Kisalföld logö

2019. 06. 27. csütörtök - László 22°C | 32°C Még több cikk.

Kiskereskedelem a kockázatos iprágak között

A kiskereskedelem is bekerült az öt legkockázatosabb iparág közé – áll a Dun & Bradstreet (D&B) nemzetközi cégminősítő legfrissebb elemzésében.
A cégek száma mégis növekedést mutat, mivel az iparágban az elmúlt három hónapban 6,34 százalékkal több cég alakult, mint 2009 azonos időszakában. 2010 harmadik negyedévében a kiskereskedelemben egy felszámolásra három új cégalapítás jutott. A más szektorokban is folyamatosan nő a cégek száma, a vállalati szféra stabilitása azonban még nem javul, kevés cég tudja elérni a stabilitáshoz szükséges árbevétel szintet.

A kockázatkezelési szakértő, Dun&Bradstreet Hungária Kft. elkészítette 2010 harmadik negyedévére vonatkozó elemzését, mely a magyar gazdaságban a vállalkozások összetételét, az iparágak jelentőségének, kockázatosságának állapotát, változását, a fizetési késések alakulását vizsgálja.

Társas vállalkozások száma, összetétele, új cégalapítások

Hazánkban a társas vállalkozások száma egyenletes növekedést mutat. 2010 szeptemberének végén 554 000 vállalkozás működött Magyarországon, ami 4,15 százalékkal meghaladja az előző év harmadik negyedévének végén működő cégek számát. Ez a stabil növekedés önmagában üdvözlendő folyamat, de nem szabad elfelejteni, hogy a magyar cégszerkezet meglehetősen sérülékeny, mivel a legtöbb cég árbevétele nem üti meg egy minimális, a stabilitáshoz szükséges szintet. A magyar vállalatok csupán 6,6 százalékának van 10-nél több alkalmazottja, és csak 8 százalékuk éri el a 100 millió Ft feletti árbevételt. A gazdasági stabilitás és a vállalati szféra fejlődésének sikertényezője az lenne, ha egyre több cég érne el tartós stabilitást biztosító, például 100 millió Ft éves árbevételt. – mondta Keleti József, a Dun & Bradstreet (D&B) nemzetközi cégminősítő, ügyvezető igazgatója.A legnagyobb arányban a pénzügyi, biztosítási tevékenységgel, a közigazgatással és a kommunális tevékenységgel (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás, víz, szennyvíz, hulladék) foglalkozó cégek száma nőtt. A cégszám az előző időszakokhoz hasonlóan továbbra is csak a textiliparban csökkent, az összes többi szektorban nő. Az átlagosnál kisebb mértékben nőtt a vállalkozások száma a papíriparban, a gumitermékek gyártása terén, nemfém ásványi termékek előállítása terén, a gépiparban és bútorgyártásban, és meglepő módon még a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása terén is.

Az építőiparban a cégek száma az átlagosnál még mindig nagyobb mértékben növekszik. Az elmúlt negyedévben 5,45 százalékkal több cég működött ezen a területen, mint 1 évvel ezelőtt. Ráadásul az építőipar változatlanul a harmadik legnépesebb iparág – a cégek 10 százaléka építőipari főtevékenységgel van bejegyezve –, azaz ennél több vállalat csak a kiskereskedelemben és a szakmai, tudományos, műszaki tevékenység területén működik.

Az elmúlt 12 hónapban valamennyi megyében nőtt a cégek száma. A legnagyobb mértékben Pest, Hajdú-Bihar és Fejér megyében, míg a legkevésbé Tolna, Vas és Zala megyében. Ha a cégek számát viszonyítjuk a KSH 2010. január 1-jei lakosságszámra vonatkozó adataihoz, akkor láthatjuk, hogy a fővárosban egy cégre közel 8 budapesti lakos jut, míg Nógrád megyében 40 Nógrád-megyei. A keleti megyékben általában egy cégre 30 lakos is jut, nyugaton viszont vállalatonként a 20-25 lakos jellemző.Fizetési határidők, fizetési késedelmek

A D&B DunTrade® nevű fizetési tapasztalatok összegző programja a résztvevők összes fizetési tapasztalatára, évente több millió számlára támaszkodva vizsgálja a fizetési szokásokat, melyben pozitív és negatív fizetési tapasztalatok egyaránt szerepelnek.

Az átlagos fizetési határidő 2010 harmadik negyedévében 1 nappal volt kevesebb, mint 2009 azonos időszakában. Az elmúlt időszakban kismértékben ugyan, de csökkent a fizetési határidő, miközben az átlagos késedelem is minimális csökkenést mutatott. Míg az elmúlt 3 hónapban átlagosan 16 napot késtek a vevők számláik kiegyenlítésével, addig az elmúlt év azonos időszakában 18 napot. Az átlagos fizetési késedelmet, csak a már késedelembe esett számlák esetén vizsgáljuk, ami hozzávetőlegesen a számlák felét jelenti, mivel az elmúlt 12 hónapban a számlák 53 százalékát határidőn belül vagy maximum egy napos késéssel fizették. Egy utalásos számla esetén az átlagos pénzhez jutási idő még most is igen magas, átlagosan 47 nap.A fizetési késedelmek összesítése és vizsgálata kiváló eszköz a fizetésképtelenség bekövetkeztének előrejelzésében. A hagyományos pénzügyi mutatókat kiegészítve a fizetési tapasztalatokkal, a vállalatok kockázatkezelői megalapozottabb és biztosabb döntéseket hozhatnak vállalati hitelkihelyezés esetén. A pénzhez jutási idő utalásos számla esetén a legmagasabb az ingatlaniparban, a papíriparban, az építőiparban, ezért ezekben az iparágakban még fokozottabban érdemes figyelni a cégadatok és negatív események mellett a fizetési tapasztalatokat is.

