Használtat vagy újat? Felújítandót vagy luxust? Falun vagy városon? Így válasszon ingatlant!

Előzze meg a bajt! Így vásárol egy tudatos ingatlankereső!

Ha lakásvásárlásra adja a fejét, rengeteg szempontot kell figyelembe vennie: fontos az új vagy használt lakás ára, fekvése, elhelyezkedése, megközelítése, panorámája, infrastruktúrája, vizesedése, falazata, a tető állapota, a nyílászárók állapota, burkolatai, kerítése, növényzete, és a sor még folytatható lenne. Az ingatlanportálokon – köztük az ingatlanbazar.hu-n – rengeteg ingatlan kínálja magát, de a keresgélők előtt nem feltétlenül ismertek a buktatók.

A használt a drágább?

Az ingatlanszakértő nagyon sokat segíthet a megfelelő ingatlan kiválasztásában, illetve hitelügyintézési tapasztalatával.

– Új építésű ingatlanok vásárlásakor gyakran olyan lakásért ad foglalót a vevő, amely még el sem készült, ezért nagyon körültekintően kell dönteni. Hátrány, ha a vevő nem ismeri a kivitelezőcéget és munkája minőségét sem. Azzal is számolni kell, hogy a vásárlónak sajnos nem mindig van beleszólása a burkolat, a szanitereket, a beépített bútorok kiválasztásába – magyarázza Ráski Tamás, a Nívó Ingatlanforgalmi Szakértői Iroda vezető szakértője. Hozzátette, az új építésű lakások előnye, hogy a mai kornak megfelelő építészeti és hőtechnikai előírásoknak megfelelőek, így biztosan gazdaságosabban lakhatóak. A beépített közműrendszerek (vezetékek, csatorna, fűtés, hűtés) újak, így hosszú éveken keresztül garanciálisak, és hibátlanul működnek. A karbantartási költségen kívül csere- vagy felújítási költség nem merül fel. Az épülő, új ingatlanok hőszigetelést kapnak, így a hőveszteség jelentősen kisebb, mint a régi, nem hőszigetelt lakásoké. Ezért az újabb lakás fenntartása már a kezdetektől kevesebbe kerül, mint a több szempontból is felújításért kiáltó régié.
Ráski Tamás szerint használt lakás vásárlásánál a vevő szakértőt is felkérhet az ingatlan megvizsgálására, így csökkenthető a rejtett hibák okozta kockázat. Használtnál a lakóközösség megismerésére is van lehetőség, ami épülő, új lakásnál szinte lehetetlen.

Hátrány, hogy az esetleges átalakítás vagy a felújítás költsége nehezen kalkulálható ki pontosan, ráadásul egy régebben, akár évtizedekkel korábban épült ingatlan esetében a műszaki tervek, például az elektromos hálózatról, a fűtésrendszerről, a padló alatt futó csatornahálózatról, a vízvezeték-rendszerről szóló leírások már nincsenek meg. Az új építésűnél ezeket kézhez kapja a vevő.
A felújításra szánt ingatlannál időben le kell szervezni a szakiparosok megbízását, mert az építőiparban jelenleg túlterhelt a szakiparág. A szakértő szerint egyébként eladás előtt nem célszerű a kisebb felújításokon kívül nagyobb pénzt beleölni az ingatlanba, mert ennek összegét általában a vevő nem fizeti meg. Gyakori, hogy a vevő a megvásárlást követően drágán visszabontja, és újraépíti a saját stílusára.

Az új építésűben is van rizikó

Kulcsrakész vagy szerkezetkész lakások leendő tulajdonosaiként érdemes megfogadni egy beruházócég tanácsait. Győző-Molnár István, a szegedi ingatlanberuházásokkal és kivitelezésekkel foglalkozó Ingyen Energia Ház Kft. ügyvezetője szerint csakis olyan új építésű társasházi lakás vásárlásába vágjunk bele, amelynél rendelkezünk a kivitelező (gyakran egyben beruházó is) cég korábbi referenciáival, és utánanéztünk a cég adatainak, az általuk megadott információknak.

Nagyon fontos, hogy csak akkor szálljunk be a beruházásba, ha a kivitelező már rendelkezik az épülő ingatlanra vonatkozó jogerős építési engedéllyel. A lakások határidőre történő kivitelezésének nagy biztonságot ad, ha a kivitelező nem alvállalkozói rendszeren keresztül végzi a szerkezetépítést, hanem lehetőség szerint saját alkalmazottakkal. Érdemes a szerződésben rögzíteni, hogy milyen kötbér terheli a beruházót, amennyiben nem készül el határidőre a projekt.

