Kisalföld logö

2018. 12. 10. hétfő - Judit 3°C | 7°C Még több cikk.

Hétfőn lépett életbe a hitelplafon-rendelet

Március 1-jétől lép életbe a kormány hitelplafon-rendelete, amely szabályozza az ingatlan-jelzáloghitelek mértékét, illetve a gépjármű-hitelezést.
Szollár Domokos vasárnap az MTI-nek elmondta: a rendelet szerint a jelzáloghitel aránya forinthitel esetében a fedezetként felajánlott ingatlan értékének legfeljebb 75 százaléka, euróhitel esetében hatvan, más devizahitel esetében 45 százaléka lehet. A kormányszóvivő példaként egy húszmilliós ház vásárlását említette, amelynél legfeljebb 15 millió hitel vehető fel forintban, 12 millió forintnak megfelelő összeg euróban vagy 9 millió forintnak megfelelő összeg svájci frankban.

Kitért arra: a rendelet szerint a gépjármű-hitelezés szabályai is változnak. A vásárlásra nyújtott hitel futamideje nem lehet hosszabb 84 hónapnál, vagyis 7 évnél. Forinthitel esetében a hitel nem lehet nagyobb, mint a jármű piaci értékének 75, euróhitel esetében 60, egyéb deviza esetében 45 százaléka.

A kormányszóvivő hangsúlyozta: az új rendelet nem jelent érdemi szigorítást, mivel a bankok az utóbbi időben már szigorították a hitelezési gyakorlatukat, hosszabb távon ugyanakkor kiegyensúlyozottabbá teheti a gazdasági növekedést. A válság "elemi erővel tanította meg", hogy csak addig szabad nyújtózkodni, amíg a takarónk ér. A hitelplafon-rendelet célja a felelős hitelezés elősegítése és a devizaalapú hitelekkel kapcsolatos kockázatok mérséklése, hogy viharállóbb legyen a magyar hitelek és a magyar gazdaság - fogalmazott. Emlékeztetett arra: annak, hogy Magyarországot érzékenyen érintette a pénzügyi-gazdasági válság, az egyik oka az volt, hogy Magyarországon igencsak magas a lakosság devizahiteleinek aránya. A devizaárfolyamok megugrása és a pénzügyi intézmények kamatemelései révén 1 millió 700 ezer adós törlesztőrészlete emelkedett meg egyik napról a másikra, olykor drasztikus mértékben.

Szollár Domokos felidézte: a kormány december 23-án fogadta el a körültekintő lakossági hitelezés feltételeiről és a hitelképesség vizsgálatáról szóló rendeletet. Utóbbi, a hitelezhetőségi limittel kapcsolatos új szabályozás június 11-én lép majd hatályba. Eszerint a pénzügyi intézmények a jövőben csak sokkal szigorúbb hitelképességi vizsgálat elvégzése alapján nyújthatnak hitelt az ügyfeleiknek. A rendeletben rögzített feltételek betartását a törvényi úton megerősített PSZÁF folyamatosan ellenőrizni fogja.

Olvasóink írták

39 hozzászólás
12
 • 39. miracle 2010. március 03. 17:47
  „Goldmund
  Ha így lett volna akkor persze szidnád a kormányt (karöltve a fidesszel), hogy miért hagyta, hogy a Zemberek pénze elússzon a tönkrement bankokkal együtt.
  A baj azzal van, amire a pénz több-kevesebb részét fordították, főleg külföldön (bónuszok stb)”
 • 38. Goldmund 2010. március 02. 20:22
  „Nem kellett volna senkinek sem adni egy vasat sem! Ha a bank úgy hitelezett, hogy nem mérte föl adósa lehetőségeit, bukja el a pénzt! Menjen csődbe!

  Ha 10 bankból 9 csődbe ment volna is (amit kétlek!), akkor a tizedik, amelyik úgy tűnik ésszerűbben gazdálkodott, szépen betöltené az üresen maradt piacot. Ez a szabad verseny!
  Nem az, hogy a felelőtlen bankárokat kisegítjük. Mi történik, ha bármely másik vállalkozó felelőtlenül gazdálkodik és csődbe megy? Még azok sem kapnak segítséget, akik a folyton változó szabályozások miatt veszítik el piacaikat és mennek csődbe! Ez a bankmentő csomag olyan, mintha mondjuk a csődbe ment Integrált állami pénzből segítenék ki.

