Nagy István: sorsdöntő beruházások kezdődnek

Nagyon fontos a tudatos vásárlás elősegítése.

Az agrártárca százmilliárd forintos programmal indítja a nyarat. A már bejelentett állattenyésztési és kertészeti felhívások mellett öntözésfejlesztésre is pályázhatnak a gazdák – mondta a Magyar Nemzetnek Nagy István agrárminiszter.

A legkisebbek kezét sem engedik el, már folynak az előkészítési munkálatai annak az 5,5 milliárd forintos új konstrukciónak, amely a kistermelők előrelépését és a helyi piacok létrehozását támogatja. A tárcavezető szerint az a cél, hogy a magyar agrár-élelmiszeripar a koronavírus-járvány okozta válságból megerősödve kerüljön ki.

Nem kis próbatételen ment keresztül az elmúlt hónapokban a hazai agrár-élelmiszergazdaság. Szinte egyetlen ágazat sem volt, amelyet így vagy úgy ne érintett volna a koronavírus-járvány. A veszélyhelyzet elmúltával a válságon is sikerült túljutni?

A gazdáknak köszönettel tartozunk azért, hogy egy korábban nem látott és tapasztalt helyzetben mindennap tették a dolgukat: felkeltek, megetették a jószágot, vetettek, amikor vetni kellett. Azoknak is nagy tisztelet jár, akik a feldolgozóüzemekben a szalagok mellett állva biztosították, hogy a válságos időszak ellenére mindenki asztalára jusson élelmiszer.

Olyan igényekkel kellett szembesülnünk, amelyek kielégítése óriási erőfeszítést jelentett.

A mezőgazdaság pedig nagyon jól vizsgázott.

A veszélyhelyzet alatt nemcsak napról napra, hanem gyakran óráról órára derült fény egy-egy problémára. Hogyan lehetett döntéshozói szinten hatékonyan kezelni a felmerülő nehézségeket?

A járvány kitörésekor minden terméktanácsban létrehoztunk egy-egy operatív csoportot, amelyek napi szinten szállították az információkat az adott ágazatból. A szakmai szervezetekkel való szoros együttműködés nagyon fontos szerepet játszott a válságkezelésben. Mindennap szükség volt valamilyen intézkedésre.

Először ki kellett szabadítani a kamionokat a határlezárások miatti „fogságából”, hogy az alapanyagok és kiegészítő termékek eljussanak oda, ahol szükség van rájuk.

Annak érdekében, hogy működőképes maradjon a gazdaság, szükség volt a hiteltörlesztések befagyasztására. A megfelelő készpénzállomány biztosítása érdekében megemeltük a teljes kamat- és költségtámogatás mellett elérhető Agrár Széchenyi-kártya keretét, a munkahelyek megőrzéséért pedig a leginkább veszélyeztetett ágazatokban adó- és járulékkedvezményt vezettünk be.

Ezek a lépések elsősorban a vállalkozások túlélését szolgálták. Milyen eszközökkel tudják ismét lendületbe hozni az agráriumot?

A mindennapos ügyek kezelése után a gazdaság újraindítása került a fókuszba. A gazdaságvédelmi alapból 25 milliárd forintot különítettünk el, így a koronavírus-válság által leginkább érintett ágazatok szereplőit újra helyzetbe tudjuk hozni.

Az úgynevezett átmeneti támogatáshoz szükséges jóváhagyást megkaptuk Brüsszeltől. Eszerint a mezőgazdaságban vállalkozásonként legfeljebb százezer euró, a halászati ágazatban százhúszezer euró, az élelmiszeriparban pedig nyolcszázezer eurót ítélhetünk oda.

Mikor indul a program?

A támogatási kérelmeket június 29-től három ütemben nyújthatják be az érintettek. Elsőként a baromfitenyésztők és a sertéstartók, a halgazdaságok, valamint az élelmiszeripar és a dísznövényágazat képviselőinek pályázatait várjuk. Őket követik ­július 13-tól a méhészek, a szarvasmarhatartók és a zöldségtermesztők.

