Kisalföld logö

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 9°C Még több cikk.

Járai Zsigmond a Költségvetési Tanács tagja

A bruttó hazai termék (GDP) arányában fokozatosan csökkenő és kiegyensúlyozott költségvetésre van szükség - mondta Járai Zsigmond, miután Schmitt Pál köztársasági elnök a Költségvetési Tanács (KT) tagjává nevezte ki.

A bruttó hazai termék (GDP) arányában fokozatosan csökkenő és kiegyensúlyozott költségvetésre van szükség, valamint a költségvetés szerkezetében előtérbe kell helyezni a gazdaságélénkítést szolgáló kiadásokat - mondta Járai Zsigmond pénteken Budapesten, miután Schmitt Pál köztársasági elnök a Költségvetési Tanács (KT) tagjává nevezte ki a Sándor palotában.

Járai Zsigmond szerint a KT külön apparátus nélkül is működőképes lesz, mivel munkamegosztásban működik majd a többi, költségvetési kérdésben illetékes intézménnyel, vagyis az Állami Számvevőszékkel (ÁSZ-szal), a pénzügyminisztérium szerepét ellátó Nemzetgazdasági Minisztériummal és a Magyar Nemzeti Bankkal (MNB-vel).

A Költségvetési Tanácsnak három tagja van: Domokos László, az ÁSZ elnöke, Simor András, az MNB elnöke, és Járai Zsigmond, az MNB felügyelőbizottságának elnöke.

Járai Zsigmond hívja össze a tanács üléseit, megállapítja annak napirendjét, valamint vezeti és képviseli a Költségvetési Tanácsot.
Járai Zsigmond hívja össze a tanács üléseit, megállapítja annak napirendjét, valamint vezeti és képviseli a Költségvetési Tanácsot.
A pénteki kinevezési okmányátadási ünnepségen részt vett Domokos László és Király Júlia, az MNB alelnöke is.

Járai Zsigmond a kinevezési okmány átvétele után elmondta: a Magyar Nemzeti Bank (MNB) felügyelőbizottságának elnöki tisztét megtartja, mivel az összeférhető a Költségvetési Tanács elnöki posztjával.
A KT elnöke, szavai szerint elsősorban az ÁSZ és a MNB apparátusára kíván támaszkodni a munka során, és így hozzájárulni ahhoz, hogy a "költségvetés a lehető legjobb legyen".

Járai Zsigmond
Járai Zsigmond


"A költségvetés komoly befolyással van az ország gazdasági életére, gyakorlatilag az összefoglalója az ország pénzügyeinek" - hangsúlyozta Járai Zsigmond. Kiemelte: a költségvetés befolyásolja a gazdaság fejlődését, növekedését, egyrészt növelheti a befektetői bizalmat, másrészt nagymértékben befolyásolja, hogy az állam pénzét mire használják fel.

Az új Költségvetési Tanács napokon belül összeül - mondta Járai Zsigmond. Hozzátette: feladatuk a költségvetéshez kapcsolódik, vagyis ha felmerül a költségvetés valamilyen módosításnak kérdése, akkor abban állást kell foglalniuk, de nem feladatuk a gazdaságpolitika véleményezése. Jelezte: a munka kezdeteként a költségvetéshez értő gazdasági szakemberekkel, kutatókkal szeretne egyeztetni, véleményt cserélni.

Járai Zsigmond elmondta: a következő években a GDP 46 százalékáig kell leszorítani a költségvetési kiadásokat, ezért szükségesek a szerkezeti reformok, ez "jó irány". Ugyancsak pozitívnak nevezte a KT elnöke, hogy kevesebb forrást költenek a folyamatos kiadásokra, és hogy az Új Széchenyi Terven keresztül többet költenek gazdaságfejlesztésre. Kiemelte: jó irány az olyan gazdálkodás, amely csökkenő költségvetési hiányra kisebb államadósságra törekszik.

Az Országgyűlés december 13-án fogadta el a 2011. évi költségvetést megalapozó salátatörvényt, amellyel rögzítették: megszűnik a Költségvetési Tanács titkársága, új, háromtagú testület jön létre új jogosítványokkal. Az új szabályok szerint a Költségvetési Tanács az MNB elnökéből, az ÁSZ elnökéből, valamint egy, a köztársasági elnök által hat évre kinevezett, kiemelkedő tudású közgazdászból áll, titkárság nélkül.
A törvény szerint a KT véleményt nyilváníthat a költségvetés tervezetéről, ha azzal nem ért egyet, akkor a kormány újra megtárgyalja a tervezetet, és azt ismét megküldi a tanácsnak. A takarékos állami gazdálkodásról és a költségvetési felelősségről szóló törvény szerint a Költségvetési Tanács tagjai közül a köztársasági elnök által jelölt tag vezeti a tanácsot.

Kopits György, a Költségvetési Tanács korábbi elnöke február 8-i hatállyal mondott le tisztségéről, és az ezzel kapcsolatos jogairól. A lemondás okaként azt nevezte meg, hogy a személyével szembeni bizalom nyilvánvalóan megszűnt, valamint azt, hogy a december 31-e előtti Költségvetési Tanács és a január elsejétől működő új Költségvetési Tanács között semmilyen szempontból sincs tartalmi jogfolytonosság.

Olvasóink írták

 • 2. janika 2011. február 25. 16:19
  „No így néz ki egy öntelt vigyor!”
 • 1. load 2011. február 24. 10:40
  „Ő is tagja annak a 29 Fidesz-közeli közgazdászból álló csoportnak, akik 2009 novemberében a Bajna féle költségvetésre azt mondták, hogy -4% GDP-t fog hozni.
  Aztán lett +1,2%.
  Biztosan nagyon érthet a költségvetés tervezéshez.

  A tanulmányuk itt olvasható:
  http://vg.hu/lapokkepek/fileok/0/420_A5_fuzet_net.pdf”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Adóhatóság folytatja a vagyon vizsgálatokat

Vagyonosodási vizsgálatból a kevesebbet - 800-1.000 darabot - terveznek, s csak akkor kerül rá sor,… Tovább olvasom