Kisalföld logö

2019. 04. 22. hétfő - Csilla, Noémi Még több cikk.

Kész a mentőcsomag: 50 milliárd a bedőlt devizahiteleseknek

Alacsony költségű, támogatott hitellel váltanák ki az elszálló devizakölcsönöket, s erre 50-60 milliárd forintot szánnak a büdzséből.

Elkészült a bedőlt hiteleseknek szánt állami mentőcsomag - közölte kedden a Magyar Hírlap, amely azt állította: megszerezte annak véglegesnek tekinthető változatát.

A lap közlése szerint a dokumentumból kiderül: alacsony költségű, támogatott hitellel váltanák ki az elszálló devizakölcsönöket, s erre 50-60 milliárd forintot szánnak a büdzséből.

A Magyar Hírlap szerint a tervezet mérsékelné a kezesek kötelezettségeit, és a csőd közelébe került ezrekre is gondol. A fő cél, hogy a lakásuk értékét meghaladó tartozást cipelő polgárok ne kerüljenek olyan helyzetbe, hogy a szerződésbontás már negatív vagyont eredményezzen, s emiatt átmeneküljenek a feketegazdaságba. A menthetetleneknek szociális bérlakást kínálnak.

Illusztráció
Illusztráció


A lap pontokba szedve is ismertette az új szabályozás elemeit, ezek a negatív vagyonosodás megszüntetése, az államilag támogatott hitelezés beindítása, a tranzakciós költségek kiiktatása, az árfolyamszint feletti teherátvállalás, a végrehajtói díjak módosítása és a zálogkötelezetti kör csökkentése.

Olvasóink írták

49 hozzászólás
 • 49. Contar 2011. április 13. 12:34
  „Na ja, csakhogy a bank egyoldalúan is módosíthatja a szerződést, akármi is volt benne eredetileg!”
 • 48. machers 2011. április 12. 09:26
  „46. Szuperminden 2011.04.11. 14:18
  Sokat segít, ha megkérdezed a bankban, illetve megnézed a szerződést!”
 • 47. janika 2011. április 11. 17:33
  „"46. Szuperminden" e rendszerben minden előfordulhat, hisz a politikai bűnözés a virágkorát éli és nemcsak hazánkban!”
 • 46. Szuperminden 2011. április 11. 14:18
  „Üdv! Engem az érdekelne ha valaki forint alapú hitelt vesz fel, akkor a törlesztőrészlet tuti ugyanannyi marad mondjuk 3, 5 vagy 10 év múlva is? Csak mert azt olvastam, hogy pár hónapig garantálják a törlesztőrészlet nagyságát. Akkor most hogy van ez? Lehet 2 év múlva az is a duplája lesz mondjuk?”
 • 45. Phobos 2011. április 07. 08:36
  „Újabb fideszes bukta a feketepénzekkel

