Kisalföld logö

2019. 05. 22. szerda - Júlia, Rita Még több cikk.

Kik a leggazdagabb vállalkozók a megyében?

Megyénkben egyre inkább "szaporodnak" a milliárdosok – ez derül ki a leggazdagabb magyarokat összesítő legfrissebb kiadványból. Jelenleg több mint húsz megyei vagy megyei kötődésű üzletember lépte át a bűvös milliárdos vagyont.

A Napi Gazdaság égisze alatt megjelent kiadvány szerint szűkebb pátriánkból hivatalosan nyolc milliárdos üzletember található a leggazdagabb magyarok között. (Valójában azonban nyolcnál is több Győr-Moson-Sopron megyei, top 100-as milliárdosról beszélhetünk, mivel számos esetben családi vállalkozásokról van szó.)


A pénz beszél.
A pénz beszél.


A leggazdagabb üzletemberek Győr-Moson-Sopron megyében

A listán megyénkből a legelőkelőbb helyen 8,7 milliárd forinttal Krankovics István, a mosonmagyaróvári Kravtex Kereskedelmi Kft. alapítója, ügyvezetője található. Kravtex fő profilja itthon a buszgyártás, míg a gabonatermesztéshez gyártott gépek elsősorban az ukrán piacon kelendők. Krankovics István becsült vagyona 2003 óta 4,7 milliárd forinttal gyarapodott, jelenleg ez a leggazdagabb magyarok között a 62. helyre elég.

A hulladékhasznosítással foglalkozó Horváth fivérek, Ferenc és Ernő 8,4 milliárd forintos becsült vagyonnal a 65. helyen találhatóak. A győri testvérek éves forgalma az Alcufer cégcsoporttal eléri a 40 milliárd forintot, saját tőkéjük pedig hétmilliárd forint. Birtokukban van még a gyirmóti Aranyhal étterem több halastóval, s ők támogatják a másodosztályú gyirmóti focicsapatot is.

A lista 68. helyen 8 milliárd forintos becsült vagyonnal Gasztonyi László, a győri Vill-Korr egyik tulajdonosa szerepel. A villamos iparban utazó cégben gyakorlatilag az egész Gasztonyi család dolgozik. A Vill-Korr utóbbi időben három szélkereket épített Csornán és Mosonszolnokon, vagyis a cég nyitni kíván a zöldenergia piacán. A Gasztonyi család becsült vagyona 2006 óta 3,2 milliárd forinttal nőtt.


Játsszanak a milliárdokkal!


A kisalfold.hu legutoljára 2008-ban közölte a megye leggazdagabb embereinek lajstromát. Ha kíváncsiak arra, hogy a milliárdosok közül ki mennyi pénzzel tudta növelni, vagy mennyi pénzt bukott az utóbbi másfél évben, akkor kattintsanak ide.


Szélvédőktől kezdve focin át a kolbászokig

A soproni Hirschler család üvegipari vállalkozása 73. a 7 milliárd forintra becsült vagyonnal. A visszapillantó tükrökből meggazdagodó soproni cég üzemében jelenleg – többek közt – évi 500-600 ezer szélvédőt tudnak gyártani. A szélvédőgyártás a vállalkozás fő profilja; több mint 500 autótípushoz szállítanak "ablakokat". A cég 99 százalékban exportra termel.

A 100 leggazdagabb magyar között található a Budapesten élő, de az ETO FC és az ETO Park kapcsán győri kötődésű Tarsoly Csaba, a Quaestor Csoport elnök vezérigazgatója. Tarsoly becsült 5,7 milliárd forintos vagyonával 91. a listán. A zöld-fehér klub patrónusáról kevesen tudják, hogy a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat tagja, valamint rendszeresen támogatja az Értelmi Sérülteket Szolgáló Társadalmi Szervezetek és Alapítványok Országos Szövetségét.

93. a rangsorban 5,2 milliárdos vagyonával az abdai Réti Attila. A Kaiser Foods élelmiszer-ipari cég korábbi tulajdonosa alig pár hete vált meg az elsősorban szalámikat és kolbászokat gyártó vállalkozásától. Réti Attila a döntés okáról úgy nyilatkozott a kisalfold.hu-nak, hogy hosszútávon ez lépés garantálja egykori cége biztos fejlődését. Az abdai milliárdos a jövőben elsősorban könyvek írásával szeretne foglalkozni.