Előre tisztázzuk, milyen járulékos költségek tapadhatnak még a vételárhoz, hiszen az egyik legfontosabb mérföldkövet jelentő használatbavételi engedély megszerzésének és az önálló helyrajzi szám létrehozását jelentő albetétesítésnek is lehetnek költségei, amelyek a vevőt terhelik.

A fizetés ütemezését érdemes a készenléti fokok megvalósulásához igazítani, és ebben megállapodni, ezt írásban rögzíteni. A szavak ereje itt nem elég. A felelős műszaki vezető mindig írásban nyilatkozzon az aktuális készenléti fokról, csak ezután fizessünk! Egyébként a fizetési határidő a felek megállapodásának függvénye, ezt pedig a mindenre kiterjedő szerződésnek kell tartalmaznia, ebben többek között benne foglaltatik a lakás kivitelezéséhez kapcsolódó műszaki tartalom is.

– Ma már egyre többen választják a kulcsrakész lakásokat, amelyek ugyan drágábbak a szerkezetkészeknél, mégis ez bizonyul az egyszerűbb és célravezetőbb megoldásnak. Egyrészt kevés a jó mesterember, akiknek alkalmazásán ráadásul nem is fog a lakástulajdonos spórolni, sőt, sokszor még többe is kerül, mint a beruházó általi, kulcsrakész kivitelezés. Célszerűbb a kivitelező saját csapatával megcsináltatni minden munkálatot, hiszen ez a legtöbb esetben anyagilag és a garanciális szempontokat is figyelembe véve jobban megéri – magyarázza Győző-Molnár István.

Jogi tanácsok adásvétel előtt

– Használt ingatlannál jó tanács, hogy a vásárló ellenőrizze a lakás tulajdonlapját: kinek a nevén van, van-e rajta jelzálog, szolgalmi jog, van-e széljegybejegyzés. Az adásvételt a jelzálog nem zárja ki, de a feleknek tisztázniuk kell, milyen módon tehermentesítik ez alól az ingatlant: az eladó végtörleszti hitelét akként, hogy saját erőből visszafizeti a hitelét, vagy ehhez a vevő által fizetendő vételárat használja fel. Mindkét megoldás megfelelő, azonban ennek részleteit az adásvételi szerződésben rögzíteni kell – mondja dr. Fülöp Attila ingatlanokra szakosodott ügyvéd, hozzátéve, a jelzálogtörlő nyilatkozat beszerzése és a földhivatalhoz történő beadása nem maradhat el.

Ha a tulajdoni lapon a szerződés aláírásakor széljegy szerepel, akkor erre – a terhekhez hasonlóan – figyelemmel kell lenni. A széljegy azt jelöli, hogy valaminek a változására irányuló folyamat a földhivatalnál elkezdődött, de még nem fejeződött be, azonban ezt okvetlenül ki kell deríteni. Egyébként az adásvételi szerződés aláírása után a bejegyzési folyamat a földhivatalnál az érkeztetéssel elindul, és az adásvételi szerződés széljegyre kerül. Fennálló haszonélvezet esetén – az esetek túlnyomó többségében – a haszonélvezőnek le kell mondania haszonélvezeti jogáról. Ha már elhunyt neve szerepel haszonélvezőként, a halotti anyakönyvi kivonatot az eladónak a földhivatalban be kell mutatnia.

Jó tudni, hogy a magánházaknál a vezetékjog, ami pl. az áramszolgáltató vezetékének a telken történő átvezetését és ennek ingatan-nyilvántartásba történt bejegyzését jelenti, csökkentheti a telek értékét. A vezetékjogot házépítésnél kell figyelembe venni.

Új építésű ingatlannál nagyon fontos, hogy – többek között – a használatba vételi engedély megléte nélkül a társasház jogi értelemben nem lehet „társasház”, ez pedig gátolja a lakásonkénti helyrajzi szám létrehozásának további folyamatát: a társasház-alapítást, illetve az albetétesítést.

Az ingatlanbazar.hu-n többek között a kulcsrakész, az emelt szintű szerkezetkész, illetve a szerkezetkész lakások között is válogathat. Ezek műszaki tartalmának is szerepelnie kell az adásvételi szerződésben, bár törvényi szabályozás ezekre nincs. Tisztázni kell, hogy a közmű-csatlakoztatást a kivitelező vagy a vevő bonyolítja-e le, a konyhabútor a vételár részét képezi-e, ha igen, milyen értékben. Bár az adásvételi szerződésnek okvetlenül tartalmaznia kell a lakás vételárát, a fizetés módját és ütemezését (új építésű ingatlannál például a fázisonkénti teljesítést) és a határidőket, a legapróbb részletekbe menően mindent ajánlott rögzíteni. A birtokba adás határideje és módja szintén bonyodalmat szülhet, ezért ez is kerüljön bele!