  Törvénytelenül vett fel közpénzt Csöbör Katalin fideszes országgyűlési képviselő, ő a Blikk által kirobbantott feketepénz-botrány hatodik érintettje.
  A lap szerint a politikus több társához hasonlóan egyszerre vett fel teljes összegű választókerületi pótlékot az Országgyűléstől, miközben önkormányzati tisztsége után - Csöbör Alsózsolca alpolgármestere - is kapott költségtérítést, noha az ilyen duplázást a törvény tiltja.
  A politikus ráadásul félrevezető nyilatkozatot adott a lapnak, amikor a feketepénzről kérdezték.
  - Kijelentem, hogy csak az Országgyűlés Hivatalától kapok költségtérítést, máshonnan nem - írta tegnap. Ezen kijelentése egyébként tényszerűen igaz, éppen csak arról feledkezett el beszámolni, hogy az önkormányzattól február végéig kapott költségátalányt, ráadásul ezt a lap dokumentummal tudja bizonyítani.
  Csöbör ugyanis március 3-án, jóval a feketepénz-botrány kirobbanása után mondott le önkormányzati költségátalányáról, amelyet a dokumentum tanúsága szerint egy októberi döntés alapján utaltak neki.
  Ezen a papíron még egy különös mondat szerepel.
  ,,Ezen lemondás, egyben igazolás az Országgyűlés Hivatala felé a teljes összegű költségátalány igénylésére" - áll a dokumentumban. Ez azért különös, mert az Országgyűlés adatai szerint februárban Csöbör a teljes neki járó összeget, 473 076 forintot vett fel választókerületi pótlékként, igaz, egy hónappal később, márciusban már csökkentett összeget, 336 625 forintot kapott.
  Csöbör Katalin a lap által kirobbantott feketepénz-botrány hatodik érintettje. Hozzá hasonlóan a miskolci Zsiga Marcell, a zuglói Papcsák Ferenc, a hatvani Szabó Zsolt és az erzsébetvárosi Rónaszékiné Keresztes Monika is törvénytelenül vett fel közpénzeket hónapokon át.
  Kalmár Ferenc KDNP-s országgyűlési képviselőről szintén a Blikk írta meg, hogy törvénytelenül vesz fel dupla pénzt, ő két állami cég felügyelőbizottságából kapott javadalmazást, amit tiltanak a jogszabályok. Zsigát 150 ezer, Papcsákot, Szabót és Rónaszékinét 250 ezer forint pénzbírságra ítélte a törvénysértés miatt a Fidesz etikai bizottsága. A KDNP-s Kalmárt a párt nem marasztalta el, de a törvénytelenül felvett pénzeket visszafizette, és felügyelőbizottsági tagságairól lemondott.”
 • 44. dorombolok 2011. április 07. 06:09
  „Ki volt az az őrült aki a" negatív vagyonosodás" kifejezést kitalálta. Biztosan egy negatív okos.Ezek szerint negatívan jól mennek ma dolgok negatívan demokratizálódó országban, mert a negatívan értelmes csodákat negatív okosságot alkotnak a fülkebéke felhatalmazása okán..”
 • 43. db 2011. április 06. 19:51
  „Már kb. egy évtizede, hogy lakásvásárlásra szántuk el magunkat. Alaposan mérlegelve a helyzetet, a bizonytalan kilátások miatt panellakás vásárlása mellett döntöttünk, amit kölcsön felvétele nélkül sikerült megvásárolni.
  Ugyanekkor munkatársam gyakorlatilag minimális tőkével, ám a mi panelunk árának dupla összegét kölcsönként felvéve új társasházat vásárolt - mondván nekik a panel nem jó. Mondtam, hogy nekem sem, de így nyugodtabban fekszem le este. Azt hittem okos vagyok.
  De nem az vagyok, hanem hülye. Mert ugye ebben a <moderálva> országban mindig a hülyék szívják meg !??”
 • 42. janika 2011. április 06. 16:14
  „Egyik becsületes üzletben sem kell számlát kérni, azt a automatikusan adják az áru mellé!Kivéve a bankok akiknél kérni kell?”
 • 41. load 2011. április 06. 14:22
  „40. janika
  Pedig kérhettél volna.
  A bankok versenyeztek az ügyfelekért.
  Csak azt kellett volna megkérdezni, hogy X összegű CHF hitel fejében mennyi forintot adnak.”
 • 40. janika 2011. április 06. 13:49
  „"load" egyik bank sem adott soha, senkinek, számlát a CHF átváltási áráról.

