Kisalföld logö

2019. 02. 17. vasárnap - Donát -1°C | 12°C Még több cikk.

Hitelközvetítői invázió? - Folytatódik az eladósodás?

Közel 10 ezer hitelközvetítő tett sikeres hatósági vizsgát az elmúlt öt hónapban.

A PSZÁF közleménye kiemeli: a hitelközvetítők a szervezet koordinálásával tették le a sikeres vizsgát 2010 októbere és 2011 február eleje között; a vizsgázók száma meghaladta a 12,5 ezer főt, egy részüknek nem sikerült megszerezni a hitelközvetítéshez szükséges tanúsítványt.

A hitelintézeti törvény szerint 2011. június 30-tól nem végezhet majd pénzügyi szolgáltatáshoz kötődő közvetítést Magyarországon olyan természetes személy, aki nem rendelkezik megfelelő szakirányú felsőfokú vagy egyéb, a jogszabály által felsorolt szakmai végzettséggel, például könyvvizsgálói oklevéllel, banki, pénzügyi vagy értékpapír-piaci szakügyintézői képesítéssel; ezek hiányában pedig nem tette le a PSZÁF által koordinált hatósági vizsgát.

A PSZÁF emlékeztet: a jogszabályváltozások célja az volt, hogy csak a megfelelő tudással rendelkező közvetítők értékesítsék a hitelintézeti konstrukciókat az ügyfelek számára. A törvénymódosításoknak köszönhetően jelentősen kibővült a hitelközvetítők fogyasztóvédelmi célú ügyfél-tájékoztatási kötelezettsége - emeli ki a szervezet.

A vizsgára 37 akkreditált képző intézménynél lehet felkészülni szerte az országban, minimum 30 órás tanfolyam keretében, de a közvetítőket foglalkoztató pénzügyi intézmények maguk is szervezhetnek kurzusokat. A PSZÁF havi legalább 2 vizsgaidőpontot hirdet meg (augusztus és december kivételével), legalább 3 hónappal az alkalmak előtt. A hatósági vizsga lebonyolítását jelenleg 481, a PSZÁF által nyilvántartott vizsgabiztos felügyeli.

Olvasóink írták

 • 6. janika 2011. február 28. 10:19
  „Az eladósítás már meg volt most a népnyúzás utolsó szakasza jön azaz folyik. Utána jön a temetkezési hajsza versenye.”
 • 5. Goldmund 2011. február 23. 08:50
  „Mondjuk meg őszintén: a reklámok is sokat segítettek az eladósodásban.

  A csapból is az folyt, hogy most megveheted, de fizetni RÁÉRSZ (!!!) később. Hogy elég egy befizetett közüzemi számla és viheted 30-40%-os hitelre az árut. Hogy autót (tehát milliós értéket) 0% önerővel megkaphatsz. Hogy lakáshitelt adnak 10% önerőre.
  Visszakérdezek: aki nem tud egy autóra félmilliót összespórolni, hogyan fogja visszafizetni 5-8 év alatt a 2-3 milliót? És mire letelne a hitel, veheti a következő autóját.
  Ugyanez lakásra: aki nem tud legalább 2-3 millió önerőt felmutatni, az miből tudná a 8-10 milliós hitelt fizetni (és akkor még szerény lakásról beszéltem!).
  Vagy akinek probléma lenne a plazmatévé, mosógép részlete a vásárlás hónapjában, annak hogy lesz pénze rá jövő hónaptól kezdve éveken át minden hónapban?

  Az állam sem igyekezett felvilágosítani az embereket, hanem ölbe tett kézzel nézte az eladósodást, most meg kilakoltatási moratóriumokkal próbálják NEM MEGOLDANI, CSAK ELODÁZNI (!!!) a bajt.”
 • 4. pozdorja 2011. február 17. 09:48
  „Semmi baj nincs a hitellel. Cégek vállalkozások többsége el sem tud indulni nélküle. Magánszemélyeknek nem lenne lakásuk 50 éves koruk előtt ha nem lenne hitel.
  Az van elrontva, hogy nem tanítják meg élni a fiatalokat az iskolában. Számolni, olvasni, integrálni, történelmi eseményekre nagyjából igen, de élni, pénzt beosztani, urambocsá banki-pénzügyi alapismeretekre nem. Pedig fontos lenne.
  Ha felfognák az emberek hogy a hitelnek ára van és azt ki kell gazdálkodni, akkor akár még jobb is lehetne...”
 • 3. Bali01 2011. február 16. 15:03
  „remélhetőleg egy valamire jó volt ez a bankok által generált pénzügy "válság",hogy mindenki megtanulta,ha máson nem akkor a saját bőrén,hitelt nem veszünk fel ,akkor inkább nem kell MOST,majd kicsit gyűjtünk rá,de uzsorások zsebét NEM tömjük.”
 • 2. pozdorja 2011. február 16. 12:05
  „Bölcsészekkel is Dunát lehetne rekeszteni, oszt mégsem lettünk bölcsebbek. XD
  Ugyebár ha jogszabály kötelezővé teszi, akkor le kell tenni a vizsgát. Ettől még nem lett több hitelközvetítő, csak több vizsgázott hitelközvetítő.
  Tessék szépen hiteleket felvenni. Az mozgatja a gazdaságot előre. Pfff...”
 • 1. csompi1 2011. február 16. 11:50
  „Ez ám a cím!!
  Lázítsunk csak kedves KO! Kár, hogy a cikk nem arról szó, amiről a címe! Nem is értem minek irogatnak valós dolgokról néha, amikor pánikkeltésre kitalált dolgokról is írhatnának a médiaszabadság jegyében....
  -esküszöm lemondom a francba a 30 éves Kisalföld előfizetésem, és első kézből, Kisalföld tolmácsolás nélkül fogom olvasni a Népszabadságot!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bérkompenzáció - Lesz-e béremelés a magánszektorban?

A kormány nem kényszerítheti ki a magánszektorban a bérkompenzációt. A Magánvállalatok többségénél… Tovább olvasom