– Akár új, akár használt lakásról van szó, a nagyobb értékű tartozékokra is térjen ki a dokumentum, így nem éri meglepetés a vevőt, ha a konvektornak, a konyhaszekrénynek vagy a kazánnak költözéskor lába kél – tanácsolja dr. Fülöp Attila, aki szerint egy ügyvéd legfeljebb tanácsolhatja a vevőnek, hogy óvatosan vágjon bele egy még épülő társasházi lakás megvásárlásába, ha már korábbról negatív ismeretei, tapasztalatai vannak a beruházócégről. A „biztos” megoldás az lenne, ha a vevő ügyvédi letétbe tenné a vételárat, amíg a lakás kulcsait át nem veszi a beruházótól, vagy csak akkor fizeti azt ki, ha műszakilag (használatba vételi engedély) és jogilag (albetétesítés) is elkészült a lakás. Ez viszont korábban sem volt életszerű, a jelenlegi piaci viszonyok között pedig még kevésbé az. Így a vevőnek marad az óvatosság, azaz ajánlott körültekintően eljárni a beruházócéget illetően.

Hozzászólások

Használt maszkok vannak még a tenger fenekén is (videó)
Súlyosan veszélyeztetik a vízi élővilágot.
Napközis élménytábor a falmászóteremben
A gyerekek nagy örömére ezen a nyáron sem maradnak el az IBEX népszerű mászótáborai. Már lehet jelentkezni a turnusokra az ibexsport.hu oldalon. Az élménytáborok helyszíne a megújult mászóterem lesz, ahol a gyerekek elsők között próbálhatják ki az izgalmas utakat.
Megjelent a veszélyhelyzet visszavonásáról szóló törvényjavaslat
Két héten belül dönthet a parlament.
Kétéves kor alatt nem ajánlják a maszkviselést
Sok veszélyt rejt magában.
Gyász
„Ember volt, mert szívből szeretett, mi úgy szerettük őt, ahogy csak lehetett. Elment tőlünk, mint a lenyugvó nap, de szívünkben él, és örökké ott marad. Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy LAKNER JÓZSEF cipész életének 93., házasságának 71. évében csendesen elhunyt. Hamvait május 29-én, pénteken 15 órakor helyezzük örök nyugalomra a máriakálnoki temetőben. Egyben köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban bármilyen módon osztoznak. Szerető családja
„Ha lenne még időm elég, talán mindent megértenék. Ha lenne még időm elég, talán mindent elmondanék.” Megtört szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy drága testvérünk, nagybátyánk, sógorom és rokonunk, GAZDAG LÁSZLÓ egyedi lakos életének 60. évében csendesen elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2020. május 30-án, szombaton 11 órakor lesz az egyedi temetőben. Engesztelő szentmise a temetés előtt, 10.15 órakor a helyi templomban. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban velünk éreznek. Gyászoló szerettei
„Küzdöttél, de már nem lehet, a csend ölel át és a szeretet. Csak az hal meg, kit elfelednek, örökké él, kit igazán szeretnek. Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett férjem, édesapánk, testvérünk és rokonunk, PÓCZA FERENC (Fifi) életének 55. évében csendesen elhunyt. Hamvasztás utáni temetése 2020. május 29-én 15.30 órakor lesz a höveji temetőben. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
„Megpihent a Dolgos, Jó Apai Szív, áldás és hála övezi e sírt. Szerető Férj voltál, Drága Édesapa, bánatos családodnak most az őrangyala. Fájdalomtól megtört szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Szeretett Férjem, Drága Édesapánk, Nagyapánk, Apósunk, Sógorunk és Rokonunk, RÓKA JÁNOS nyugalmazott főtörzszászlós életének 73. évében váratlanul elhunyt. Engesztelő szentmisét 2020. május 29-én, pénteken 15.45 órakor tartunk a fertőszentmiklósi katolikus templomban, majd 16.30 órakor helyezzük örök nyugalomra hamvait a helyi temetőben. Kérjük, hogy szerettünktől csak egy szál virággal búcsúzzanak. Részvétnyilvánítás mellőzését kérnénk. Gyászoló család
„Most küzdelmed véget ért, Isten szólít el, de a szeretet nem hal meg, mindig velünk leszel. Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy feleségem, édesanyám, OHR ISTVÁNNÉ szül. Kóczán Margit életének 85. évében elhunyt. Temetése 2020. május 29-én, pénteken 15 órakor lesz a fertőszéplaki temetőben. Előtte engesztelő szentmise 14.30 órakor kezdődik a helyi templomban. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik feleségem és édesanyám búcsúztatásán részt vesznek. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