  Amit viszont be kéne vezetni, az a kamatplafon! Ki kéne mondani, hogy a jegybanki alapkamat + 20% lehet a maximális hitelkamat. Aki ennél többet kér, az bűncselekményt követ el, börtönnel sújtandó és a vele kötött hitelszerződés semmis (magyarul a pénzt ajándékként megtarthatja a hitelfelvevő).

  De ezt nem most kellene, hanem akkor kelllett volna, amikor az első Providentes szórólapok megjelentek. (THM: 250-430 %). Én nem értek a közgazdaságtanhoz, de már akkor láttam, hogy sok ember bajba fog kerülni emiatt.”
 • 37. miracle 2010. március 02. 17:57
  „Én nem írtam sehol, hogy helyes volt a bankoknak adni.”
 • 36. jirzi1 2010. március 02. 07:57
  „35 Éretem . Szerinted amikor a bankok benézték és nem tudták meddig ér a takarójuk kinek a pénzéből kaptak "bankmentő "csomagot. Megsúgom :Adtál nekik pénzt ingyen .Az hogy a te szemedet jobban szúrja hogy a szegény szomszéd túl vállalta magát és a mi adónkból kisegítjük az sajnaMagyar tulajdonság .Ezért van az országban ekkora összetartás.”
 • 35. miracle 2010. március 01. 17:20
  „jirzi1
  Nem érted, látom. Én azt írtam, ha valaki nem képes megítélni, hogy meddig ér a takarója, akkor arra nem az lesz a megoldás, hogy jaj szegényke, adjunk neki egy kis pénzt ingyen. Hasonló példa: egy házban 1 ember nem fizeti a rájutó vízköltséget, akkor kifizetjük helyette és el van intézve. Hát nincs.

  mc
  "Sok pénzintézet által adott kölcsönök, az azokhoz tartozó kamatok a BTK. hatáskörébe tartozó, de pártunk és kormányunk által hosszú éveken keresztül engedélyezett volt, van"
  "Hát az én hozzászólásomban sem M, sem SZ, sem P nem volt. Bár lehetett volna MSZP, SZDSZ is, de nem volt."”
 • 34. pancser 2010. március 01. 10:34
  „32-höz! Nem sok fogalmad van a társadalomról annyi szent. A szegénység mint minden, viszonylagos, Vietnamban is más, meg Luxemburgban is. Állításod ezért hamis, a társadalmi piramis létezik minden országban, de hogy 90% lenne a szegénységben élők száma Magyarországon az több mint túlzás.”
 • 33. jirzi1 2010. március 01. 10:21
  „18 hsz miracle Ez az igazi Magyar hozzáállás. Ha nekem 5 ft vel kevesebbet adnak akkor inkább senkinek ne adjanak semmit .Még ha magammal is kibaszok . Gratulálok.”
 • 32. szocdem 2010. március 01. 09:29
  „30. pancser 2010.03.01. 08:38
  A mai társadalmi "piramis" már nem piramis, sokkal inkább a kártyából ismert pikk alakú. A legelesettebbek képezik a pikk szárát, vagyis nem ők vannak a legtöbben.

  Pancser!

  Vagy vacak volt az előadó a szemináriumon, vagy fogalmad sincs mit állítasz!

  Magyarországon a munkaképes lakosság 90%-a szegénységben, európai szemmel felfoghatatlan mélyen él..
  Az hogy vannak lakások, meg autók az ne tévesszen meg senkit - HITELBE van. Sőt! A munkaerőt a legtöbben már hitelből termelik újjá, hogy beépítsék a termékbe, amit végül majd ők is világpiaci áron vehetnek meg..

  Viccország, viccszakértők, viccmondó emberek..télleg err van csak igény?? télleg csak eddig láttok emberek??”
 • 31. szocdem 2010. március 01. 09:25
  „És akkor mi a megoldás? Mondj jobbat a fentin kívül!

  1. A bank legyen olyan vállalkozás mint a többi: ne vonatkozzanak rá külön szabályok! Ha a hitelpiacon bukik, azt úgy nyelje le ebben az országban is mint a többiben!

  2. Azonnal vonja vissza a libás az uzsora kölcsönt lehetővé tevő "erkölcsi kódexét" és hozzon rendes uzsora ellenes törvényt a bankokra.

