Kisalföld logö

2019. 07. 24. szerda - Kinga, Kincső 19°C | 32°C Még több cikk.

Kilábalás előtt a gazdaság?

Ritka eset, hogy gazdasági visszaesésnek is lehet örülni, de a Központi Statisztikai Hivatal által frissen publikált, 2009 utolsó negyedévéről szóló megyei adattal most ez a helyzet.

Eszerint tavaly október-decemberben Győr- Moson-Sopron ipari termelése 5,5 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, ami jó hír, ha azt nézzük, hogy az első kilenc hónapban mindvégig 30 százalékot meghaladó volt a zuhanás. Sőt: a tavalyi utolsó negyedév termelési értéke már meghaladta az utolsó előttiét. Ezek után jogos a kérdés: kilábalás előtt a megye gazdasága?

A következő hónapokban elválik.

Mindent egybevetve 28 százalékos volt az ipari zsugorodás 2009-ben 2008-hoz képest. A legalább ötven embert foglalkoztató cégek ennél kisebb, 18 százalékos csökkenést regisztráltak.

A nagyrészt a kivitelre támaszkodó megyei ipart elsősorban az érintette kedvezőtlenül, hogy az exportpiacokon behúzták a féket, bár a hazai értékesítés is csökkent majdnem 19 százalékkal.


Az egyes ágazatok másként és másként élték meg a válságot. A zömében belföldre szállító élelmiszeripar az előző évhez képest valamelyest ellensúlyozni tudta kieső hazai bevételeit, miután számottevő, mintegy 30 százalékos exportbővülés mellett mindössze 8 százalékkal kisebb eredményt produkált. Átmeneti volt a textil- és bőripar 2008-as magára találása, a termékei iránti szerényebb hazai és külföldi kereslet következtében termelése tavaly ismét visszaesett, csaknem egyötödével. A gépipari teljesítmény 95 százalékát adó járműgyártás produktuma 32 százalékkal elmaradt az előző évitől. A számítógép- és elektronikaipar 57 százalékkal kisebb eredménnyel zárta az évet, annak ellenére, hogy belföldi eladásait megduplázta.

Az építőipari teljesítmény évek óta visszaesésben van a Nyugat-Dunántúlon, amire tavaly a válság is ráerősített. A megyében –15,4 százalék került a 2009-es rubrikába. Nem véletlen, hogy lakásból is kevesebb, összesen 1679 kapott használatbavételi engedélyt tavaly. Az új otthonok közül Győrött 450, a többi városban 584, a községekben 645 lakást épült. Kilenc olyan falu van, ahol legalább 15 lakást fejeztek be, közülük hét a Győri kistérségben található. Győrújfalu, Győrújbarát és Győrzámoly a legkedveltebb, ahol összesen 121 lakás kapott használatbavételi engedélyt.

A recesszió hatása érződött a beruházásokon is. A megyei cégek (nem csak az ipariak) 167,4 milliárd forintot költöttek erre, ami folyó áron 19 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. A beruházások mintegy kétharmada gép-, berendezés-, járműbeszerzés, több mint egyharmada építés volt.

Nőtt a megye lélekszáma

A KSH most közzétett adatai szerint a megyében 4200-an születtek és 5400-an haltak meg tavaly, az előbbi 1,4, az utóbbi 0,4 százalékkal kevesebb, mint 2008-ban. Miután Győr-Moson-Sopron ismét nyert a bevándorlással, lélekszáma 447 ezerről 449 ezerre nőtt.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csak a főváros fejlődött: Budapest-Vidék 823-195

Magyarország beruházásainak mintegy fele Budapesten valósult meg tavaly, egy fővárosi lakosra 823… Tovább olvasom