A lista legnagyobb hibája is megyei vonatkozású

Folláth György
, a Győri Szeszgyár többségi tulajdonosa épphogy befért, de szerepel a Top 100-ban. 4,6 milliárd forintos becsült vagyonával 97. a sorban Győr egyik legrégebbi ipari létesítményének a többségi tulajdonosa. Folláth György a hazai bioüzemanyaggyártás egyik legfőbb szószólója. Szívesen jótékonykodik: például roma gyerekek iskoláztatását támogatja.

A Napi Gazdaság kiadványának egyik legnagyobb hibája megyei vonatkozású. A 100. helyre sorolták ugyanis 4,3 milliárdos becsült vagyonnal a győri Imre Istvánt, az Integrál-Hexa Zrt. tulajdonosát. Mint köztudott, a korábbi építőipari óriás ellen felszámolás indult, mivel a cég fizetésképtelenné vált.

Túl a Top 100-as listán: több mint 10 újabb megyei milliárdos 

A Napi Gazdaság kiadványa szerint a Top 100-as listán túl több mint 10 megyebeli üzletember, vállalkozó mondhatja magát magyar milliárdosnak.

Így a Dunakilitin élő, Belgiumban ékszerészként dolgozó Csebi Pogány Lajos (3,5 milliárd), Borsodi László, a győri Borsodi Műhely Kft. tulajdonosa (3 milliárd), a megyében öt helyütt autószalon- és márkaszerviz-tulajdonos Kenese László és fia (3 milliárd), a vendéglátással, építési vállalkozással foglalkozó győri Paár család (3 milliárd), valamint Tóth József Péter, a Lipóti Pékség és a lipóti Orchidea Hotel tulajdonosa (3 milliárd).

Két és fél milliárdos klubtagok

A "két és fél milliárdosok" között a megyéből a győri Matusz Balázs (Matusz Vad tulajdonosa), Radek József (a Palatia Nyomda tulajdonosa), Jancsó Péter (a Graboplast elnök-vezérigazgatója) és Somogyi János (a Somogyi Electronic volt tulajdonosa, az egyik legnagyobb győri befektető) neve olvasható.

A soproni Szilágyi László (a Dentál Pannónia Zrt. tulajdonosa) becsült vagyona 2 milliárd, a győri Dudits Gábor szállodatulajdonos becsült vagyona pedig 1,5 milliárd forint a legfrissebb összeállítás szerint.


A milliárdos magyar triumvirátus: Demján, Csányi, Várszegi

A 100 leggazdagabb magyar együttesen 257 milliárddal növelte a vagyonát tavaly – derül ki a Napi Gazdaság Kiadó 2010-es kiadványából, amelyet kilencedik alkalommal adtak ki.

A 100 leggazdagabb 2010-es listáját idén is Demján Sándor vezeti 150 milliárdos becsült vagyonnal. A 2010-es listába kerüléshez 4,3 milliárdos "belépési minimumot" kellett elérni.

A második helyen áll Csányi Sándor (120 milliárd forintos becsült vagyonnal), a harmadik Várszegi Gábor (100 milliárd forintos becsült vagyonnal).
 


