Kisalföld logö

2019. 05. 27. hétfő - Hella Még több cikk.

Ismét kötelező lesz a kamarai tagság?

A kötelező kamarai tagság jó megoldás lenne a gazdaság szervezésének erősítésére, a bürokrácia csökkentésére - mondta Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke az MTI-nek.

Az Új Széchenyi Terv vitairata szerint meg kell újítani a kamarai rendszert, ami a gazdasági önszabályozás és a patrióta gazdaságpolitika fontos eszköze Európában. Olyan rendszert kell kialakítani, ahol a vállalkozások támogatják a kötelező kamarai tagság visszaállítását - olvasható a vitairatban.

Parragh László hangsúlyozta: a magyar gazdaság problémája a rendszerváltás óta, hogy nincs olyan erős gazdasági önkormányzata, mint amelyek a kontinentális Európa országaiban működnek. A kötelező kamarai tagságú intézmény a fejlett Európa fontos gazdaságszervező eszköze, Ausztriában, Németországban, Franciaországban kötelező a tagság, ezekben az országokban minden egyes vállalkozóra "rálát" a gazdasági kamara. Továbbá jó néhány közfeladatot hatékonyabban tud ellátni az államnál, például a szakképzést, a kereskedelemfejlesztést - érvelt Parragh László. Az MKIK elnök hangsúlyozta, hogy a kötelező kamarai tagság megvalósítása politikai döntésen múlik.

Parragh László emlékeztetett arra, hogy Magyarországon vannak olyan gazdasági erők, amelyeknél kötelező cégregisztráció a tevékenység végzéséhez, ezt tartalmában már lehet kötelező kamarai tagságként is felfogni. "Azok a szakmák, amelyek számára már elviselhetetlen a területükön lévő rendetlenség, határozottan felszólalnak egyfajta szervezettség érdekében" - tette hozzá az MKIK elnöke, aki szerint ha a politikai döntés, a jogalkotás a parlamenti döntéshozatalon átmegy, akkor már akár 2011. január elsejétől be lehetne vezeti Magyarországon is a kötelező kamarai tagságot.

A kamara elképzelése szerint a tagdíj az államtól átvett és finanszírozott feladatoktól függhetne. Ha bővülne a feladatkör, és ehhez a jelenlegi állami finanszírozást is átadná az állam a kamaráknak, akkor jelképes tagdíjat lehetne megállapítani. Ha azonban az átadott feladat állami finanszírozása megszűnne, illetve új feladatot adna át a kormány forrás nélkül, akkor a kamarai tagság díja magasabb lenne. A kötelező kamarai tagsággal meg lehetne oldani azt is, hogy valamennyi vállalatcsoport a tényleges gazdasági befolyásának megfelelően vegyen részt a kamara döntéseiben - mondta Parragh László.

Olvasóink írták

 • 6. meksz 2010. augusztus 12. 08:50
  „Már pedzegeti Parragh, hogy magasabb összegű járulék lesz.Miért is?Konkrétumokat szeretnék.Mások pénzéből jól megélni igaz?Hányok az ilyen szemét alakoktól.”
 • 5. Muaddib 2010. augusztus 10. 15:50
  „Annak idején, a 98-as választáson a Fidesz ígéretei között volt hogy eltörlik a kötelező tagságot.
  Mikor hatalomra kerültek 98-ban el is, törölték!
  Most meg vissza?
  Régi kis vállalkozóktól meg kel kérdezni mit tett értűk a kamara?
  Semmit!
  Mikor tag voltam olyan szolgáltatásokról értesítettek, ami inkább abszolút a nagyvállalkozók érdekeit képviseli.
  Kis apró vállalkozóknak a kötelező tagság egy újabb lenyúlás lenne.
  Alakítsák a kamarát és nyújtsanak olyan szolgáltatást, hogy a kamarához önként érje meg csatlakozni.”
 • 4. kivagyokén 2010. augusztus 10. 09:21
  „A kötelező kamarai tagság egyre jó.
  Egy csomó ember eltartására. SEMMIT nem adnak érte!!
  Mint a kötelező tagság a biztonsági őröknél. Negyedévente valami Újságszerű papírl küldenek, a kötelezően befizetett nem kevés pénz után.
  Így kell legálisan lopni”
 • 3. xverax 2010. augusztus 09. 22:06
  „1. : így igaz. beszedik a pénzt, a nagy részét ellopják, s ha bajban
  vagy cserben hagynak. gyalázat”
 • 2. FREDDY/S 2010. augusztus 09. 13:53
  „"A kötelező kamarai tagság jó megoldás lenne a gazdaság szervezésének erősítésére, a bürokrácia csökkentésére - mondta Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke az MTI-nek."
  Ha egy szervezettel több van, akkor a bürokrácia is bővül, nemde...”
 • 1. arrajáro 2010. augusztus 09. 11:57
  „A kötelező kamarai tagság/tagdíj megint 1 pénz lehúzás lenne...”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Grundfos bővíti a létszámot tatabányai és fehérvári gyárában

A szivattyúkat és motorokat gyártó dán Grundfos az év végéig 150-200-zal bővíti dolgozói létszámát… Tovább olvasom