Kisalföld logö

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -6°C | 1°C Még több cikk.

Ha kell, perre megy a kormány a földtörvény miatt

Magyarország akár bíróságon is megvédi az új földforgalmi törvényt - mondta az agrárállamtitkár.
Magyarország akár bíróságon is megvédi az új földforgalmi törvényt - közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM) közigazgatási államtitkára hétfőn Budapesten egy szakmai tanácskozáson.

Simon Attila István a földforgalmazás aktuális kérdéseiről című előadásában a Magyar Közgazdasági Társaság (MKT) Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakosztályának rendezvényén felidézte, hogy két kötelezettségszegési eljárás is folyik az Európai Unióban Magyarország ellen az új földforgalmi törvénnyel kapcsolatban.

Az első eljárás a haszonélvezeti jogok eltörlése miatt indult az osztrák kormány kezdeményezésére; míg a másiknál a törvény egészét vizsgálta az EU bizottsága. Az államtitkár úgy vélekedett, hogy mindkét ügy az Európai Bíróság ítéletével érhet majd véget.

Simon Attila István az MTI-nek elmondta: az osztrák kormány egyetlenegy paragrafusát kifogásolja az új földforgalmi törvénynek. Úgy vélte, hogy az ügy jövő év vége felé zárulhat le, várhatóan bírósági döntéssel, miután Magyarország nem tud közös nevezőre jutni a bizottsággal a kérdésben.

A másik eljárásban a teljes törvényt vette vizsgálat alá a bizottság, hasonlóan négy, az unióhoz Magyarországgal együtt csatlakozó állam jogszabályával (Litvánia, Szlovákia, Csehország, Bulgária). A vizsgálat nem véletlen, mivel ezeknek az országoknak mintául szolgált a magyar törvény - tette hozzá.

A bizottság legerősebb kifogása ez esetben a jogi személyek tulajdonszerzésének korlátozása, emellett a földszerzés tényleges földhasználathoz kötése, illetve az, hogy Magyarország nem fogadja el a külföldön megszerzett szakmai gyakorlatot.

Ezekre a kérdésekre Magyarország válaszolt; a tizenhat oldalnyi választ a bizottság kérdéseire Magyarország június 29-én nyújtotta be - mondta Simon Attila István. Hozzátette várhatóan ez az ügy is eljut a bíróságig.

Kérdésre beszámolt arról is, hogy az egy év alatt összegyűlt tapasztalatok szerint a törvény beváltotta a hozzáfűzött reményeket, a szabályozás ugyanis szándékosan nagyon szigorú ezen a területen.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Drágul a benzin

A szerdai emeléssel a 95-ös benzin literenkénti átlagára 390-391 forintra nő, a gázolajé 378-379… Tovább olvasom