Kisalföld logö

2019. 04. 26. péntek - Ervin Még több cikk.

Ki fizeti? Jön a cukor- és sóadó

Eltérő mértékű népegészségügyi termékdíjat vetne ki a kormány a töményen sózott és cukrozott élelmiszerekre.

A Világgazdaság úgy tudja, eltérő mértékű népegészségügyi termékdíjat vetne ki a kormány a töményen sózott és cukrozott élelmiszerekre és italokra, és a korábbi elgondolásokhoz képest szűkült a megadóztatásra javasolt terméklista, amelyre egyelőre nem kerültek fel a hamburgerek, a készételek és az alkoholféleségek.

A lap szerint hamarosan a kormány elé kerül a tervezet, amely szerint a termékdíjat úgynevezett egyfázisú forgalmi adóként vetnék ki, mértéke a termékek só- és cukortartalmának függvényében eltérő lenne. Például az energiaitalok egy literére 200 forint lenne a népegészségügyi termékdíj.
A termékdíjas listára azokat az ételeket, italokat vették fel, amelyek só- és cukortartalma az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet tudományos vizsgálatai szerint az egészségügyi határértéket meghaladja. A lap szerint előkelő helyen szerepel a listán például a palackozott jeges tea, a kóla, az összes cukrozott üdítő, az energiaitalok, a dobozos jégkrémek, a sós levesporok, a chipsféleségek, a sós ropogtatnivalók.

A tervek szerint a jövő januártól bevezetendő díjból 20-30 milliárd forint bevételt várnak, ennek egy részét népegészségügyi célokra (egészségmegőrzés, szűrővizsgálatok, oktatás), másik részét az ágazatban dolgozók bérének növelésére fordítanák - írta a Világgazdaság.

Olvasóink írták

27 hozzászólás
12
 • 27. gjozsi88 2011. június 17. 18:43
  „még annyit:
  Egyébbként nézd meg a költségvetéseket az elmúlt 10 évben és ki fog derülni, hogy minden évben inflációnál nagyobb mértékben került pénz az egészségügybe!
  Azaz a finanszirozásban pénz kivonás már emiatt sem lehetséges!!!!”
 • 26. gjozsi88 2011. június 17. 18:41
  „knifemaster
  Drábik Jánosról mindent megtudhatunk, csak azt nem, hogy mikor végzett el közgazdasági egyetemet, sőt orvostudománnyal sem foglalkozott...!
  Persze azon filozófusok egyike, aki azon képes morfondirozni (filozófusok általában) hogy mivel a repülő nyílvessző minden időpillanatban egy ponton áll, az gyakorlatilag nem repül, hanem áll!

  Egyébbként javaslom az idézetek helyett próbáld saját szavaiddal megcáfolni az állításaimat, ugyanis én nem hívatkoztam senkire!
  Azt viszont nem nehéz kitalálni -még neked sem, hogy az orvostudomány hihetetlen fejlődésen ment át, emiatt jelentősen megdrágult....Ez a kiadási oldal!
  A bevételi oldalon a bérjövedelmek, ugyanis ebből fizetjük azt a járulékot amit erre fordítunk nem emelkedtek ennek megfelelő mértékben!”
 • 25. dünnyögő 2011. június 16. 21:43
  „Ez az adóztatás legsunyibb módja, mert ki gondol az élelmiszer vásárláskor az Áfára. Enni kell és kész.
  A mellécsomagolt különadók pedig észrevétlenül meglékelik a pénztárcánkat. Az csak egy álságos indok, hogy mindez a mi egészségünk érdekében történik. Az államkincstárból akkor sem fog többet kapni az egészségügy. Megy az egész a lecsóba.”
 • 24. dorombolok 2011. június 13. 15:22
  „A 300 Ft.-os vizitdíjból országos hisztit csináltak, elmeszelték , elhitették a zemberekkel , hogy ha ők jönnek akkor majd máshonnét ömlik a pénz az egészségügybe meg az oktatásba meg mindenhova.A sok narancsos meg el is hitte. Ebből csak az jött be , hogy a saját zsebükbe ömlik , de oda aztán nagyon vastagon.Lassan több fajta adó lesz mint Mátyás király korában, és a több milliárdos levelezős nem auditált véleménycsere helyett jön Viktor álruhában.Mindjárt rengeteg pénzt lehet az államadósság csökkentésére fordítani.”
 • 23. janika 2011. június 12. 05:43
  „"knifemaster" -sajnos a legtöbben a számítógépeket a NET-et még mindig csak a játékokra használják, no meg egyesek csak a saját kéje kedvéért.”
 • 22. knifemaster 2011. június 11. 06:21
  „20. gjozsi88 2011.06.10. 08:26

  Nézz meg egy Drábik János előadást,csak hogy képben legyél!

  http://drabikjanos.com/eloadasok/

  Ugye nem baj ,ha neki jobban hiszek,mint a pl. a Te észosztásodnak?”
 • 21. janus 2011. június 11. 00:08
  „egyik kutya a masik eb mindegy hogy mien kormany nyert volna a valasztason mind regi gondolkodasu nagyon buta emberek kik olyan rovid latoak hogy hihetetlen mindenfele hulye adok draga benzin draga elet keves fuzetes sok feketemelos
  becsodul gorogorszag haboru lesz itten”
 • 20. gjozsi88 2011. június 10. 08:26
  „knifemaster

