Kisalföld logö

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 9°C Még több cikk.

Hol él a legtöbb álláskereső?

A nyugat-dunántúli régióban (Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala megye) él a legkevesebb munkanélküli. A foglalkoztatók augusztusban több mint 27 ezer álláslehetőséget jelentettek be, ami tíz százalékkal több, mint tavaly ilyenkor.

Az év végéig stagnálás várható a munkaerőpiacon, ami nem feltétlenül rossz hír.

Augusztusban Magyarországon 546 ezerre csökkent a nyilvántartott álláskeresők száma, amihez az is kellett, hogy a foglalkoztatók 7200 új álláslehetőséget jelentsenek be a munkaügyi kirendeltségeknél. Ez ugyan 3400-zal (11 százalékkal) kevesebb, mint amit júliusban hirdettek meg, de a 2009. augusztusi statisztikánál mindenképpen jobb: szám szerint 12 százalékkal.


Húszezernél kevesebb munkanélkülit nyolc megyében tartanak nyilván, köztük van Győr-Moson-Sopron is, ahol augusztusban 12.481 álláskeresőről számol be a statisztika. (Forrás: ÁFSZ, Pénzcentrum)
Húszezernél kevesebb munkanélkülit nyolc megyében tartanak nyilván, köztük van Győr-Moson-Sopron is, ahol augusztusban 12.481 álláskeresőről számol be a statisztika. (Forrás: ÁFSZ, Pénzcentrum)

Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat (ÁFSZ) legfrissebb statisztikája most kevésbé borúlátó, persze meg sem közelíti a válság előtti időket. Az tény, hogy a nyilvántartott álláskeresők száma országosan a tavalyihoz képest 18 ezerrel kevesebb. A legtöbb, csaknem 123 ezer álláskeresőt továbbra is az észak-alföldi régióban tartják nyilván, de Észak-Magyarországon is 100 ezer feletti (103.443) a létszámuk. Ehhez képest a nyugat-dunántúli régióban bejelentett 38.890 álláskereső irigylésre méltónak mondható, főképp úgy, ha megnézzük: tavaly augusztusban 6873-mal voltak többen Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala megyében együttesen.

Aki munkát keres, az persze nem bont rögtön pezsgőt a felmérés eredményének hallatán, ez jogos is. Győr-Moson-Sopron megyében az augusztus egyébként sem volt jó, hat hónap elteltével ismét növekedett a munkanélküliség, igaz, a változás mindössze 0,4 százalék volt. Azt azért tudni kell, hogy az álláskeresők számának kismértékű emelkedéséhez nemcsak az járult hozzá, hogy sok pályakezdő jelent meg a regisztrációban, hanem az is, hogy a feldolgozóipari munkák, nyári betakarítások a végükhöz közelednek. (Lásd bővebben korábbi cikkünkben: Kissé több lett a munkanélküli)

Megyénkben az augusztus nem volt jó, hat hónap elteltével ismét növekedett a munkanélküliség, igaz, a változás mindössze 0,4 százalék.
A magyarországi összehasonlításhoz visszatérve: a nyilvántartott álláskeresők csaknem harmada – 160.900 ember – tartósan, vagyis több mint egy éve folyamatosan regisztrált álláskereső. Az augusztusban belépő pályakezdők számának iskolai végzettség szerinti megoszlása a következő: 21,7 százalékuk legfeljebb 8 általános iskolát végzett; 17,5 százalékuk szakmunkásképzőt vagy szakiskolát; 25 százalékuk szakközépiskolát, 19,5 százalékuk gimnáziumot, 4,9 százalékuk technikumot végzett, 11,3 százalékuk volt felsőfokú végzettségű.

A legfontosabb kérdés persze az: mi várható az év hátralevő részében? Szakemberek szerint az év harmadik negyedévéhez képest a magyar munkaerőpiac várhatóan stagnálni fog. Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat adatai szerint ugyanis a munkáltatók továbbra sem terveznek jelentős munkaerő-felvételt: 3 hónapon belül összesen 0,3 százalékos, mérsékelt létszámnövekedéssel számolnak. Egy álláspiaci kilátásokat elemző cég pedig annyit tesz hozzá: felmérésük szerint 100 magyar munkáltatóból 70 tervezi azt, hogy szinten tartja dolgozói számát az október–december közötti időszakban. Az elmúlt két év ismeretében ez is fontos tény.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Aktuális állásajánlatok Sopronban

A munkaügyi központ soproni kirendeltségének aktuális állásajánlatai. Tovább olvasom