A legutolsó ütemben, július 28-án a szőlő- és bor­ágazatnak, valamint a lótenyésztőknek és a kertészeti termelőszervezeteknek nyílnak meg a felhívások. Nem maradnak ki ugyanakkor a nyúl- és kecsketartó gazdaságok sem, esetükben a már meglévő támogatási összegeket emeltük meg.

Bár az időben megtett kormányzati intézkedéseknek és a termelők kitartó munkájának köszönhetően sikerült biztosítani a folyamatos élelmiszer-ellátást, mégis számos hiányosságra mutatott rá a járvány. Hogyan lehet előnyt kovácsolni abból, amit most hátrányként éltek meg a gazdaságok?

A koronavírus-járvány nemcsak veszélyt, hanem lehetőségeket is hozott magával. Kiderült, melyek azok a fejlesztési irányok, amelyek kihasználásával még versenyképesebb, még ütésállóbb lehet a magyar mezőgazdaság. Annak érdekében pedig, hogy a szükséges beruházások minél előbb megvalósuljanak,

létrehoztunk egy nyolcvanmil­liárd forintos alapot, amely mintegy ötvenmilliárd forintos ­tőkeinjekciót jelent az állattenyésztésnek, és harmincmilliárd forinttal járul hozzá a kertészetek fejlesztéséhez.

Ezt az alapot további húszmilliárd forint egészíti ki az öntözésfejlesztési beruházásokra még rendelkezésre álló forrásból. A legnagyobb újdonság az, hogy a korábbi ötszázmillió forintos, öntözési beruházások esetében pedig egymilliárd forintos támogatás felső határát kétmilliárd forintra emeltük, így nemcsak egy-egy gazdaság, hanem az ágazatok jövőjét meghatározó fejlesztések is megvalósulhatnak.

A Vidékfejlesztési program öntözésfejlesztési pályázata a többi beruházási támogatáshoz képest kevésbé népszerű. Mi lehet ennek az oka?

A jelenlegi pályázat keretét valóban nem merítették ki a gazdák, aminek a fő oka, hogy korábban nagyon bonyolult volt végigvinni egy öntözési projektet. Tavaly év végén ugyanakkor elfogadtuk az öntözéses gazdálkodásról szóló törvényt, ami egyszerűbbé teszi a beruházások megvalósítását is.

A jó hír pedig az, hogy a jogszabályi változások mellett a megemelt támogatási összeg is az életszerű projektek megvalósítását szolgálja.

Egy-egy korszerű és komplex öntözési beruházás három-négy milliárd forint körül alakul, ötvenszázalékos támogatási intenzitással számolva az akár kétmil­liárd forintos elnyerhető forrás már elég vonzó lehetőséget jelent a gazdáknak.

Mi a helyzet a kisebb termelőkkel? Nekik még az ötszázmillió forintos határ is elérhetetlennek tűnik.

A kicsikre is figyelni kell, az ő fejlődésüket is támogatni kell. Éppen ezért már előkészítés alatt van egy két és fél milliárd forint értékű pályázat. Ebből a keretből egy-egy termelő néhány millió forintot nyerhet el, amiből különböző eszközöket vásárolhat, tárolót építhet vagy épp a termelési kapacitásainak fejlesztéséhez szükséges állatokat, gyümölcsfákat vásárolhat.

A cél, hogy mindenki eggyel előrébb tudjon lépni.

A kistermelők értékesítési lehetőségeinek javításáért hárommil­liárd forinttal elindítjuk a helyi piacok és vásárterek fejlesztését célzó felhívást is. Ennek keretében a vidéki önkormányzatok maximum százmillió forintra pályázhatnak.

Mint tapasztalhattuk, a piacok járvány idején is kulcs­szerepet játszottak az élelmiszer-ellátásban. Ahhoz pedig, hogy a piacaink versenyképesek legyenek a fogyasztókért folytatott versenyben, megfelelő minőségű árura is szükség van, amit a helyi termelők tudnak biztosítani.

Lassan a végére ér a 2­014–2020-as európai uniós fejlesztési ciklus, az új közös agrárpolitika részleteiről azonban egyelőre nem született döntés. Mekkora csúszásra számítanak?

Mivel továbbra sincs megállapodás az új uniós költségvetésről, a tagállamok többsége és az Európai Parlament számára is nyilvánvaló, hogy

nincs reális esélye annak, hogy az új közös agrárpolitika 2022-ben elinduljon.

