Hallgassa élőben!
Fotó: Sebastien Nogier / MTI/EPA

Óriási bajban vannak az európai méhészek, de nem a járvány miatt

Minden idők egyik legrosszabb évét zárják a hazai és az európai méhészek, miközben a méz iránti kereslet emelkedik. Hazánkban egy átlagos évi mennyiség mindössze tíz százalékát sikerült előállítani akácmézből, amely a következő akácvirágzásig gyakorlatilag beszerezhetetlen marad az európai piacokon. Az uniós méhészeket az idei, negyvenszázalékos mézterméscsökkenés mellett a súlyos uniós piaci zavarok is sújtják.

Évtizedek óta nem volt olyan rossz évük az európai méhészeknek, mint 2020-ban: mintegy negyven százalékkal elmarad a megtermelt méz mennyisége az átlagosnál egyébként is rosszabb 2019-es terméstől is. Az európai termelők legnagyobb európai érdekképviselete, a Copa-Cogeca szerint az idei év új negatív rekordot hozott az ágazatban – számolt be a Magyar Nemzet.

– Drámai évet tudnak maguk mögött a magyar és az európai méhészek. A szabadpiacon értékesített akácméz már elfogyott, az európai piacokon a következő szezonig már biztos nem jutnak hozzá a kereskedők. Ennek oka, hogy az akác virágzásakor, május első heteiben a szokásosnál jóval hidegebbek voltak az éjszakák, így a virágrügyek mintegy nyolcvan százaléka elfagyott – emlékeztetett a Magyar Nemzet megkeresésére Bross Péter.

Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) elnöke kiemelte: a rekordalacsony termés miatt az akácméz felvásárlási ára öt hónap alatt több mint hatvan százalékkal emelkedett.

A magas felvásárlási áraknak köszönhetően sikerült elkerülni az egész hazai ágazatot megrengető katasztrófát. Ráadásul nem csak az akácméz maradt el jelentősen az átlagos mennyiségtől. Bross Péter felidézte: a napraforgó és a hárs virágzásakor egyaránt rossz volt az idő, a repcét pedig gyakorlatilag idén az ország legnagyobb részén elvitte a példátlan tavaszi szárazság.

– A termelőktől idehaza beszerezhető még az akácméz, ám a jelenlegi piaci helyzetben a fogyasztók is aranyáron jutnak hozzá a szinte csak hazánkban előállított mézfajtához – mutatott rá az OMME elnöke.

Bross Péter hozzátette: a koronavírus-járvány miatt ráadásul jelentősen megnőtt a kereslet a méz iránt: az elmúlt hónapok fogyasztása elérte a kereslet szempontjából legjobbnak számító november-decemberi mértéket.

A Copa Cogeca adatai szerint Magyarországon az átlagos akácméz mennyiség mindössze tíz százalékát sikerült előállítani, míg a virágmézekkel együtt az összes hazai mézmennyiség az éves átlag harminc százalékát is alig érte el.

Nem csak nálunk, de Európa legnagyobb méztermelő országaiban is katasztrófális károkat okozott a szélsőséges időjárás. Portugáliában nyolcvan százalékkal, míg Olaszországban hetven-nyolcvan százalékkal marad el a tavalyitól a mennyiség.

Az európai képviselet arra emlékeztetett: már önmagában sokkoló az európai terméskiesés mértéke úgy, hogy az uniós előállítás egy átlagos esztendőben is mindössze a belső kereslet 64 százalékát képes kielégíteni.

Ehhez mérten a negyvenszázalékos csökkenés gyakorlatilag sok méhészt lehetetlen helyzetbe hozott, mivel – hazánktól eltérően – Európa legtöbb érintett országában a felvásárlási árak a rekordalacsony kínálat ellenére nem, vagy csak enyhén emelkedtek.

Etienne Bruneau, a Copa-Cogeca méz munkacsoportjának vezetője a szervezet közleménye szerint arra figyelmeztetett, már tavaly jelezték az Európai Bizottságnak az érdekképviseletek, hogy készítsen cselekvési tervet az uniós piaci szereplők védelmében. Erre máig nem került sor, a helyzet ráadásul tovább romlott.

Az európai méhésztársadalom piaci pozícióin ront az eredetmegjelölés hiánya, a harmadik országokból érkező, silány minőségű méz, illetve a hamisítás.

Veszélyben vannak a kontinens méhészei, ezért az európai szervezetek azt szeretnék, ha kötelezővé tenné Brüsszel a származási hely feltüntetését a készítményeken, szigorúbban ellenőrizné a harmadik országokból érkező termékeket és előtérbe helyezné, népszerűsítené a közösség belső piacain előállított mézet. A Copa-Cogeca rámutatott: a mézpiacon tapasztalható torzító hatások, a minden bizonnyal új negatív rekordot hozó 2020-as esztendő, valamint a silány import elleni védelem hiánya Európa 650 ezer méhészének megélhetését sodorja veszélybe, a mintegy tízmillió méhcsalád pedig az ökoszisztéma fenntartásához nélkülözhetetlen.