Olvasóink írták

52 hozzászólás
 • 52. piteam 2010. július 14. 05:45
  „A gondolkodásod és a gondolataid miatt -amik itt gyönyörűen tükröződnek - tartassz ott, ahol tartassz !”
 • 51. máris 2010. július 13. 08:47
  „AZ IGAZI " MÁRIS " NEM AKI VISSZAÉL A F... NEVEMMEL!!! VANNAK SZERINTEM BECSÜLETES GAZDAGOK IS!!! ÉN MÁR TALÁLKOZTAM ILYENNEL!! AKI, SUMÁKOL, ÉS MENTI A VAGYONÁT, ÁTÍRAT, CSAL, STB...STB, AZ EGYIK SEM, KEMÉNY, VEREJTÉKES MUNKÁVAL SZEREZTE A VAGYONÁT!!!”
 • 50. k.zult 2010. július 12. 20:58
  „jól felsorolták a lánctartozás kialakítóit. Tapasztaltam, hogy ők a kormányhivatalnokokon, vagy kormányzati háttérintézményeken keresztűl, képesek kicsit korruptálni, aztán a központosított közbeszerzéseken keresztül az ország egy bizonyos jellegű munkáit első kézből megkapni, kiadni, aztán alvállalkozókat nem fizetni. Itt lenne az ideje, a cégek tulajdonosainak körmére nézni, mert ha cégvezetőiknek parancsba azaz tulajdonosi utasításba adhatják, hogy gyűjtsék az adósságot, már rég be van jegyezve az új cég, ahova mentve lessz a vagyon, a felszámolási eljárás meg úgyis megmenti a cég tulajdonosi körét a fizetéstől. Ebben az esetben had követelhessem a nem fizetőm új cégétől a régi cége tartozását ! Polar-Húsz Kft . FIZESSS !!!!”
 • 49. passuth 2010. július 12. 19:23
  „Érdekes olvasmány annak tudatában,az ország 3/4 részének nincs megtakarított pénze,szerintem legtöbbjük jókor volt jó helyen:-)”
 • 48. omm 2010. július 12. 12:44
  „47. Nem kellene egy kalap alá venni mindenkit...”
 • 47. accelerator 2010. július 11. 23:31
  „Ma már a tolvajokat, a zsiványokat, meg a bűnözőket, akik eleget harácsoltak üzletembereknek nevezik...”
 • 46. meteor* 2010. július 11. 19:54
  „mi frasz az a 4.3 milliardos "belepesi minimum"?”
 • 45. Lehel54 2010. július 11. 17:47
  „aki látott már életében papirlapot,hogy mi mennyi marad a kaszában,(még sikeresnek becézett vállalkozásoknál is) az tudja: millárdos ki lehet.”
 • 44. máris 2010. július 11. 14:13
  „CSAK HERGELIK A SZEGÉNYEKET ! ÉS MINDÍG AZOK VANNAK TÖBBEN!!!!”
 • 43. zsukov 2010. július 11. 05:56
  „Lehet,hogy mégsem pssssihoulogos kell feldolgozni avant...”
 • 42. Mankapunka 2010. július 10. 15:30
  „Én egyet tudok,hogy kerítésen belül mégegyszer nem teszem a lábam.

  Remélem azt a sok nyavaláyst,aki ott dolgozik a seggnyalása miatt majd jól kirugnak pár év múlva.

  Nem csípem azt a helyet,egyedül a biztosági őrök normálisak ott.

  Valaki ismeri a Gyulát onnan,akkor remélem már megvalúsította az álmait.”
 • 41. buggyant 2010. július 10. 14:45
  „Mer a sóher bandának meg kell a reklám. Egyébként én sem értem. Ezernyi jobb helyszín kínálgatná magát. Á, itt érdekösszefonódások vannak.”
 • 40. Mankapunka 2010. július 10. 13:15
  „buggyant

  Lesz belőle valami,az biztos.

  Csak azt nem értem,hogy miért ebben a soher bandának a telepén kell fényképezni????
  Akkor inkább menjenek ki a Ráb töltés mellé a természetbe.

  Rohadt sok zsigerelő van ott,ahol készülnek a fotók.”
 • 39. buggyant 2010. július 10. 13:04
  „Vállalkozáshoz tőke is kell.”
 • 38. mikvannak 2010. július 10. 12:28
  „Hajrá infláció!!”
 • 37. oaxacaca 2010. július 10. 11:39
  „#20! Nem szeretném leírni, de a listán megkeresheted. Bocs:))”
 • 36. cspogi43 2010. július 10. 10:55
  „A pontosság kedvéért, a Dunakilitii csebi Pogány az nem Lajos, hanem Alajos.”
 • 35. unkown 2010. július 10. 10:29
  „úgy tudom bárki vállalkozhat, így hajrá... és talán nem itt kel sírni”
 • 34. buggyant 2010. július 10. 09:03
  „Viszont most helyeske a nap szépe.
  Bocsánat bocsánat, itt nem turkál senki. A kisalföld feldobott egy rágcsacsontot. Uszítás indul médián keresztül. Az emberek meg hozzászólnak fejüket vakarva hogy nini, becsületes munkával milliárdok? Ejha!”
 • 33. piteam 2010. július 10. 06:14
  „NE KESEREGJ, CSELEKEDJ !
  MINDEN RAJTAD MÚLIK !
  KESEREGSZ VAGY CSELEKSZEL ?

  Attól nem lesz több, ha más zsebében túrkálsz, mert csak túrkálsz !
  NE TÚRKÁLJ, HANEM VALÓSÍTSD MEG AZ ÁLMAIDAT !
  CSELEKEDJ ÉRTE !”
52 hozzászólás
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

APEH: 600 milliós büntetés a BKV-nak

Mintegy 600 millió forintra büntette az APEH a BKV-t - írta pénteki számában a Népszava. Tovább olvasom