  3. Aki nem tudja vissza fizetni a hitelét az menjen csődbe - úgy mint nyugaton - de esélyt kell neki adni az újbóli felállásra - ez itt nincs így, mert összeegyeztethetetelen a bolsi rabszolgatábor fenntartásával.

  A bankok a saját belátásuk szerint vállalkozznak - pokolba a bolsi demagóg szabályokkal - ne mondja már meg nekik egy csődszakértő libás, hogy miképp kell tutira tönkre menni...”
 • 30. pancser 2010. március 01. 08:38
  „A mai társadalmi "piramis" már nem piramis, sokkal inkább a kártyából ismert pikk alakú. A legelesettebbek képezik a pikk szárát, vagyis nem ők vannak a legtöbben. Ez a réteg volt, van és lesz. Hozzájuk igazitani a gazdasági szabályzókat, kölcsönfelvételt például ostobaság, hiszen a többséget sújtják vele. Rájuk inkább a szociális intézkedések kell hogy vonatkozzanak. Jobb helyeken ezt így is csinálják. Ezt a réteget szinte lehetetlen kiemelni a mélyszegénységből, a felelőtlenségből. A bankok dolga, hogy felmérjék adnak-e hitelt nekik vagy sem. Közülük sokan így is az uzsorások kezében vannak, ezután is így lesz csak még nagyobb mértékben. De miért akadályozunk például egy biztosítási üzletkötőt, a munkájához elengedhetetlen gk. megszerzésében? Az egész család tiszta rendes, jó körülmények között él, de mégis a törvény egy kalap alá veszi a javíthatatlan putrilakókkal? Köszönik MSZP!”
 • 29. mc 2010. február 28. 23:09
  „Hát az én hozzászólásomban sem M, sem SZ, sem P nem volt. Bár lehetett volna MSZP, SZDSZ is, de nem volt.

  Feltételezem, hogy előbb, vagy utóbb elégeted a könyvecskédet és a dilettánsok majd annak a hőjénél melegszenek és nem a GDF Suez gázának hője mellett.

  Tudod-e Te agyonképzett piroska, hogy mi az a GDF ?

  Akiknek eladtátok az energiaszektort, hogy a tejfeltorony tövében gyűlhessen a Magyarországon is lekaszált profit.

  Nem csoda, hogy ilyen megjegyzéssel illetsz,mert Te biztos igénybe vehetsz egy kedvezőtlen kamatozású hitelt, mert ki tudtad játszani azt a tesztet.

  Én nem az USA, hanem MAO állampolgára vagyok. Egyébként igen. Tehetnek róla. Sajnos 8 évig tehettek róla, de ez a sajnos csak az elmúlt 8 évről szól, az előtte elnyűttekről nem.

  Tudod mit ? Iszom egy sört, aztán ráfogom a nyuszira...”
 • 28. miracle 2010. február 28. 22:08
  „mc
  Feltételezem, hogy az USA-ban is a magyar kormány szabja meg a feltételeket.
  Mintha ugyanis ott is gond lett volna. Nem mellesleg ott még nagyobb arányban vesznek fel hiteleket.
  Lassan kezdem megszokni az ilyen dilettáns hozzászólásokat. Ha VILÁGszinten valami gond, egyesek rögtön elkezdenek MSZP-zni, hogy hát ők tehetnek mindenről az egész világon.”
 • 27. miracle 2010. február 28. 22:05
  „Sagittarius
  És akkor mi a megoldás? Mondj jobbat a fentin kívül!
  Hitelvelvétel előtt IQ teszt?
  Esetleg mindenki 1%-os kamatra kapja a hitelt, mert nem ért hozzá?
  Vagy, aki ért hozzá, az piaci kamatra, aki meg nem az 1%-ra?
  A hülyeség ellen csak hülye szabályokkal lehet védekezni, ez van. Sajnos itt sokakat a saját hülyeségük ellen kell védeni.”
 • 26. mc 2010. február 28. 22:03
  „Sok pénzintézet által adott kölcsönök, az azokhoz tartozó kamatok a BTK. hatáskörébe tartozó, de pártunk és kormányunk által hosszú éveken keresztül engedélyezett volt, van. Utolsó életrúgásként mi a bánatról van szó ?

