Kisalföld logö

2018. 12. 11. kedd - Árpád 1°C | 5°C Még több cikk.

Hatezerrel nőtt a digitális tévé előfizetők száma

A közel 3,8 millió magyarországi háztartás közül mintegy hárommillióban van valamilyen előfizetéses televíziós szolgáltatás.

Augusztusban hatezerrel, 1,067 millióra bővült a digitális tévé előfizető háztartások száma, így a hónap végén az otthonok több mint 25 százalékában, míg az előfizetéssel rendelkező háztartások 43,5 százalékában televízióztak digitálisan. A Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) gyorsjelentése szerint a közel 3,8 millió magyarországi háztartás közül mintegy hárommillióban van valamilyen előfizetéses televíziós szolgáltatás.

A fennmaradó közel 800 ezer háztartásban a tető- vagy szobaantennával szabadon fogható analóg és digitális földfelszíni sugárzású műsorokat, vagy az ingyenesen elérhető műholdas adásokat nézik. A gyorsjelentés a tizennégy legnagyobb magyarországi műsorterjesztő önkéntes adatszolgáltatásra épül és az előfizetéses televíziós szolgáltatások piacának mintegy 80-85 százalékát fedi le. A gyorsjelentésben szereplő szolgáltatók - Magyar Telekom Nyrt., Invitel Zrt., UPC Kft., FiberNet Zrt., DIGI Kft., PR TELEKOM Zrt., Zelka ZRt., TARR Kft., TvNetWork NyRt., ViDaNet Zrt., PARISAT Kft., RubiCom Zrt., Antenna Hungária Zrt. és HD Platform Kft. - augusztus végén összesen 2,451 millió előfizetést tartottak nyilván, 5 ezerrel kevesebbet, mint egy hónappal korábban. Az NHH által vizsgált körben az előfizetések száma ugyan csökkent, de ezen belül a digitalizáltság 43,2 százalékról 43,5 százalékra emelkedett. A digitalizáltságot jelző mutató erősödése annak köszönhető, hogy augusztusban az előfizetői körön belül 11 ezerrel 1,384 millióra csökkent az analóg előfizetéssel rendelkezők száma és 6 ezerrel nőtt a digitálisan televíziózók száma.A digitális előfizetéseken belül 10 ezerrel 337 ezerre nőtt a kábeltelevízióra, vagy IPTV-re előfizetők, és 4 ezerrel 730 ezerre csökkent a műholdas szolgáltatást igénybe vevők száma. Augusztusban a gyorsjelentésben szereplő szolgáltatók adatai szerint az előfizetéssel rendelkező háztartásokon belül 13,3 százalékról 13,7 százalékra nőtt a digitális kábeltévére, vagy IPTV-re előfizetők aránya, míg a műholdas előfizetéssel rendelkezők részesedése 29,9 százalékról 29,8 százalékra, az analóg kábeltelevíziós szolgáltatás részesedése pedig 56,8 százalékról 56,5 százalékra csökkent. A műholdas szegmensben az előfizetők száma augusztusban 734 ezerről 730 ezerre csökkent.

A piacvezető DIGI részesedése 55,5 százalékról 54,3 százalékra csökkent, a UPC-é 24,9 százalékról 25,1 százalékra nőtt, a Magyar Telekom pedig 14,2 százalékról 15,3 százalékra emelte részesedését. A gyorsjelentés az analóg és digitális vezetékes szolgáltatások - kábeltelevízió és IPTV - piacán az összes előfizetés 75-80 százalékát fedi le. A jelentésben szereplő szolgáltatók vezetékes előfizetéseinek száma augusztusban 1,722 ezerről 1,721 ezerre csökkent, ezen belül az analóg előfizetések száma 1,395 millióról 1,384 millióra csökkent, míg a digitális előfizetések száma 327 ezerről 337 ezerre nőtt. A vezetékes szolgáltatások esetében a piacvezető UPC részesedése 0,3 százalékponttal 36,3 százalékra csökkent, a második Magyar Telekom részesedése maradt 20,9 százalék, a harmadik DIGI-é pedig 0,4 százalékponttal 11,1 százalékra nőtt. A digitálisan televíziózó háztartások átlagosan 1,46 set-top-box-ot, jelátalakítót használnak. Ezeknek a száma azt mutatja, hogy egy háztartásban átlagosan hány készüléken lehet egy időben több, akár eltérő műsort is nézni.

A kimutatás szerint a vezetékes szolgáltatásokat használóknál átlagosan 1,19, a műholdas szolgáltatást igénybevevőknél átlagosan 1,58 ilyen jelátalakító van, azaz a vezetékes szolgáltatásokat használóknál minden ötödik, a műholdas szolgáltatást választóknál minden második háztartásban lehetséges a több készülékes televíziózás. A gyorsjelentésben szereplő szolgáltatók között, valamennyi szolgáltatást figyelembe véve a UPC a piacvezető, de részesedése az egy hónappal korábbi 33,1 százalékról 33 százalékra csökkent. A második DIGI piaci része összességében 24,1 százalékról 23,9 százalékra csökkent, míg a harmadik Magyar Telekom (T-Home) 18,9 százalékról 19,2-ra növelte részesedését.