Ezért született meg az a javaslat, hogy az új támogatási ciklus két átmeneti év után, 2023-ban kezdődjön el.

Az Európai Bizottság ugyanakkor a zöld megállapodásban foglalt teljesíthetetlen környezet- és klímavédelmi előírásokat minél előbb rá akarja erőltetni a gazdákra. Ezért próbálja blokkolni a tagállamok és az EP által is támogatott halasztást.

Brüsszel felelőtlensége ugyanakkor azt eredményezheti, hogy 2022-ben nem lesz jogalap az uniós agrártámogatások kifizetésére, ami a források elvesztéséhez vezethet.

Mi elkötelezettek vagyunk a fenntartható mezőgazdasági termelés mellett, de megfelelő időt kell biztosítani a jogszabályok elfogadására és az új rendszerre való felkészülésre.

A kijárási korlátozások sok szempontból átalakították a hazai vásárlási szokásokat, egy valami azonban nem változott: a magyar terméket a vevők továbbra is a minőséggel és a biztonsággal kapcsolják össze.

A magyar gazdák sorsa a vásárlók kezében van. Amikor a háromféle dobozos tej közül valaki egyet kiválaszt, akkor arról is dönt, hogy kinek a munkahelyét támogatja és kinek a gazdaságát erősíti.

Nagyon fontos a tudatos vásárlás elősegítése.

Az Agrárminisztériumban minden eszközzel azon dolgozunk, hogy felhívjuk a vásárlók figyelmét arra, hogy ha minőségi és biztonságos árut keresnek, akkor a magyar termék a legjobb választás. Ráadásul, aki helyi terméket vásárol, az sok ezer munkahely megvédéséhez járul hozzá.

Ha csak egy százalékponttal növelni tudjuk a magyar termékek arányát a kereskedelmi láncok forgalmában, az már százmilliárd forintot jelent. Nem mindegy, hogy ez az összeg a magyar gazdaságot erősíti vagy külföldre vándorol.

Nemrég azzal a kéréssel fordult a kereskedőkhöz, hogy lehetőség szerint a magyar árut részesítsék előnyben. Milyen volt a nyílt levél fogadtatása?

A járvány az egyes országokban piaci zavarokhoz vezetett, a többletet pedig igyekeztek olcsón szétteríteni az unióban. A dömpingáras termékek ugyanakkor nagyon nehéz helyzetbe hozták a magyar gazdákat és a feldolgozóüzemeket egyaránt.

A kereskedők figyelmét arra szerettem volna felhívni, hogy fontolják meg, mennyire nyitnak teret ezeknek az akcióknak. Egész éves szinten a magyar termelők áruira hagyatkoznak, a hosszú távú együttműködést pedig nem éri meg egy néhány napos vagy néhány hetes akció oltárán beáldozni.

Ha ugyanis így tesznek, a magyar termelők tönkremennek, és nem lesz, aki biztosítani tudja a folyamatos ellátást.

Az áruházláncok vezetői hajlandók voltak tárgyalóasztalhoz ülni velünk, együttműködőnek bizonyultak. Ezt a kapcsolatot azonban mindig ápolni és erősíteni kell, mert a kísértés nagy.

Bár az elmúlt napok jelentős mennyiségű esőt hoztak, az év első felében ritkán látott aszály pusztított az országban. Mekkora a baj?

A termelők eddig 255 ezer hektárról jelezték az aszálykárt és mintegy 82 ezer hektárról a fagykárt. A jó hír, hogy

mintegy 19 milliárd forint rendelkezésre áll a kárenyhítési alapban, így kompenzálni tudjuk a gazdák veszteségét.

Az idei tavasz mindenesetre arra is rámutatott, hogy az időjárás szélsőséges, az éghajlatváltozás megkerülhetetlen, ezért termelőinknek is megfelelő lépéseket kell tennie a termésbiztonság növeléséért.

Az aszály ellen a legjobban öntözéssel lehet védekezni. Kormányzati cél, hogy a következő években a mostaninál jóval hatékonyabb legyen a hazai vízgazdálkodás. Hol tart ez a folyamat?