„Nem dobog már a szív, mely a jóság tükre volt; megpihent a két kéz, mely mindig csak adott, soha semmit nem kért és el nem fogadott.” Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Drága Feleségem, Édesanyám, Nagymamánk, Anyósom, Testvérünk, Keresztanyánk és Rokonunk, TAKÁCS IMRÉNÉ Szórádi Anikó, a Glovita Kesztyűgyár nyugdíjasa életének 64. évében örökre megpihent. Temetése május 29-én, pénteken 15 órakor lesz Győrben, a Szabadi úti temetőben. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útján elkísérik, mély fájdalmunkban velünk éreznek, és sírjára a szeretet virágait elhelyezik. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
„Te, aki annyi szeretetet adtál, Te, aki mindig mellettünk álltál, Te, aki sosem kértél csak adtál, örökre elmentél. Szereteted szívünkben örökké él. Fájdalomtól megtört szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy drága jó férjem, édesapánk, nagypapám, apósom, vejünk, testvérünk és rokonunk, SZABÓ LÁSZLÓ 65 éves korában váratlanul elhunyt. Temetése 2020. május 28-án 15 órakor lesz a kapuvári Szent Kereszt-temetőben. Engesztelő szentmisét 14 órakor mondatunk a Szent Anna-templomban. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család Soha nem feledünk!
„Te, aki annyi szeretetet adtál, Te, aki mindig mellettünk álltál, Te, aki sosem kértél, csak adtál, örökre elmentél. Szereteted szívünkben örökké él.” Megtört szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Drága Édesanyám, Nagymamánk, Dédnagymamánk, Testvérem, Anyósom, a Család és a Barátok Margit nénije, CIPEK FERENCNÉ szül. Hornyák Margit Anna életének 80. évében tragikus hirtelenséggel elhunyt. Temetése 2020. május 29-én, pénteken 14 órakor lesz a soproni Szent Mihály-temetőben. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban velünk osztoznak. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett férjem, édesapánk, nagypapánk, apósunk, testvérünk és rokonunk, TÉGLÁS MIHÁLY életének 64. évében csendesen elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása május 29-én, pénteken 13.30 órakor lesz a sérfenyői temetőben. Előtte engesztelő szentmise 12.45 órakor. Egyben köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban velünk éreznek. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy méltósággal viselt, hosszan tartó betegség után SOMI LAJOSNÉ szül. Káldi Katalin Zsuzsanna, a Kisfaludy Károly Megyei Könyvtár nyugdíjasa 66 éves korában örökre megpihent. Szeretett feleségemtől, édesanyánktól, anyósunktól, maminktól, testvéremtől, keresztanyánktól, sógornőnktől 2020. május 30-án 15 órakor veszünk búcsút szülőfalujában, Malomsokon. Gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy RAUSCH FERENC életének 56. évében váratlanul elhunyt. Temetése 2020. június 4-én, csütörtökön 15 órakor lesz a brennbergi temetőben. Gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy EŐRI ZOLTÁNNÉ szül. Borsós Éva életének 66. évében váratlanul elhunyt. Temetése május 28-án, csütörtökön 13 órakor lesz a rajkai temetőben. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
Fájó szívvel emlékezünk BABITS ZOLTÁN halálának 5. évfordulóján. Lehunytad a szemed, csendesen elmentél, szívedben csak az volt, hogy minket szerettél. Hosszú útra mentél, búcsút nem intettél. Ha elfáradsz utadon, pihenj meg egy percre, tekints az itt maradt bánatos szívekre. Pihenj csendesen, hol nincs már fájdalom, szívünkben itt leszel, míg élünk e világon. Bármennyi nap, holnap, év teljen is el, akik igazán szeretnek soha nem felednek el. Nagyon hiányzol, nagyon rossz nélküled. Szerető feleséged, lányod, fiad, menyed, vejed, unokáid
,,Nehéz az életet élni nélküled, a fájdalom szívünkben soha nem szűnik meg. Fájdalommal emlékezem egyetlen, szeretett fiam FINTA JENŐ születésének 61., halálának 15. évfordulójára. Kérem, akik ismerték és szerették, szenteljenek egy percet emlékének, gondoljanak Rá szeretettel. Bánatos édesanyja
Fájó szívvel emlékezem egyetlen gyermekem halálának 9. és férjem halálának 3. évfordulójára. ifj. SZITÁS ISTVÁN Nélküled minden fáj, üres a szív, üres a ház. Elvesztek az álmok, elvesztek az évek, nem maradt más, csak a fájdalmas lélek. SZITÁS ISTVÁN Gondolatban sírodnál suttogom a neved, gondolatban sírodnál megfogom a kezed. Gondolatban azt kívánom, hogy legyél itt velem, és Te ott vagy, mert érzem, hogy szorítod a kezem. Aki ismerte Őket, szánjon egy percet emlékükre! Örökké szerető édesanyád és feleséged