Borítókép: Méhektől hemzsegő kaptárkeretet tart a kezében Jerome Payen francia méhész (b) a dél-franciaországi Gourdonban 2020. június 25-én

Dosszié

Hozzászólások

A romándi Irma néni kilencvenen túl is nyomja a gázt
Szimmer Károlyné, vagy ahogy Romándon mindenki ismeri: Irma néni 91 éves. A keletnémet autócsoda csupán 30. Irma néninek 1963 óta van jogosítványa, és ha már van, akkor használja.
Óriási segítséget kapnak a kormánytól az állattartók
A magas takarmányárak okozta rendkívüli gazdasági helyzetre tekintettel a kormány 4,4 milliárd forint többletforrást biztosít az állattartók számára.
Azért hívta ki a rendőröket, mert a felesége nem feküdt le vele
Bizarr eset történt Ukrajnában: egy lembergi férfi kihívta a rendőröket, mert a felesége nem volt hajlandó szexelni vele.
Együtt ápolják a hagyományokat Levélen
Palkonya német nemzetiségi önkormányzata még évekkel ezelőtt vette fel a kapcsolatot a levéli nemzetiségi önkormányzattal: a múlt hét végén egy huszonöt tagú csoport érkezett a Baranya megyei településről, hogy környékünkkel ismerkedjen.
Gyász
Fájó szívvel emlékezünk TARCSAI JÓZSEF halálának 21. évfordulóján. Már nincsenek szavak, melyeket suttog a szád, ma lehajtott fejjel némán emlékezünk Rád. Örökké szerető feleséged és családod
,,Hirtelen mentél el, köszönni sem tudtál, örökre lecsuktad csillag szemed. Vigyázunk az álmodra, te csak aludjál! Kedves szerettünk, Isten Veled! (Szabó Balázs) Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy drága férjem, édesapánk, nagypapánk, apósunk és rokonunk, BANCSÓ ISTVÁN mórichidai születésű, egyedi lakos életének 64. évében váratlanul elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2021. július 30-án 17 órakor lesz az egyedi temetőben. Engesztelő szentmise a temetés előtt, 16.15 órakor a helyi templomban. Egyben köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban velünk éreznek. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
„Elcsitult a szív, mely értünk dobogott, pihen a kéz, mely értünk dolgozott. Te, aki annyi szeretetet adtál, Te, aki mindig mellettünk álltál, Te, aki nem kértél, csak adtál, minket örökre itt hagytál. Öleljen át a csend és a szeretet, elfelejteni téged soha nem lehet.” Megtört szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy drága gyermekünk, édesapám, párom, testvérünk, sógorunk, keresztapánk, rokonunk, barátunk és ismerősünk, CZAKÓ ZOLTÁN kónyi lakos életének 50. évében váratlanul elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2021. július 31-én 13.30 órakor lesz a kónyi temetőben. Engesztelő szentmise a temetés előtt, 13 órakor a helyi templomban. Egyben köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban velünk éreznek. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
„Elcsitult a szív, mely értünk dobogott, pihen a kéz, mely értünk dolgozott. Szerettem volna még élni veletek, de az Úr magához hívta lelkemet. Tiszta szívből azt kérem tőletek, szeressétek egymást, mint én titeket. Mindig ott leszek köztetek, féltve vigyázom minden léptetek.” Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy édesanyám, nagymamánk, anyósom, testvérem és rokonunk, ERDÉLYI LAJOSNÉ szül. Spárnicz Aranka életének 81. évében csendesen elhunyt. Temetése 2021. július 30-án, pénteken 12 órakor lesz a győr-szabadhegyi, Templom úti temetőben. Engesztelő szentmise 11 órakor a szabadhegyi Szent Anna-templomban lesz. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy drága jó férjem, édesapánk, nagyapám, apósunk és rokonunk, GAÁL IMRE szobafestő mester életének 71. évében elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2021. 08. 06-án 11 órakor a győrszentiváni, Sugár utcai temetőben lesz. Egyben köszönetet mondunk mindazoknak, akik gyászunkban velünk együtt éreznek és részvétüket egy szál virággal kifejezik. (Koszorúk elhelyezésére nincs lehetőség.) A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
„Álmodtunk egy öregkort, csodásat és szépet, de a kegyetlen betegség mindent összetépett. Csoda volt, hogy éltél és minket szerettél, nem haltál meg, csak álmodni mentél.” Mély fájdalommal tudatjuk, hogy szeretett férjem, édesapánk, nagypapánk, HORVÁTH BÉLA soproni lakos életének 75. évében, türelemmel viselt betegség után elhunyt. Végső búcsút 2021. július 30-án 10.30-kor veszünk tőle a soproni Szent Mihály-temetőben. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett édesapánk, nagypapánk, dédikénk, apósunk és rokonunk, ID. VARGA JÓZSEF életének 88. évében, hosszú szenvedés után, csendesen elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatója 2021. július 30-án, pénteken 15 órakor lesz az öttevényi új temetőben. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. Gyászoló szerettei
