Kisalföld logö

2019. 03. 26. kedd - Emánuel 3°C | 10°C Még több cikk.

Háromkulcsos vagyonadó: harmadik ingatlan után fizet a tulaj

Az az ingatlan, amelyben lakik az adózó és nem éri el a 30 millió forintot, továbbra is adómentes lenne, a második ingatlana 15 millió forintig lenne adómentes, harmadik, illetve sokadik ingatlana pedig már az első forinttól adózna.

Háromkulcsos lesz a tervezett vagyonadó: ha eléri a harmincmillió forintot az ingatlan értéke, akkor ezen összeg alatti része is sávosan adózna - tudta meg az MTI kedden szocialista forrásból.

A hétfő esti frakcióülésen úgy döntött az MSZP, hogy a gazdasági bizottságot kéri meg egy módosító csomag benyújtására. A módosítás szerint 30 millió forintig marad az adómentesség, de ha ezt az összeget eléri az ingatlan értéke, akkor sávosan adózik.

A 30 millió forintot meg nem haladó rész után 0,25 százalék, a 30 és 50 millió forint közötti részre 0,35 százalék, míg 50 millió forint felett 0,5 százalék az adókulcs.

A szocialisták döntöttek arról is, hogy egy tulajdonosnak minden ingatlana után adót kell majd fizetnie. Az az ingatlan, amelyben lakik az adózó és nem éri el a 30 millió forintot, továbbra is adómentes lenne, a második ingatlana 15 millió forintig lenne adómentes, harmadik, illetve sokadik ingatlana pedig már az első forinttól adózna.

Illusztráció
Illusztráció


Az MTI információi szerint a magánszemélynek a vagyonadót a személyi jövedelemadó bevallásban, nem magánszemélynek a társasági adóról szóló bevallásban, az evásnak pedig az eva bevallásban kell bevallania az adóév május 20-ig.

Az MTI úgy tudja, hogy továbbra is az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal szedné be a vagyonadót, és nem lehetne levonni az szjából; ezt a két javaslatot az SZDSZ szorgalmazta.

A vagyonadóból továbbra is 40-50 milliárd forint bevételt várnak.
Az MTI információi szerint a módosító javaslatok között szerepel az is, hogy már nem forgalmi érték alapján állapítanák meg az értékhatárokat, hanem települési átlagérték szerint.

Olvasóink írták

  • 1. kismarti 2009. június 19. 11:04
    „Azért lenne egy pár kérdésem kérdésem. Ki dönti el, hogy az ingatlanok közül melyik a 2. 3. ....stb sorrend? Na és mi van akkor, ha paíron nem lakik saját tulajdonú ingatlanban? És miből gondolja a kormány, hogy ennyi pénz jön be az adóból, mert ha azokra alapozik akik azt súgták nekik az SZJA törvény módosításánál, hogy a Magyarországi átlakfizetés kb. 200.000 Ft, akkor már most el lehet felejteni azt az öszzeget. Egy régebbi kormány nyilatkozatban olvastam, hogy úgy tervezik, hogy minden 5. ingatlan adóköteles lesz. Én csak az én kis falumban néztem körül és én úgy látom, jó ha a kb. 1000 családiházból 10 adózik.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Olcsóbban fűthetünk: 5 százalékkal adózik a távhő?

Várhatóan a legalacsonyabb áfa-kulccsal adózik a távhőszolgáltatás jövő januártól. A könnyítés… Tovább olvasom