Kisalföld logö

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -6°C | 1°C Még több cikk.

K&H Bank: lassan indul a lakáshitelezés

A deviza alapú lakáshitelek 9 milliárd forinttal, 3,4 százalékkal bővültek, annak dacára, hogy a bank tavaly nyáron beszüntette a deviza hitelek nyújtását.

Bár tavaly a K&H Bank is felfüggesztette az euró alapú lakáshitelek nyújtását, ezzel is ösztönözte a lakosságot a forint alapon történő lakáskölcsönök felvételére, az idei évet az jellemzi, hogy igen lassan indul a lakáshitelek felvétele - mondta Bába Ágnes, a K&H Bank vezérigazgató-helyettese az MTI-nek.

A vezérigazgató-helyettes rámutatott: ez év február 15-től a K&H visszaállította az euró alapon történő devizahitelek nyújtását, ezzel alternatívát biztosítva a kölcsönt igénylőknek, de a banknál továbbra is inkább a forintkölcsönök felvételét "favorizálják".

"Attól, hogy az euró hitel is hozzáférhető, jobban beindult a forint hitelek felvétele" - emelte ki Bába Ágnes, sőt a banknál díjmentesen lehet a már korábban felvett svájci alapú kölcsönöket, legyenek azok lakáskölcsönök, vagy egyéb lakossági hitelek, forint alapú vagy euró hitelre átváltani. A lakosság napjainkban már jobban figyel a devizakockázatokra - emelte ki, és azt is el lehet mondani, hogy 2010 még mindig inkább a jelentős kölcsön-visszafizetés, mint a hitelezés éve lesz a lakosság vonatkozásában - hangoztatta Bába Ágnes.

Felhívta a figyelmet arra, hogy míg januárban, februárban gyakorlatilag állt a piac, márciusban szinte hétről hétre emelkedett a kölcsönt igénylők száma, olyannyira, hogy legutóbb egyik hétről a másikra 50 százalékkal nagyobb volt a hitelekért folyamodók száma, bár a bázis az elmúlt évek töredéke. Bába Ágnes kitért arra is, milyen a lakossági kölcsönöknek a minősége."Ebben a vonatkozásban azt hittük, hogy a portfolió romlására leginkább az árfolyam-alakulás, azaz a forint/euró, illetve a forint/svájci frank kurzus hat majd, azonban már most látszik, hogy még mindig nő a munkanélküliség az országban, és ez váltja ki a lakossági hitelek egy részének romlását az egész szektorban - ismertette. Kiemelte: a bank már tavaly nagy hangsúlyt helyezett arra, hogy ha a valamely lakossági ügyfél esetében úgy látták, romlik a fizetőképessége, különböző "mentő", könnyítő konstrukciót ajánlottak fel a nem törlesztő partnernek.

Ezek közé tartozott az, hogy például a lakossági hitel futamidejét meghosszabbították, átütemezték, vagy azt kínálták fel az ügyfélnek, hogy amíg nincs munkája, ebben az időszakban csak a kamatokat fizesse - említette meg Bába Ágnes. Rámutatott: már 2009 első félévében elkezdődött bizonyos átstrukturálódás, nőttek az átütemezések, illetve emelkedett a nem fizető ügyfelek állománya. Ezzel együtt a K&H-nál még mindig jobb a lakossági "rossz kölcsönök" állományának aránya a bank összes lakossági hiteléhez viszonyítva, mintha a hazai bankszektort veszik alapul. "Ha a 90 napon túl nem teljesítő hitelekre gondolunk, ez a lakossági hitelállományban a K&H-nál 5 százalék körüli szintet ér el, míg a magyar bankszektor egészében ez az arány 10 százalékhoz közelít" - emelte ki. A vezérigazgató-helyettes elismerte, hogy a lakossági kölcsönök közül az úgynevezett fedezetlen hitelállomány minősége romlott a leginkább a K&H-nál is.

"Már az elmúlt év második felében lefékeződött a jelzálog-alapú kölcsönök felvétele, a szabad felhasználású jelzálog hitelek esetében mutatkozott leginkább a rossz fizetési fegyelem, az ingatlan fedezetű kölcsönöknél kevésbé romlott az állomány " - elemezte Bába Ágnes. Elmondta: a lakossági termékek közül a kártyák esetében meghatározó lehet a díjak mértéke, itt már a közeljövőben olyan konstrukciókat dolgoznak ki a banknál, amely részben szinten tartja, vagy csökkenti a díjat a fogyasztó számára.

"Az is kedvező lesz majd, hogy a K and H Bank különböző új biztosítási konstrukciókat köt majd az egyes plasztikokhoz, amelyek a kártyák gyakori használatát erősíthetik" - mondta a vezérigazgató-helyettes. Végezetül jelezte: azon is gondolkodnak, ha az ügyfelek tartós fogyasztási cikk vételére használják a K&H bankkártyáit, akkor a termék garanciális idejét megnövelik. Így például, ha kártyahasználat nélkül a garanciális idő két év, akkor a kártyára vett tévénél, hifinél vagy más tartós fogyasztási terméknél ez az idő akár három évre is nőhet, vagy megkétszereződhet - mondta Bába Ágnes.

A K&H Bank tavalyi mérlege szerint a lakossági hitelezés minimális mértékben, mindössze 3 milliárd forinttal 709 milliárd forintra nőtt, ezen belül az újonnan felvett lakáshitelek állománya szintén 3 milliárd forinttal 378 milliárd forintra emelkedett. A deviza alapú lakáshitelek viszont 9 milliárd forinttal, 3,4 százalékkal, bővültek, annak dacára, hogy a bank tavaly nyáron beszüntette a deviza hitelek nyújtását. A bank lakossági ügyfeleinek száma 2009 végére megközelítette a 850 ezret, ami 4 százalékos növekedés az egy évvel ezelőtti adathoz képest.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Húsvét: 10 millió valódi és 3,5 millió csoki tojás fogyott a Tescoban

A húsáruk közül a legnépszerűbbek a magyar termékek voltak, 32 teherautónyi füstölt lapocka került a… Tovább olvasom