  Szomorúan értesítelek, hogy az egészségügyre fordítható jövedelmekhez kapcsolódó járulékok mértéke, azaz az egészségügyre fordítható pénz messze nem nőhetett oly mértékben, mint amilyen mértékben nőtt az egészségügyi fejlődésből adódó finanszirozási igény!
  Nem csökkent az egészségügyre fordított összeg, hanem az egészségügy finanszirozási igényéhez képest csökkentek a források!
  Ez lényeges különbség!
  Ezért lett volna szükség az igénybevevőktől a vizitdíjra, mely egyrészt csökkentette volna az indokolatlan orvoslátogatást, ösztönözte volna az egészséges életmódra törekvést és nem utolsó sorban többletforrásokat eredményezett volna!
  A mostani különadóval azt is büntetik, akinek a fenti anyagok tulzott fogyasztása semilyen egészségtelenséget nem okoz, ugyanakkor nem az igénybevevők fizetik a többlet költséget!
  Márpedig azok élnek inkább egészségromboló módon, akik orvoshoz mennek....általában ez a fokmérője az egészségtelen életmódnak, mely messze nem az étkezésben nyilvánul meg csupán! Annak sokkal bonyolultabb összetvői vannak!
  Aki rész adatot értékel ,mert az egészségtelen életmódot csak az étkezésből eredezteti, az súlyos tévedésben van!”
 • 19. janika 2011. június 10. 08:06
  „A fehérgalléros bűnözők tolvaj ötlet tárháza kimeríthetetlen!”
 • 18. Fürgeszarvas 2011. június 10. 07:08
  „6. frigyi 2011.06.09. 09:27
  A német átlagfizetéshez hozzátehetsz nyugodtan még egy X-et. Legalább ötszöröse a magyarnak.”
 • 17. Ddorf 2011. június 09. 21:35
  „5. wsxokm12, sajnos annyiban nincs igazad,hogy teljesen mindegy ki van fent. Melyik kormány.
  Az egyik se különb mint a másik. Sajnos. Egyik se az ország jövöjét tartja szem elött,hanem a sajátjukat építik.”
 • 16. knifemaster 2011. június 09. 21:26
  „12. KissLaszlo 2011.06.09. 12:58
  Ó persze ,majd pont a vizitdíj húzott volna ki a szarból,mikor az egészségügyet tudatosan rombolták le,és minden pénzt kiloptak belőle amit lehetett.
  Te eddig hol éltél?”
 • 15. tudorka 2011. június 09. 20:29
  „Köszönet a 2/3-nak.
  Talán a 2/3-ad adót kellene bevezetni, de csak nekik.
  Mert ők tudják, hogy ez nem megszorítás, de én mostanában mást érzek.”
 • 14. ftcedi 2011. június 09. 20:10
  „Hogy a fidesz el megy a pi,,,,,,,,,,,,,,, hazugság adó nem lesz”
 • 13. kerteszb 2011. június 09. 15:27
  „Na vajon ki fizeti? Hát természetesen a zemberek! Még keserűbb lesz a szánk íze eztán...”
 • 12. KissLaszlo 2011. június 09. 12:58
  „De hát a vizit díj nem köllött! Most aztán cirka 4 évet várhatok egy egyszerű csípőműtétre, beültetésre. Mert ki az a hülye, aki bármi féle adót fizetni akar? Én sem akarok, így hát a cikkben felsorolt dolgokat nem veszem meg. Gondolom mások is így cselekszenek. Mindjárt nem fog bejönni a várt 20-30 milliárd Ft. Jut eszembe: ma hallottam a Kossuth ( remélem még az a neve ) rádióban, hogy abba az akármi mentő alapba csak 39 millió Ft folyt be, annak zömét is a KIS EMBEREK fizették be. Kérdem én, ezek a bal.aszok, mikor járulnak hozzá, mert lenne miből.”
 • 11. Pikulics 2011. június 09. 11:42
  „Hiányzik a felsorolásokból a rossz szájszag megadóztatása (ellenör: Orbán Viktor föszaglász), környezetszennyezési adó a babfözelékre (szagártalom!), tojásadó (tüntetési terrorista eszköz), a parlamenti közvetitések megadóztatása (vigalmi adó).
  Tovább nem sorolom, mert még ihletet meritenek belöle...”
 • 10. oPTiKa 2011. június 09. 10:54
  „Hmmm, elég érdekes lesz - pl. ha belegondolok, hogy a "light" joghurtokban több cukor van, mint a kólában.
  Meg mintha elég kevés húskészítményt láttam volna mostanában, amihez nem használnak cukrot...

  De szerintem inkább az ízfokozókra kellene adót kivetni...”
 • 9. load 2011. június 09. 10:48
  „2. Madarász
  Jaj ne!
  Azt az adót is mi fizetnénk.”
 • 8. load 2011. június 09. 10:47
  „4. Rinpócse
  Ne adj tippeket!!!”
27 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Moody´s: nincs felülvizsgálat alatt Magyarország minősítése

A Moody's nemzetközi hitelminősítőnél nincs felülvizsgálat alatt Magyarország szuverén adósságának a… Tovább olvasom