Az öntözéses gazdálkodásról szóló törvény megszületése önmagában nagy előrelépést jelent. A Nemzeti Földügyi Központon belül megkezdte működését az öntözési központ, a különböző csatornák és műszaki létesítmények felújítása pedig elkezdődött. Néhány mintaprojekt már el is készült.

A kormány tíz éven keresztül évi 17 mil­liárd forintot biztosít erre a célra.

Ez a beruházás gyorsan megtérül majd, hiszen az időjárási ingadozások csak az árukukorica esetében százmilliárd forintnyi árbevétel-különbséget tudnak generálni.

Óriási érdeklődés fogadta a tárca településfásítási programját, az elérhető 12 ezer csemetét szinte percek alatt elkapkodták az önkormányzatok. Minek köszönhető ez a rendkívüli népszerűség?

A hatékony vízgazdálkodás mellett a legfontosabb klímavédelmi intézkedéseink egyike, hogy jelentősen növeljük az ország fával borított területének arányát.

Erre pedig a társadalom részéről is egyre nagyobb igény mutatkozik.

Ebben a programban a tízezer fő alatti településeket szólítottuk meg, a cél pedig az, hogy a közterületeken, az óvoda- és iskolaudvarokon elültetett minél több fával népszerűsítsük az önkormányzatoknak a Vidékfejlesztési program erdőtelepítési pályázatait.

