Hallgassa élőben!

Minimálbér: nagy emelésre számíthatnak a dolgozók

A javasolt emeléssel két év alatt a minimálbér nettója eléri a létminimumot.

A Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának (VKF) nemrég befejeződött ülésén részt vett Sáling József, a Magyar Szakszervezeti Szövetség bérpolitikai ügyvivője és telefonon tájékoztatta lapunkat.
„Még nem született egyezség, de hétfőn biztosan meglesz a döntés. Nagy emelésre számíthatnak a dolgozók” – mondta el.

Már írtunk róla, hogy a kormány pénteken bejelentette: a minimálbért 15, majd 8, a garantált bérminimumot 25, majd 12 százalékkal emelné 2017-18-ban. „Ez két év alatt tulajdonképpen ugyanazt jelentené, amit mi, a szakszervezetek is akartunk, csak mi jövőre javasoltunk a kormány által mondottnál kicsit kisebb, 2018-ra kicsit nagyobb emelést. Így számunkra elfogadható a kormány álláspontja. A munkaadói oldal viszont a kormány által 2017-re javasolt 4 százalékpontos járulékcsökkentésnél kicsit többet szeretne. S jövőre a garantált bérminimumot 25 helyett 20 százalékkal növelné csak és a fennmaradó 5 százalékos emelést évekkel későbbre halasztaná. Így nem született ma egyezség, ahogy az ülés előtt még gondoltuk. Ezt hétfőre halasztotta a kormány, de akkor mindenképp meglesz a végleges döntés, mert a parlament elé november 23-ig be kell terjeszteni a járulékcsökkentés, a munkaadók által fizetendő szochó (szociális hozzájárulási adó) mérséklését” – fogalmazott Sáling József és hozzátette: a minimálbér növekedésének költségét lényegében kompenzálja a munkaadóknak a járulékcsökkentés, az afölötti emelést kell kigazdálkodniuk. Kibírják – szögezte le a bérpolitikai ügyvivő.

– A kormány által javasolt emeléssel két év alatt a minimálbér nettója eléri a létminimumot, ahogy a mi javaslatunk is ezt célozta. S a minimálbérnél többet keresőknek, a magasabb bérkategóriákba tartozóknak nem kell attól tartaniuk, hogy így összecsúsznak a bérek. Az ő fizetéseiket is muszáj lesz ennek hatására megemelni, különben nem tudnák őket megtartani a cégek. Szerintem tíz százalék feletti béremelésre számíthatnak – magyarázta el az érdekvédő.

Nem lepte meg nagyon, hogy a kormány ezúttal „beadta a derekát”, maga is jelentősebb béremelést javasolt, így most könnyebb dolga volt a VKF tárgyalásain a szakszervezeteknek. Szerinte a kormánynak be kellett látnia, hogy az alacsony bérek jelentős hátráltató tényezőt jelentenek már gazdasági szempontból és a minimálbér emelésének kezdeményezése véleménye alapján már a kormányzópárt kampányának része. Sáling úgy véli, a 2018-as választások miatt szeretné, hogy érzékeljék az emberek jólétük javulását.

– A hazai alacsony bérszínvonal, a környező országokban tervezett béremelések is a most tervezett magyarországi változtatások mellett szólnak. Nálunk eddig más országokhoz képest kis költséget jelentettek a fizetések. Fel kellett oldani már az emiatti, egy ideje egyre erősebben érezhető feszültséget – szögezte le Sáling József.

Korábban írtuk:

Folytatódtak a  minimálbér-tárgyalások kedden a kormány és a szociális partnerek  között, a nemzetgazdasági miniszter szerint a kormány nagyarányú  reálbér-emelkedést szeretne elérni jövőre és 2018-ban is – közölte  a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) a Versenyszféra és a Kormány  Állandó Konzultációs Fórumának (VKF) kibővített testületi ülését  követően az MTI-vel.     
   
A tájékoztatás szerint Varga Mihály a tanácskozáson kiemelte, a  minimálbér-emelés mellett a járulékcsökkentést is meg szeretné  valósítani a kormány.   

Hozzátette, Magyarország makrogazdasági mutatói az elmúlt  években nagymértékben javultak és az ország stabil helyzete  jelenleg megengedi, hogy jelentős lépésekben merjenek gondolkodni.   
   
A tárcavezető a közlemény szerint jelezte, a szerdai  kormányülésen tájékoztatja a kormányt a megbeszélésekről, a  tárgyalások ezt követően folytatódnak.   
   
A testület ülésén a kormány mellett a Munkaadók és Gyáriparosok  Országos Szövetségének, a Vállalkozók Országos Szövetségének, az  ÁFEOSZ-COOP Szövetségnek, a Független Szakszervezetek Demokratikus  Ligájának, a Magyar Szakszervezeti Szövetségnek, a Munkástanácsok  Országos Szövetségének, a Stratégiai és Közszolgáltató Társaságok  Országos Szövetségének, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának  és az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülésnek a képviselői vettek  részt – áll a közleményben.   
   