Fizetésképtelenségi eljárások

A fizetésképtelenségi (csőd- és felszámolási) eljárások száma ugrásszerűen megnőtt az elmúlt időszakban. Míg az elmúlt három hónapban több mint 4400 felszámolási eljárást és majdnem 30 csődeljárást regisztráltak, addig a felszámolások száma a 2009-es év azonos időszakában 20 százalékkal kevesebb volt, csődeljárásból is csupán 3-at jegyeztek. Az elmúlt 12 hónapra is ugyanaz a tendencia jellemző, mivel tavaly októbertől idén szeptemberig 17 000 felszámolás történt, 2009-ben ez a szám csupán 15 000 volt, ami 15 százalékos emelkedést jelent.

Nemcsak a felszámolások száma növekszik, hanem a végelszámolások száma is dinamikusan nő. A nagyszámú cégbezárás, a folyamatos cégszám növekedéssel együtt valószínűsíti, hogy csődbe ment cégek vezetőinek nagy része ismét társas vállalkozás alapításába vágja a fejszéjét. Keleti József, a Dun & Bradstreet ügyvezető igazgatója arra hívja fel a figyelmet, hogy új üzleti kapcsolat kialakítása esetén, a tulajdonos, ügyvezető korábbi cégkapcsolatait is érdemes megvizsgálni.Látható, hogy a csődeljárások száma növekszik, de továbbra is csak nagyon kis arányt képviselnek és sok esetben felszámolásba is csapnak át. Szabó Zsolt, a Felszámoló-REORG Zrt. vezérigazgatója 2010. októberi sajtónyilatkozatában kifejtette, hogy a csődeljárásban a rövid határidő-előírások miatt valódi reorganizációra esély sincs, és ezzel minden szereplő tisztában is van, ezért az eljárások jelenleg nem a vállalkozások talpra állításáról, csupán az időhúzásról szólnak. Magyarországon a célok tekintetében a csődeljárás és a felszámolási eljárás között jelenleg nincs különbség, csupán annyi, hogy a csőd mai előírásaival szemben sokkal egyszerűbb egyezséget kötni felszámolás alatt. Ezért továbbra is várható, hogy a tendencia folytatódik, és a csődeljárások száma a jövőben is alacsony marad.

A folyamatosan növekvő számú cégbezárások egyre inkább felhívják a figyelmet a kockázatmenedzsment, a vevői nemfizetések kezelésére. Keleti József, a Dun & Bradstreet ügyvezető igazgatója azt tanácsolja a kis vállalatoknak is, hogy vegyék kézbe az irányítást, tegyék meg a szükséges óvintézkedéseket a nem vagy késve fizetések megelőzése érdekében. A kisvállalatok életében ez azért is különösen fontos, mert ha saját bőrükön tapasztalják meg egy fontos vevőjük fizetésképtelenségét, az a saját stabilitásukat is veszélyezteti. Magyarországon ugyanis még leginkább nagyvállalati és multinacionális, külföldi tulajdonú cégek végeznek kockázatkezelést, a kisebb és hazai vállalatok zöme még védtelen a vevői nemfizetésekkel szemben.

A romló gazdasági helyzetet jelzi, hogy a bedőlési valószínűség az elmúlt 12 hónapban már meghaladta a 3 százalékot, 3,17 százalék volt. A bedőlési arány az elmúlt néhány évben sajnos folyamatos növekedést mutatott. A működő cégekre vetített fizetésképtelenségi eljárások aránya 2009-ben még „csupán" 2,84 százalék volt. A korábbi évekre visszatekintve ez 2008-ban 2,34 százalék, míg 2007-ben 2,21 százalék volt. Alig három éve alatt közel 1 százalékpontot nőtt a bedőlés arány hazánkban.

Kockázatos iparágak

A D&B immár hagyományosan negyedévente közzéteszi a legkockázatosabb és legkevésbé kockázatos iparágak listáját. A korábbi időszakhoz hasonlóan az iparágak kockázat szerinti listájában csak kisebb elmozdulások tapasztalhatók. Nagyobb mértékben nőtt a fafeldolgozással (kivéve: bútor) és fonottáru-gyártással foglalkozó cégek kockázatossága, míg az egyéb szolgáltatásokat végző vállalatok kockázatossága csökkent.

A D&B Failure Score-ja segítségével az egyes vállalatok fizetésképtelenségi eljárás alá kerülése is meghatározható, és a kockázatkezelési döntésekhez a jövőre vonatkozóan is megbízható információforrást biztosít. Ez alapján kerültek meghatározásra, hogy várhatóan a jövőben mely iparágak lesznek a legkockázatosabbak és a legkevésbé kockázatosak. A D&B Failure Score a cégeket érintő negatív eseményeket is figyelembe véve több mint 300 mutató felhasználásával jelzi, hogy adott cég milyen valószínűséggel kerül fizetésképtelenség alá. A kiskereskedelem 2010 elején még nem szerepelt a legkockázatosabb iparágak között, de mára már a lista negyedik legrizikósabb helyén szerepel. Így a jövőben érdemes lesz odafigyelni a kiskereskedelemmel foglalkozó cégek fizetőképességére is. A kiemelt figyelem szükségessége az utóbbi héten még nagyobb jelentőséget kapott, mivel a tervezett válságadó változásokat okozhat a kiskereskedelmi nagyvállalatok stabilitásában is.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Afrikában és Ázsiában is jól fogy a Coca-Cola

A világ legnagyobb üdítőital gyártója a profitját 8,4%-kal növelte a harmadik negyedévben. Tovább olvasom