Olvasóink írták

 • 10. SnakeS 2009. október 05. 22:43
  „RickCartman az esetleg nem jutott eszedbe, hogy az országnak NEM az a része él rosszul, aki digitális adót néz?

  Egyébként anno a vidanettől én is kaptam egy beltérit, mint az előfizetői csomag része, eleinte örültem is neki vagy két napig.

  Aztán azóta folyamatosan a beltéri állandóan lefagy, ha kikapcsolom újra kell telepíteni, ha sorba rendezem a csatornákat, beállítom a kedvenceket, stb. az első áramszünetnél elfelejti, néha kockásodik a kép, néha az előfizetett csatornákra azt írja nincs jogom nézni... nincs sok öröm benne, helyette az analóg adásokat nézzük és ezzel még sokan így vannak.”
 • 9. Imcsi 2009. október 04. 09:30
  „A digitális tévé előfizetés még nem azt jelenti, hogy minden előfizető HD minőségben nézi is az adásokat! Nálunk is ingyen adták az analóg előfizetéshez a digitális csomagot! A TV-nk viszont még hagyományos!”
 • 8. Cerwin 2009. október 03. 15:51
  „RickCartman
  Az ingyenes földi sugárzást vidéken is lehet majd fogni + parabolán bármikor kérhető digitális szolgáltatás. Az 1000 Forintos épp ilyen, bár a műholdvevőt magának kell beszerezni mindenkinek.!(Olcsótv) A többi műholdas szolgáltatónál van havidíj (2000 Ft-tól), de nem kell rákölteni a berendezésre.”
 • 7. RickCartman 2009. október 03. 12:51
  „7.cervin, így van, nem kell ehhez semmi komment,de a vidéki,nem bekábelezett háztartásokkal vajon mi lesz?”
 • 6. Cerwin 2009. október 03. 11:21
  „Jelen pillanatban már nem igazán drága a digitális előfizetés, sőt, létezik már 1000 Ft-os is. A képminőség sokkal jobb, bár még kevés a HD adás rajtuk. A szolgáltatásokkal is sokat lehet spórolni, hisz némelyik set-top-box tartalmaz merevlemezt, ami sok esetben feleslegessé teszik a videók és DVDírók használatát, így megvételét is.
  Az MPEG4-es tunerrel pár csatorna teljesen ingyen fogható lesz HD minőségben akár egy szobaantennával is. 2012-ig országosan elérhető ezen lehetőség. Jelenleg a nagyobb városokban már sugározzák a jelet. Sopronban 2010-től. A mai LCD-k többségénél megtalálható ez a tuner, de külön is megvehető, kb. 20-30 ezer Ft-os vételáron. Laptophoz már 10 ezerért is kapható!”
 • 5. RickCartman 2009. október 03. 01:25
  „bocs, hogy mindenről ez jut eszembe, de állítólag millónyian nyomorognak ebben az országban a" kumenisták" miatt, a két adat nehezen fért meg egymással a fejemben...
  KisVad,most már tudom legalább, miért nem fáj sosem az én fejem, köszönöm, hogy átvállalod helyettem!
  5-höz, igen vannak kölcsönök, vedd meg, most,azonnal, csak te,csak neked,fizess elő,stb.,csak utána meg jön a sírás, hogy nem tudjuk a sok kölcsönt visszafizetni,de inkább hagyom is ezt, nehogy KisVadnak megint migrénje támadjon az érzékeny buksijában.”
 • 4. Túrabakancs 2009. október 02. 23:24
  „RickCartman!
  Azért az tényleg katasztrófális lenne, ha már erre sem lenne pénzük az embereknek. Egyébként meg vannak a kölcsönök is nem..? Ha ezek
  nem volnának elérhetőek, akkor még mindig Trabantok és Vartburgok
  hasítanák az útjainkat.”
 • 3. KisVadföld 2009. október 02. 20:21
  „Megpróbáltam RickCartman (agyával??) gondolkodni, azóta folyamatosan fáj a fejem és még az életkedvem is elment.”
 • 2. RickCartman 2009. október 02. 19:29
  „1,067 millió digitális tévéelőfizető?Ez az a súlyos nyomor, amiről az ellenzék brekeg?”
 • 1. Ninetta 2009. október 02. 12:10
  „Elképesztő az árverseny ezeknél a szolgáltatókál! Én a három közül az egyiknél dolgozom, (magenta színűnél)de érezhető, hogy hatalmas veseny van az ügyfelekért. A cégek vezetői pedig csak elvárnk, elvárnak, de az ilyen információkat nem veszik figyelembe, hogy mindenki próbálja megszerezni magának az ügyfeleket! A 2012-es digitális (akkor ugyanis "lekapcsolják" az analóg cstornákat) átállás már érezhetően foglalkoztatja az embereket, de még mindíg sokan nem értik!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Már 3,3 milliárd köbméter földgáz van az E.ON-tárolóiban

A összes tárolókapacitás hamarosan 4,3 milliárd köbméterre bővül, miután befejeződött a zsanai… Tovább olvasom