Dosszié

Hozzászólások

Tovább fejlesztik a KRÉTA oktatási rendszert
Egy komplex modul segíti a tanárok és a diákok online együttműködését.
Tizenhat embert vettek őrizetbe a bejrúti robbanással kapcsolatban
A katasztrófa helyszíne lezárva marad a vizsgálatok befejezéséig.
2020.08.07. + TV melléklet
Új háromkamerás egy használt mobil áráért: jóárasított Honor
A 20-as széria legifjabb tagja, a Honor 20e Google szolgáltatásokkal kapható.
Gyász
„Csak az hal meg, akit elfelednek, sokáig él, kit nagyon szeretnek. Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett nagyapánk, apósom, rokonunk, CSÓKA JÓZSEF vicai lakos életének 83. évében elhunyt. Temetése 2020. augusztus 11-én, kedden 15 órakor lesz a vicai temetőben. Előtte, 14.30 órakor engesztelő szentmise a helyi templomban. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban velünk együttéreznek. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
„Csendesen alszik, megpihent végleg, angyalok bölcsője ringatja már. Nem jöhet vissza, hiába hívjuk, emléke szívünkben otthont talál. Isten akaratában megnyugodva, mégis fájdalommal teli szívvel tudatjuk, hogy JURAI ANDRÁS szeretett férjem, édesapánk, nagypapánk életének 81. évében, hosszan tartó betegség után elhunyt. Végső nyughelyére 2020. 08. 07-én 13.45 órakor helyezzük a himodi temetőben. Előtte, 13.15 órakor engesztelő szentmisét tartunk Himodon, a római katolikus templomban. A gyászoló család
„Elcsitult a szív, mely értünk dobogott, pihen a kéz, mely értünk dolgozott. Számunkra Te sosem leszel halott, örökké élni fogsz, mint a csillagok. Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy MADARÁSZ GYÖRGYNÉ szül. Almási Edit életének 72. évében elhunyt. Temetése augusztus 7-én, pénteken 14 órakor lesz a kisbodaki temetőben. Előtte, 13.30 órakor engesztelő szentmise a helyi templomban. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban velünk éreznek. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
„Hiányzik egy fénysugár, ő volt az Édesanyánk. Az idő nem hoz gyógyulást, nekünk marad a néma gyász. Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy LINKAI FERENCNÉ szül. Berkes Rozália életének 88. évében csendesen elhunyt. Temetése augusztus 8-án, szombaton 13.30 órakor lesz a bezenyei temetőben. Engesztelő szentmise a temetés után a helyi templomban. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban velünk éreznek. Gyászoló család
„Örök álom zárta le drága szemed, megpihenni tért két dolgos kezed. Édes Jó Anyám, Isten Veled! Fájdalomtól megtört szívvel tudatjuk, hogy imádott édesanyám, testvérünk, rokonunk és ismerősünk, ÁLDOZÓ GÉZÁNÉ (Göcsei Jolán) a Himodi Általános Iskola nyugdíjas igazgatója 79 éves korában váratlanul elhunyt. Temetése 2020. augusztus 8-án 16.30 órakor lesz a himodi temetőben. Előtte, 16 órakor lelki üdvéért engesztelő szentmisét mondatunk. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, sírjára a kegyelet virágait elhelyezik, és mély gyászunkban osztoznak. Gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy KOCSIS SÁNDOR életének 68. évében váratlanul elhunyt. Temetése 2020. augusztus 9-én, vasárnap 14 órakor lesz a téti evangélikus temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
Szántó Zoltán halálának 1. évfordulójára. Lelked, mint fehér galamb, csendesen messzire szállt. Hiába keresünk, könnyes szemünk már többé nem talál. De tudjuk, hogy a csillagok között a legfényesebb Te vagy. Utat mutatsz, mert szívünkben örökre itt maradsz. Szeretettel emlékezünk! Szeretteid
A gyászoló család fájdalommal tudatja, hogy TAKÁCS ISTVÁN nyugalmazott tanár 2020. július 27-én, 92 éves korában elhunyt. Felejthetetlen halottunktól 2020. augusztus 9-én 16 órakor a zirci Pintér-hegyi Parkerdő rendezvényhelyszínén búcsúzunk. Hamvait 2020. augusztus 10-én 17 órakor szülőfalujában, a tárnokréti temetőben helyezzük örök nyugalomra. A gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy NÉMETH GÁBOR volt Győr, Szőnyi Márton utcai, majd mérgesi lakos 45 éves korában váratlanul elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2020. augusztus 8-án, szombaton 11 órakor lesz a gönyűi temetőben. Egyben köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy ISTVANOVSZKI ANTALNÉ szül. Kocsis Mária gönyűi lakos életének 67. évében elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatója 2020. augusztus 7-én, pénteken 11 órakor lesz a gönyűi temetőben. Előtte engesztelő szentmisét tartunk 10.30 órakor a helyi templomban. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy méltósággal viselt, hosszan tartó betegség után SOMI LAJOS az egykori Rába-gyár dolgozója, az AUDI nyugdíjasa 67 éves korában megpihent. Szeretett édesapánktól, apósunktól, papinktól, testvéremtől, keresztapánktól, sógorunktól 2020. augusztus 8-án 15 órakor veszünk végső búcsút Malomsokon. Gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy szeretett édesanyám, nagymamám, anyósom, testvérünk és rokonunk, JAGADICS JENŐNÉ szül. Tejmel Veronika életének 85. évében csendesen elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatója 2020. augusztus 7-én, pénteken 14 órakor lesz az agyagosszergényi temetőben. Az engesztelő szentmise 13.30 órakor kezdődik a helyi templomban. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útján elkísérik, és gyászunkban velünk éreznek. Gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett édesanyám, anyósom, ÉDES EMILNÉ szül. Szimler Margit, a Glovita nyugdíjasa (Manci néni) életének 95. évében csendesen elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatója 2020. augusztus 12-én, szerdán 15 órakor lesz a győr-nádorvárosi köztemető régi ravatalozójától. Egyben köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló szerettei
Fájó szívvel emlékezünk fiam, testvérünk ÁGOSTON JÁNOS ZOLTÁN halálának 1. évfordulóján. Bús temető csendes susogása, oda megyünk hozzád, ez maradt csak hátra. Ott pihensz, ahol már nem fáj semmi, nyugalmadat nem zavarja senki. Mindig csak egy célod volt, a családért élni, ezt a halál nem tudta, csak széttépni. Soha el nem múló szeretettel őrizzük emlékedet. Szerető édesanyád és testvéreid
Soha el nem múló szeretettel emlékezünk ÁGOSTON LÁSZLÓ halálának 1. évfordulóján Még fáj, s talán örökre így is marad, de mindig velünk leszel, az idő bárhogy is halad. Szívünkben helyedet nem pótolja semmi, őrizzük emléked, nem fogunk feledni Szerető családod