  Sajnos a nagyon megterhelő feltételű kölcsönöket pont az a szegény, szellemileg korlátolt (bocsánat a meghatározásért) réteg vette teherként a nyakába, akiknek a visszafizetéshez is kölcsönt kell felvenniük.
  Őket kifejezetten megárosítottnak érzem, az Őket hitelben részesítőket pedig gonosztevőknek.”
 • 25. Sagittarius 2010. február 28. 21:45
  „23. pancser
  Ezzel a néppel szeretnél Te megtaníttatni valamit is?? Még a saját kárán sem képes tanúlni a többség, nem hogy az eszétől! Mondok egy példát: Mindenki tisztában van vele, hogy Demszky mit művelt a Fővárossal. Megválasztotta a nép 1x, 2x, aztán 3x. De ezek még mindig nem vették észre, hogy a hátukon fát vágnak, megválasztották 4x, sőt 5-ödször is. Ettől a néptől várnád el, hogy bármit is megtanúljon??????? Ekkora emberi baromságra már nincs is megfelelő kifejező erővel bíró szó a Magyar nyelvben, pedig lenne miből válogatni.”
 • 24. Sagittarius 2010. február 28. 21:34
  „22. miracle
  Természetesen az alapállás, és az alap igazság ez amit írtál. (Azoknál akiknek van annyi eszük, hogy fel tudják mérni a helyzetüket, helyüket a világban.)
  De sajnos nézzél körül az országban milyen emberek alkotják a tömeget!? Azok akikre mindent rájuk lehet tukmálni, mindent elhisznek mindent bevesznek! Legyen az politika,vagy a médiákból egyfolytában ömlő vásárlásra, és pénzfelvételre buzdító hirdetés. Mit csinál a szerencsétlen? - nem szeretne lemaradni, eszén, és tehetségén túli költekezésbe kezd.
  Ezek nyomorbadöntéséért kizárólag a multikat, és a banki nagytőkét teszem felelőssé, hiszen Ők tökéletesen tisztában vannak azzal, hogy kiket akarnak megfejni, megkopasztani! - és akkor még tovább mennek, a hitelt is hitellel akarják velük betömetni! Aljas banda!”
 • 23. pancser 2010. február 28. 21:32
  „Ez a rendelet egy baromság, piacgazdaság van vagy nincsen? Így soha nem tanulja meg a nép, hanem csak a korlátozást érzi. Viszont jól járnak az uzsorások. Köszönik MSZP!”
 • 22. miracle 2010. február 28. 21:13
  „Hitelt nem kötelező felvenni senkinek sem, a lakáshitel kivételével.
  Aki viszont erőn felül autót, mobilt, ékszert, plazma tv-t, nyaralást vett hitelen, az meg ne sírjon. Lehet élni nélkülük.”
 • 21. gazdagne 2010. február 28. 20:57
  „Idáig sem szabadott volna ennyi hitelt adni.Főleg a mobilbankárok voltak azok,akik megalapozatlanul adták a sok hitelt/ill.intézték/.Na és mikor a kedves páciens meg nem tudja fizetni a törlesztőrészleteket akkor jön a végrehajtás,árverezés.Ilyenkor a hitelt adókat is meg kellenne vizsgálni,hogy jogszerűen jártak e el.Mert én ebben egyáltalán nem vagyok biztos.”
 • 20. ADAMOPELAG 2010. február 28. 20:02
  „Szerintem nem csak a hitelfelvevőkön kellene szigorítani hanem a pénzintézeteken is! A bank kötéskor a vételi árfolyamon számol, míg törlesztéskor záráskor eladási árfolyamon számol. CHF esetében 6 -10 ft eltérés is lehet 1 CHF-nél.

  Az egész válság a bankok kapzsiságából adódik... ha az ügyfél visszafizet egy hitelt akkor rak rá lezárási díjat, árfolyam különbözetet...a hitelértékesítőjétől visszaírja a jutalékot- már itt a többszörösét nyeri a bank az ügyleten! De ez csak egy példa, mert eshetne szó a készletfinanszírozásról és más dolgokról!

  Tisztelt Törvényalkotók, Politikusok mielőtt döntenének kérdezzenek már meg egy hozzáértőt aki nem azért van, mert valakinek az ismerőse és csak bekerült egy jó helyre...hanem érti is a dolgát! Ha órát akarok javítani akkor nem csillagászhoz viszem!

  Ajánlom magam!”
39 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ismét állami tulajdon a Malév

95 százalék állami tulajdon, a fennmaradó 5 százalékos tulajdonrésszel az AirBridge rendelkezik. Tovább olvasom