Varga Mihály a VKF pénteki ülését követően jelentette be a  kormány javaslatát, amely szerint 15 százalékos minimálbérnövelést  és 4 százalékpontos munkaadói járulékcsökkentést ajánl 2017-re, a  garantált bérminimum pedig 25 százalékkal nőhet jövőre. 2018-ban a  minimálbér további 8, a szakmunkás bérminimum 12 százalékkal  emelkedhet, a munkáltatói járulék pedig 2 százalékponttal  csökkenhet a kormány ajánlása szerint. A kormány azt is javasolta,  hogy 2019-től 4 éven keresztül újabb 2-2 százalékponttal csökkenjen  a munkáltatók járulékterhe, ha a reálbérek emelkedése eléri az évi  6 százalékot.   
   
A szociális partnerek eltérően értékelték a kormány béremelési  ajánlatát, a munkavállalói oldal minden tagja pozitív irányba tett  jó lépésként értékelte, míg a VKF munkáltatói oldalának képviselői  a kormány ajánlatától eltérően jövőre a minimálbérnél 10  százalékos, a szakmunkás bérminimumnál pedig maximum 20 százalékos  béremelést javasolnak.  

Kiutasított húsz cseh diplomatát Oroszország
A nem kívánatos személlyé nyilvánított cseh diplomaták 24 órát kaptak a távozásra.
Akarod tudni, hogy meddig élsz? Itt a segítség
2003 áprilisában, pontosan 18 esztendővel ezelőtt elkészült a teljes emberi géntérkép, ami hatalmas lendületet adott a génkutatásnak. Óriási tudás került az emberiség birtokába.
Újabb halálos áldozatokkal járó vonatbaleset történt Egyiptomban
A baleset okát egyelőre vizsgálják.
Megyei foci II. és III. osztály – a Dunaszentpál nyolc, a Koroncó hét gólt rúgott
Íme, a hétvégi forduló összes eredménye.
Gyász
,,Nyugszik a szív, mely értünk dobogott. Pihen a kéz, mely értünk dolgozott. De Te számunkra sosem leszel halott. Örökké élni fogsz, mint a csillagok. SOÓS BÉLÁNÉ szül. Szentgyörgyi Ida életének 81. évében örökre megpihent. Hamvasztás utáni búcsúztatója április 22-én 14 órakor lesz a máriakálnoki temetőben. Gyászolja szerető családja. Egyúttal köszönetet mondunk mindenkinek, aki utolsó útjára elkíséri, és gyászunkban osztozik. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
,,Mikor a lelkem roskadozva vittem, Csöndesen és váratlanul Átölelt az Isten.” (Ady Endre) Mély fájdalommal és megtört szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Szerető Édesanyánk, Nagymamánk, Dédink, Anyósunk, Testvérem, Sógornőnk, Nagynénénk és Rokonunk, SZABÓ GÉZÁNÉ szül. Virág Rozália életének 70. évében váratlanul elhunyt. Hamvasztási utáni búcsúztatója 2021. április 22-én, csütörtökön 13 órakor lesz a bőnyi temetőben. A járványügyi helyzetre való tekintettel a szentmise egy későbbi időpontban lesz. Egyben köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban velünk éreznek. Gyászoló család
,,Egész életeden át szívesen dolgozva, szerényen éltél. Most bánatot ránk hagyva, csendesen elmentél. Örök álom zárta le drága szemed, megpihenni tért két dolgos kezed.” Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett férjem, édesapánk, nagypapánk, dédipapám, apósunk, testvérünk és rokonunk, SZALAI ANDRÁS újkéri lakos életének 88. évében tragikus hirtelenséggel elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2021. április 21-én 16 órakor lesz az újkéri temetőben. Előtte, 15.30 órakor engesztelő szentmise kezdődik a helyi templomban. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
,,Uram, te jónak láttad elszólítani. Szent az akarat, mely így tud dönteni. És én, ha kérdezem, miért ily hirtelen, Hallgat, s nem felel senki sem. Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett férjem, édesapánk, nagypapám, apósom, testvérünk, sógorunk és rokonunk, SZELLE SÁNDOR életének 82. évében csendesen elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2021. április 22-én, csütörtökön 13 órakor lesz a győr-szabadhegyi Szabadi úti új köztemetőben. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
,,Elcsitult a szív, mely értünk dobogott, Elpihent a kéz, mely értünk dolgozott. Szerető szíveddel oly sokat adtál, Isten kegyelméből most megváltást kaptál. Megtört szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy drága édesanyánk, nagymamánk, anyósom, testvérem, sógornőm és rokonunk, TAKÁCS BÉLÁNÉ szül. Fenes Etelka életének 75. évében elhunyt. Temetése 2021. április 21-én, szerdán 15 órakor lesz az abdai temetőben. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
,,Éveken át voltál a lakásod rabja, sok és gyötrelmes betegségtől sújtva. Végső utadon indulj megnyugodva, szeretetünk elkísér az égi otthonodba. Nem leszel magányos, odafent már várnak. Adj, Uram, nyugalmat Drága Jó Édesanyámnak! Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett édesanyám, testvérem és rokonunk, TALLÉR IMRÉNÉ szül. Nagy Mária a volt Lenszövő nyugdíjasa életének 78. évében, hosszan tartó betegség után elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2021. április 22-én, csütörtökön 10 órakor lesz a győr-nádorvárosi köztemető régi ravatalozójában. Egyben köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
