Kisalföld logö

2019. 01. 18. péntek - Piroska -2°C | 8°C Még több cikk.

Kirúgták az APEH elnököt is

Matolcsy György visszavonta Szikora János, az APEH elnökének megbízatását.


Matolcsy György visszavonta Szikora János, az APEH elnökének megbízatását, - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium hétfőn az MTI-vel.

A közlemény szerint az APEH új elnökét a nemzetgazdasági miniszter rövidesen kinevezi.

A miniszter részben azért vonta vissza az APEH elnökének vezetői megbízatását, mert jogszerűtlenül avatkozott bele a kiemelt adózók igazgatóságának hatáskörébe, ezen belül a Malév köztartozásának felfüggesztésébe.

Szikora János
Szikora János

A Magyar Nemzet június 17-i számában azt írta, hogy két évvel ezelőtt jogsértő módon akadályozta meg az adóhivatal elnöke a Malév köztartozásának behajtását. Az APEH ezt még aznap határozottan cáfolta, míg a miniszter ezt követően vizsgálatot rendelt el az ügyben.

A vizsgálat megállapította: azzal, hogy az APEH elnöke leállítatta a Malév köztartozásának behajtását, sérültek azok az alapelvek, amelyek szerint az adóhatóság a törvényeknek megfelelően gyakorolhatja jogait és teljesíti kötelezettségeit, valamint hogy az adóhatóság minden ügyben megkülönböztetés nélkül köteles eljárni. A vizsgálat megállapította azt is, hogy az elnök intézkedése nyomán egy jogellenes állapot következett be, hiszen kvázi szüneteltették a végrehajtást.

A lap korábban azt írta, hogy a légitársaság 1,17 milliárd forint járulékkal tartozott az államnak, amit 2008. október 13-ig kellett volna kifizetnie. Mivel a több mint egymilliárd forint nem érkezett meg az adóhivatalhoz addig az időpontig, így a szervezet három nappal később, október 16-án megindította a végrehajtást. Ennek keretében a Malév valamennyi, összesen hét banknál vezetett számlájára inkasszót bocsátottak ki. A lap pontosan meg nem nevezett forrásból származó értesülése szerint a tetemes összeg azért nem kerülhetett végül az államkasszába, mert Szikora János, az APEH elnöke megakasztotta a folyamatot. Szikora a lap szerint október 18-án elnöki levélben arra adott utasítást, hogy további intézkedésig vonják vissza a Malévval szemben kiadott inkasszókat.

Szikora Jánost 2005-ben a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei APEH igazgatóság éléről nevezte ki az adóhatóság elnökének Veres János pénzügyminiszter.

Olvasóink írták

 • 9. accelerator 2010. június 29. 11:03
  „Nem tudott elég jó szabadrabolni!”
 • 8. VargaP 2010. június 29. 08:41
  „Apu! Kezdődik...”
 • 7. Vita-Max 2010. június 29. 06:38
  „Nem biztos,hogy azért rugták ki mert kell a hely másnak!!!! Lehet,hogy kapott valamit a MALÉV-tól????
  Azért az érdekes,hogy nem egy közteher tartozású kórháznak adtak kedvezményt.......
  Biztos onnan nem csurrant semmi!!!!!! Ez nyitott kérdés marad.....”
 • 6. Vita-Max 2010. június 29. 06:36
  „Nem biztos hogy azért rugták ki mert kell a hely másnak!!! Az nem jutott eszébe senkinek,hogy miért adott kedvezményt a MALÉV-nak az adóterhek miatt???? Lehet,hogy kapott belőle jócskán,ki tudja,valami oka biztos volt!!!!!!!
  MIÉRT NEM EGY KÓRHÁZNAK ADOTT KEDVEZMÉNYT,ÉPPEN ELEGET ZÁRTAK BE KÖZTARTOZÁS MIATT!!!!!!!! Lehet,hogy onnan nem csurrant semmmi??????
  Ez nagy kérdés marad........”
 • 5. VargaP 2010. június 29. 06:34
  „Apu! Kezdődik:)”
 • 4. SC 2010. június 28. 17:05
  „Vajon miért?:-)”
 • 3. Fürgeszarvas 2010. június 28. 10:57
  „Kell a hely egy új simicskának ! Szemetek !”
 • 2. mikvannak 2010. június 28. 10:50
  „Van kalapja vagy nincs kalapja./teljesen mindegy/”
 • 1. győrinagyi 2010. június 28. 10:20
  „.... és szépen így megy ez tovább, egészeg addig, amíg mindenkit le nem cserélnek.....”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rekordokat dönt a svájci frank, de meddig?

Szomorú hét áll a frankhitelesek mögött, a forinttal szemben éves csúcsra emelkedett a svájci frank… Tovább olvasom