszerüen müxik ez, de egy kolbásztársadalomban ez is bonyolult.”
 • 47. tricse 2009. november 10. 18:18
  „Igen teljesen egyedül vagyok paranoiás és összeesküvéselméletgyártó! Ez a hobbim!
  Örülök,hogy a Te életed rendben van,használd csak nyugodtan a kimosható plasztikkártyádat és fizessél elektronikus úton! Ki mondta hogy ne! Elvégre ez a cél,mindenkit beállítani a sorba! Hát hajrá!”
 • 46. Imcsi 2009. november 10. 17:53
  „40. Jandex! :)”
 • 45. artie75 2009. november 10. 16:17
  „Tricse, orvos látott már? Egyedül vagy ilyen paranoiás?

  Lobbo, persze, gondolom, hogy így van (15 éve az OTP nevű rettenettel semmilyen szintű kapcsolatba nem vagyok hajlandó kerülni), de gondolom, "a zemberek" még arra is lusták, hogy azt kiválasszák maguknak.

  Megjegyzem, a sárga csekk befizetése nem hogy nincs ingyen, sokkal drágább, mint egy akármilyen belföldi utalás, inkasszó, bármi. Csakhogy azt nem közvetlenül az ügyfél fizeti.

  Mert hogy a szolgáltató közvetve az ügyféllel fizetteti meg, az tény. Tehát te, én, mindenki más, aki elektronikusan utal, más lustasága, "múlthozragadtsága" miatt többet fizet.

  Én nem csak, hogy hitelkártyát (!; azt is lehet ésszel használni) használok, ahol lehet, elektronikusan utalok, hanem ahol lehet, elektronikusan kérem a számlát (E-On, ÉGÁZ, UPC, Externet...). És akkor a fizetés is két klikk.

  Hogy tudják, mire mennyit költök? Elég naiv az, aki azt hiszi, hogy ha csak kp-t használsz, akkor nem vagy lenyomozható.”
 • 44. s.margit 2009. november 10. 15:28
  „Ha valaki rendesen fizet azt nem érdekli hogy a postától mikor kapják meg a pénzt.Érdekes módon mindég csak az ügy féllel van a baj.Mikor könyörögni kell a csekkér még nem nagyon szívesen állnak az emberrel szóba de ha nem fizet mindjárt csak a büntetés.”
 • 43. Jandex 2009. november 10. 13:34
  „Nem értem miért paráztok,jövőre jön a viki és visszavon mindent,ha meg lesz a 2/3 amire vágyik akkor a szolgáltatók fognak fizetni az ügyfeleknek!:))))))))”
62 hozzászólás
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Többlet az államháztartásban - Elemzés: nov. 3-9.

A Pénzügyminisztérium gyorstájékoztatója szerint októberben az államháztartás milliárd forintos… Tovább olvasom