„Elcsitult a szív, mely értünk dobogott, pihen a kéz, mely értünk dolgozott. Számunkra Te sosem leszel halott, örökké élni fogsz, mint a csillagok.” Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Drága Édesanyánk, Nagymamánk, Testvérünk, Anyósunk, Rokonunk és Barátunk, TOMOZI SÁNDORNÉ szül. Fekete Ibolya 71 éves korában, hosszú betegség után elhunyt. Temetése 2021. április 22-én, csütörtökön 15 órakor lesz Vámosszabadin a vámosi temetőben. Előtte, 14.15 órakor engesztelő szentmisét mondatunk a helyi templomban. Egyúttal köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
,,Elment egy lélek ma ismét a Földről, kit szívünk többé el sosem feled. Csendesen figyelsz ránk már odaföntről, legyen helyettünk: Isten Veled! (Szabó Balázs) Fájó szívvel tudatjuk, mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett férjem, drága édesapánk, testvérem, rokonunk és ismerősünk, VARGA KÁROLY 69 évesen váratlanul elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2021. április 22-én, csütörtökön 15 órakor lesz az osli temetőben. Előtte, 14.15 órakor engesztelő szentmise kezdődik a helyi templomban. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk azokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett férjem, édesapánk, nagyapánk, ŐRI ISTVÁN volt újkéri lakos életének 85. évében csendesen elhunyt. Utolsó útjára 2021. április 21-én 14 órakor kísérjük a felszopori temetőben. Előtte, 13.30 órakor engesztelő szentmise a felszopori kistemplomban. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. A gyászoló család
,,Elmentem Tőletek, nem tudtam búcsúzni. Nem volt idő arra, el kellett indulni. A szívetekben hagyom az emlékem örökre, ha látni akartok, nézzetek az égre! Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy drága édesanyánk, nagymamánk, anyósom, rokonunk, ÖZV. KULLER LAJOSNÉ szül. Nagy llona életének 82. évében csendesen elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatója 2021. április 21-én, szerdán 16 órakor lesz a kunszigeti temetőben. Engesztelő szentmisét a temetés előtt, 15.15 órakor tartunk a helyi katolikus templomban. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. A gyászoló család
„Nem az a fájdalom, amelytől könnyes a szem, hanem amit a szívünkben hordunk némán, csendesen. Megtört szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy drága édesanyánk, nagymamánk, dédikénk, anyósunk, testvérem és rokonunk, ÖZV. NÉMETH LAJOSNÉ szül. Kelemen Erzsébet életének 76. évében csendesen elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatója 2021. április 22-én, csütörtökön 15 órakor lesz a mosonszentmiklósi temetőben. Engesztelő szentmisét a temetés előtt, 14.15 órakor a helyi katolikus templomban tartunk. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. Gyászoló család
„Küzdelmes volt az élete, legyen békés a pihenése! Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy drága édesanyám, anyósom, nagymamám, keresztanyánk, nagynénénk, nászasszonyom és rokonunk, LISZKAI GYULÁNÉ szül. Böősi Luca életének 93. évében csendesen elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatója 2021. április 21-én, szerdán 13 órakor lesz Ásványrárón a rárói temetőben. Előtte, 12.15 órakor tartunk engesztelő szentmisét a helyi katolikus templomban. Egyben köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
„Egy kegyetlen pillanat megölte a szíved, melyben nem volt más, csak jóság és szeretet.” Fájdalomtól megtört szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Szeretett Férjem, Édesapánk, Fiam, Testvérem, Sógorom, Vejem és Rokonunk, NAGY KÁROLY nyugalmazott határőr mérnök alezredes iskolavezető, felnőttképzési főmunkatárs életének 57. évében váratlanul elhunyt. Temetése 2021. április 22-én, csütörtökön 16 órakor lesz az ikrényi temetőben. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló szerettei
,,Küzdöttél, de már nem lehet, csend ölel át és szeretet. Csak az hal meg, kit felednek, örökké él, kit igazán szeretnek. Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett édesanyám, nagymamám, keresztanyánk és rokonunk, NEMES JÁNOSNÉ szül. Kreicz Mária életének 82. évében elhunyt. Temetése 2021. április 21-én, szerdán 14 órakor lesz a vitnyédi temetőben. Előtte, 13.15 órakor engesztelő szentmise kezdődik a helyi templomban. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. Gyászoló család
„Elcsitul a szív, mely értünk dobogott. Pihen a kéz mely, értünk dolgozott...” Mély fájdalommal tudatjuk mindazokat, akik ismerték és szerették, hogy Drága Férjem, Szerető Édesapánk és Nagyapánk, PATZNER GÁBOR (A SOPRONI KÉTÜSZ VOLT ÜGYVEZETŐJE) életének 66. évében türelemmel viselt, hosszú betegség után csendesen elhunyt. Temetése 2021. április 23-án (pénteken) 13 órakor lesz a soproni Szent Mihály-temetőben. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban velünk osztoznak. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család