Kisalföld logö

2019. 04. 25. csütörtök - Márk Még több cikk.

Hatéves csúcson a szlovák munkanélküliség

Szlovákiában hatéves csúcsra, 13,16 százalékra emelkedett a munkanélküliségi ráta februárban a hétfőn megjelent adatok szerint.
 
Elemzők csökkenésre, 13 százalék alatti munkanélküliségi rátára számítottak. A váratlan növekedést elsősorban a közszférában végrehajtott leépítéseknek tulajdonítják, és azt jósolják, hogy márciusban már csökken a munkanélküliség.

A pozsonyi statisztikai hivatal adatai szerint januárban 12,98 százalék volt a munkanélküliségi ráta, egy évvel korábban, 2010 februárjában pedig 12,97 százalék. A csaknem 5,5 millió lakosú országban legutóbb 2005 januárjában volt az idén februárinál nagyobb a munkanélküliség, akkor 13,39 százalékos rátát mértek.

Szlovákia hazai összterméke (GDP) az idén várhatóan 3 százalékkal nő.
Tavaly 4 százalékkal bővült, 2009-ben 4,8 százalékkal csökkent a GDP. A nagy visszaesés és a dinamikus bővülés egyaránt az autóipar túlsúlyából adódott elsősorban; Szlovákia a lakosságszámhoz viszonyítva a legnagyobb autógyártó ország a világon. Az ágazatot a válság 2009-ben visszavetette, tavaly pedig a világszerte növekvő kereslet fellendítette.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egész napos divat show és verseny szombaton az iparkamarában

A megyei kereskedelmi és iparkamra idén már másodszor rendezi meg a Szakmák Harmóniája versenyt,… Tovább olvasom