Kisalföld logö

2019. 05. 20. hétfő - Bernát, Felícia Még több cikk.

Kisebb olajkeresletre számít az IEA jövőre

A vártnál lassabban fog nőni jövőre a világ olajkereslete a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) legújabb előrejelzése szerint a gazdasági növekedés várható lassulása miatt, az idei év fogyasztására vonatkozóan azonban még felfelé módosított az IEA.
Az IEA legutóbbi havi előrejelzése szerint a globális olajfelhasználás napi 86,62 millió hordó lesz az idén, ez napi 1,9 millióval több a tavalyinál, és napi 40 ezer hordóval haladja meg a szervezet korábbi előrejelzését. A jövő évre vonatkozóan viszont már lefelé módosított az IEA: a kereslet napi 87,89 millió hordóval lehet több az ideinél, viszont napi 50 ezer hordóval kevesebb, mint amire korábban számítottak.

Az IEA szakértői egyebek mellett azzal magyarázzák a fogyasztás lassúbb növekedését, hogy az ipari országokban javul az energiahatékonyság, kissé mérséklődik a gazdasági fellendülés, ugyanakkor a feltörekvő országokban - például a legnagyobb energiafogyasztónak számító Kínában - lassan kezdik visszavonni a gazdaságösztönző intézkedéseket, s ez szükségképpen fékezi a növekedést, illetve az olajfelhasználást.

Mindezek alapján az IEA "kényelmes" olajellátásra számít a következő évben, ami magával hozhatja az árak stabilizálódását is nagy átlagban 79 dolláros szinten.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nemzeti bankoknak ad el aranyat az IMF

Az IMF folytatja aranyértékesítési programját: fejlődő országok központi bankjának ad el aranyat azzal a céllal, hogy bővítse bevételi forrásait, és növelje a szegény országok támogatását.
Tovább olvasom