Kisalföld logö

2019. 07. 16. kedd - Valter 14°C | 25°C Még több cikk.

Kilábalunk az euróválságból?

"Az euróövezet már kettészakadt, egész Európa alacsony gazdasági növekedésre számíthat, a frank túlértékelt, s jövő márciusra 204 forintig gyengülhet" – prognosztizálja a megkérdezett banki elemző. A csütörtöki „válságcsúcs" eredményei megnyugtathatják a befektetőket.

Az euróövezeti országok vezetőinek tegnapi csúcstalálkozóján ismertetett (részletek a 2. oldalon) görög mentőcsomag tervezetének hatására erősödött a forint és az euró. A szakemberek szerint a kiigazítások azonban évekig elhúzódhatnak.

A magyar gazdaság sem számíthat nagyobb növekedésre. A belső fogyasztás gyenge, eddig az export húzta a gazdaságot.
Kovács Mátyás
"Jelen helyzetben az euróövezet válságáról beszélhetünk, mely elhúzódó, hosszú távú gazdasági megoldást igényel" – kezdte Kovács Mátyás, a Raiffeisen Bank elemzője.

"A bajba jutott országok még évekig maguk előtt görgetik adósságaikat: a költségvetési kiigazítások spektruma 3–4 évre vonatkozik, a megszorításokat így aztán több évre – például mint az olaszok a 40 millió eurós csomagjukat – 2014-ig tervezik, ezután lehet majd jelentősebb pénzügyi egyensúly. Az euróövezetre már most is azt mondhatjuk, hogy bizonyos szempontból kettészakadt. Ezt az elmúlt negyedévekre visszatekintve a növekedési mutatókból láthatjuk: az úgynevezett periféria országai (a déli államok) jóval alacsonyabb növekedést produkálnak, mint a Németország vezette erősebbek. Ez a szakadék a jövőben várhatóan tovább mélyül, míg az adósságaikat nem sikerül nagyobb mértékben csökkenteni."

"Az eurózóna valamennyi tagállamában a megszorítások dominálnak, még középtávon is alacsony gazdasági növekedésre van kilátás: a magyar gazdaság sem számíthat nagyobb növekedésre. A belső fogyasztás gyenge, eddig az export húzta a gazdaságot: ez az egyetlen hajtóerő is kisebb lehet az előttünk álló évben" – folytatta.

A szakértők nem javasolják a frankhitelek átváltását. Felvételünk illusztráció, MTI
A szakértők nem javasolják a frankhitelek átváltását. Felvételünk illusztráció, MTI


"Azt gondoljuk, hogy a svájci frank már így is túlértékelt, egyoldalúak a piaci várakozások. Árfolyamában jelentős mértékben beárazták azt, hogy az európai államok – akár több tagországnak is – adósságának leírására lesz szükség.

A túlértékeltség nem jó a svájci gazdaságnak sem. Úgy véljük, a frankhitelesek a jövőben némiképp fellélegezhetnek, jövő márciusra jelen állás szerint 204 forintos frankárfolyamot prognosztizálunk.

Az "egy euró egy svájci frankot ér" szlogen szerintünk végképp túlzó jóslat, vészforgatókönyv. Mi nem javasoljuk a frankhitelek átváltását, azt gondoljuk, hosszú távon a helyzet konszolidálódni fog" – mondta Kovács Mátyás.

Azt gondoljuk, hogy a svájci frank már így is túlértékelt, egyoldalúak a piaci várakozások.

"A devizaárfolyamok alakulását köztudottan rendkívül nehéz előre jelezni: annyi azért látható, hogy a svájci frank erősödése kezd komoly gondokat okozni Svájcnak, ugyanis az ottani óriáscégeknek ez megnehezíti a versenyképes exportárak kialakítását" – mondta Lett Kornélia, a gazdasági tanácsadással foglalkozó világcég, a PricewaterhouseCoopers győri irodavezetője.

"Az euró jövője pedig attól függ, mennyire sikerül egyértelmű megoldást találni az euróövezet adósságválságban lévő országainak, elsősorban Görögországnak a kezelésére.

Az erről szóló legapróbb biztató jelek is visszaerősítik az európai közös pénzt. Mindezt figyelembe véve, komoly és tartós további frankerősödést az euróval szemben kevéssé tartunk valószínűnek."
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jön a postás: megkezdődtek a pénztári kifizetések

Összesen 99,620 ember maradt a magán-nyugdíjpénztári rendszer tagja. Tovább olvasom