  "A bank is CHF hitelt vett fel anno, amikor a hitel felvevőnek forintban kifizette a hitel összegét.
  A törlesztésnél CHF-t kell vennie, hogy a külföldi banknak ő is törleszteni tudjon."
  Ez az esti mese a gyerekeknek azok elhiszik.”
 • 39. load 2011. április 06. 13:26
  „37. janika
  "... semmiféle CHF tranzakció nem folyik a kölcsönök törlesztésével kapcsolatba!"
  Miért vagy te ebben annyira biztos?
  A bank is CHF hitelt vett fel anno, amikor a hitel felvevőnek forintban kifizette a hitel összegét.
  A törlesztésnél CHF-t kell vennie, hogy a külföldi banknak ő is törleszteni tudjon.
  A két árfolyam szükségszerűen nem ugyan az.
  Ezt hívják árfolyam kockázatnak.
  És akkor a kamat változásról még nem is beszéltünk.”
 • 38. Stewe 2011. április 06. 09:37
  „Van Magyarországon egy olyan jelenség is, hogy " nem megyek albérletbe, pénzkidobás, inkább fizetem a saját lakásomat " Na ez a fizetem a saját lakásomat ez ugy néz ki hogy bedobjuk amink van, a család összes tagjátol kérünk pénzt a hitelfelvételhez, aztán felvesszük a hitelt, és fizetjük a " sajátunkat" ami 10-15-20 évig a banké... fizetjük amíg bírjuk, amig egészségesek vagyunk, amig van munkánk, s nem utolsósorban, amig együtt vagyunk a párunkkal...
  Itt azokrol az emberekről beszélek, akik nem engedhetik meg maguknak ezt az ingoványos talajt, mégis megteszik. És az élet ugye nem arrol szól, hogy fizetem a csekkeket, és vajaskenyérrel ülök otthon. Idővel kell az autó, a kis utazás, magyarán az Élet. De így kockázati tartalék nem képződik. S ha borul a kártyavár, az adósságot még az unokáink is látni fogják. S visszahoznánk azokat az időket, hogy albérletbe mehessünk, óriási adóssághalmaz nélkül.”
 • 37. janika 2011. április 06. 07:16
  „"36. Rbar 2011.04.05. 22:59 " Érdekes,hogyan próbálják belesulykolni az emberekbe a "devizát" noha a deviza és a "deviza alapú" kölcsön még köszönő viszonyban sincs egymással. Magyarországon egy simlis üldözetlen, az emberek becsapása folyik.
  A CHF árfolyama akkor valós , ha a kölcsönt CHF-ben folyósították volna. Mivel magyar forint volt a kölcsönzött pénz így, azt abban is kell visszafizetni és a szerződés kötési részletekkel. A többi csupán a banki és a simlis politikai spekuláció! Hisz semmiféle CHF tranzakció nem folyik a kölcsönök törlesztésével kapcsolatba! Így csupán munka nélkül akarnak akár több mint 100%-os haszonra szert tenni! Métg tehetik ,hisz a bünüldözés tátja a mafla pofáját,mint mindig!”
 • 36. Rbar 2011. április 05. 22:59
  „Nem tartom fair-nek a rendesen fizetőkkel szemben! És akárki akármit mond, az árvízkárosultak bajában sem tudok felhőtlenül együtt érezni. Van olyan, akinek évről évre elviszi a ház valamelyik részét a víz (mert ártéren van pl), mégsem köt biztosítást, mert az állam úgyis megsegíti! Komolyan mondom kinyílik a bicska a zsebemben. A "parasztok" is mindig sírnak, vagy sok-vagy kevés az eső, ki kell őket segíteni... Egy bolt tulajdonost (akit a multik lehetetlenítenek el) ki segít meg!???
  Azt sem értem, ha az ismerősöm lakáshitelének 150 Ft-os CHF árfolyam mellett 45000 volt a törlesztője, akkor most hogy a k...a anyjukba kell 85000 Ft-ot fizetnie??? Jelenleg 202 körül mozog a frank. Az árfolyamok % különbsége plusz harmincegynehány, Hogy lehet a részlet plusz 95 % ????? MKB bank azt hiszem.”
 • 35. Primax 2011. április 05. 22:16
  „15. Patriot !
  Pro primo :
  Nincs vitám senkivel sem.
  Pro secundo :
  A hiteleket önként vették - és veszik - fel az ZEMBEREK, erre senki és semmi sem kényszerít(het)i őket.
  Pro tercio :
  Nem szabad a "rendes" törlesztőket megbüntetni azzal, hogy a felelőtlen hiteleseket közpénzekből kisegítik.”
 • 34. kaucsukcsuka 2011. április 05. 20:59
  „igaz, bocsesz! a Csányi féle...

  Azon gondolkodtam, hogy a feleségem és én is milyen hülyék vagyunk. A fősulinkat fizetősön végeztük el. 20 éves korom óta (mióta leszereltem) teljesen bejelentett helyeken dolgoztam /esélyem se volt fekete jövedelmet szerezni/, hasonlóan az asszony is, majd forint hitelből megvettük a lakásunkat, az autóból is olyat vettünk amit hitel nélkül ki tudtunk fizetni. A családi pótlékon kívül az államtól nem emléxem, hogy kaptam volna bármit is.
  Sportolunk, nem dohányzunk, próbálunk egészségesen élni, és a szépre-jóra nevelni a két gyerekünket.
  AKKOR ÉN MOST HÜLYE VAGYOK?????”
 • 33. miracle 2011. április 05. 20:30
  „Kapni ugyan kapott, de már visszafizette.”
 • 32. kaucsukcsuka 2011. április 05. 20:25
  „viki27! Magyarországon egyetlen bank sem kapott állami támogatást...legalábbis a magyar államtól nem”
 • 31. karakter 2011. április 05. 20:05
  „26. .viki27. 2011.04.05. 18:24
  "Miért nem lehet egyszeri kamattal számolni,nem pedig kamatos kamattal."

  Jujjj :)”
 • 30. janika 2011. április 05. 20:03
  „"oPTiKa" a deviza és "a deviza alapú" hitel nem egyforma!Az utóbbi olyan mint a Gyurcsány kormányzás! Tehát úgy csinálnak mint, ha kormányoznának ezek meg úgy csinálnak mint, ha devizát adtak volna. Mind kettő a lakosság becsapása!”
49 hozzászólás
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tulajdonos és vezérigazgató váltás a Coop Győr Zrt-nél

Boros Pétert Gazdag Sándor váltja a vezérigazgatói székben. Tovább olvasom