„Szeretteim, én már elmegyek, küzdöttem, de már nem lehet. Búcsúztam volna tőletek, de erőm nem engedett, így búcsú nélkül, szívetekben tovább élhetek.” Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett feleségem, édesanyánk, testvérem, nagymamánk, rokonunk és ismerősünk, KATÓ LÁSZLÓNÉ szül. Csuta Irén életének 64. évében elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2021. július 30-án, pénteken 15 órakor lesz a győr- nádorvárosi köztemető új ravatalozójában. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
,,Csendesen alszik, megpihent végleg, angyalok bölcsője ringatja már. Nem jöhet vissza, hiába hívjuk, emléke szívünkben otthont talál. Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett férjem, édesapánk, nagypapám, apósunk és testvérünk, NYIKOS PÁL életének 72. évében csendesen elhunyt. Temetése 2021. július 30-án, pénteken 15 órakor lesz a vitnyédi temetőben. Előtte engesztelő szentmise 14.15 órakor kezdődik a helyi templomban. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy PETHŐ LÁSZLÓ hentes életének 67. évében váratlanul elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatója 2021. július 30-án, pénteken 12.45 órakor lesz a nyalkai temetőben. Egyben köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
,,Álmodtunk egy jövőt, csodásat és szépet, de a kegyetlen valóság mindent összetépett. Csoda volt, hogy éltél és mindent szerettél, nem haltál meg, csak álmodni mentél. Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett fiunk, testvérem, unokám, rokonunk és ismerősünk, PETROVICZ RICHÁRD életének 31. évében tragikus körülmények között elhunyt. Temetése 2021. július 31-én, szombaton 15.30 órakor lesz a győrszemerehegyi temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
,,Küzdöttél, de már nem lehet, a csend ölel át és a szeretet. Csak az hal meg, akit elfelejtenek, örökké él, akit nagyon szerettek. (Tóth Árpád) Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy drága férjem, édesapánk, nagyapánk, apósunk, keresztapánk, sógorunk és rokonunk, STIX FERENC 78 éves korában hosszú betegség után, csendesen elhunyt. Temetése 2021. július 30-án, pénteken 15 órakor lesz a győrasszonyfai temetőben. Előtte engesztelő szentmisét 14.15 órakor mondatunk a helyi templomban. Köszönetünket fejezzük ki mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. Szerető családod
,,Uram, öleld át és fogadd be őt, kinek élete jóság volt és szeretet. Értünk élt és mindenünk volt. Mély szomorúsággal szívünkben tudatjuk, hogy szeretett édesanyánk, nagyanyánk, anyósunk, testvérünk és rokonunk, SZALAI GÉZÁNÉ szül. Prikler Mária Magdolna életének 88. évében, 2021. július 18-án örökre megpihent. Drága halottunkat a római katolikus egyház szertartása szerint 2021. július 30-án 16 órakor helyezzük örök nyugalomba a dunakiliti temetőben. Lelki üdvéért 15.15 órakor a helyi templomban engesztelő szentmise keretében imádkozunk. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik gyászunkban velünk éreznek. Gyászoló család
,,Szeretteim, én már elmegyek, küzdöttem, de már nem lehet. Csend ölel át és a szeretet, Isten veletek! Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett édesapánk, apósunk, nagypapánk, dédipapánk, testvérem és rokonunk, ZORKÓCZY GYÖRGY JÓZSEF sakkpedagógus életének 75. évében, hosszan tartó betegség után elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása július 30-án, pénteken 15 órakor lesz az óvári temetőben. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban velünk éreznek. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Kérjük, részvétüket egy szál virággal fejezzék ki. Gyászoló család
„Ne emlékezz rám búsan család, rokon, barát, add meg a könnyet, de élj és szeress tovább. Addig vagyok, míg élek szívetekben, bennetek, ember voltam mindig, ezért szeressetek.” Fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett Fiunk, Édesapánk, Párom, Nagypapám, Testvérem, Sógorom, rokonunk és barátunk, TAKÁCS RÓBERT soproni lakos életének 56. évében, váratlan hirtelenséggel elhunyt. Temetése 2021. július 30-án, pénteken 14 órakor lesz a soproni Szent Mihály-temetőben. Engesztelő szentmise lelki üdvéért 2021. augusztus 17-én 18 órakor a soproni Szentlélek-templomban. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban velünk éreznek. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család