Kisalföld logö

2018. 12. 18. kedd - Auguszta -5°C | 5°C Még több cikk.

Hogy alakulhat a forint árfolyama?

Az új magyar kormány a jelek szerint előnyben részesíti az alacsony forintárfolyamot - írta internetes oldalán a The Wall Street Journal.

Az új magyar kormány a jelek szerint előnyben részesíti az alacsony forintárfolyamot - írta internetes oldalán a The Wall Street Journal című amerikai lap európai kiadása (WSJE). A cikk utalt arra, hogy Orbán Viktor, a leendő új miniszterelnök a gazdasági talpra állást nevezte fő céljának.

A gyengébb forint ösztönözheti a magyar gazdasági növekedést, amely nagyrészt exportorientált - jegyezte meg a The Wall Street Journal Europe. A WSJE szerint tovább gyengítheti a forintot, ha tartóssá válik az Orbán és Simor András jegybankelnök közötti konfliktus.

A lap beszámolt az Orbán által Simor címére megfogalmazott bírálatról, és úgy vélekedett: az új kormánypárt politikusai részéről az MNB elnökének lemondását sürgető felszólítások "megkérdőjelezhetik, hogy a következő kormány tiszteletben tartja-e a központi bank függetlenségét". Ha beolvasztják a pénzügyi szervezetek felügyeleti hatóságát a központi bankba, akkor az jogi eszközt adhat Orbán kezébe Simor eltávolításához - írta a WSJE.

A cikk szerint azonban ha a konfliktus eszkalálódik, akkor a magyarországi befektetések kockázatosabbá válhatnak, a forint tovább gyengülhet, és a befektetők magasabb kockázati prémiumra tarthatnak igényt. Ez oda vezethet, hogy az MNB nem folytathatja tovább lazító politikáját. "Ha Orbán gyengébb forintot akar, akkor bizonyosan találhat ennek elérésére a központi bank elnökének eltávolításánál könnyebb módot is" - fejeződik be a WSJE írása.

Részletesk: http://blogs.wsj.com/new-europe/2010/04/29/hungarys-new-government-seems-to-prefer-weaker-currency/tab/print/

Olvasóink írták

  • 1. adalfold 2010. május 01. 03:47
    „http://fidesz.hu/index.php?Cikk=34815”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Három erőműnek 178,96 milliárd forint támogatás

Három erőműnek összesen 178,96 milliárd forintot számoltak el - az uniós szabályok által állami… Tovább olvasom