Kisalföld logö

2019. 05. 24. péntek - Eszter, Eliza Még több cikk.

Gyorsan fogy a hazai földgázkészlet

A kereskedelmi tárolók töltöttsége már húsz százalék alatt van, valamivel alacsonyabban, mint tavaly ilyenkor.
Gyors ütemben fogynak az ország kereskedelmi földgáztárolóiban lévő készletek, mivel a hideg miatt jelentősen megnövekedett a gázfelhasználás - írja a Magyar Nemzet.

Abban az esetben, ha a jelenlegi, napi 0,5 százalékos tempóban apadnak a tartalékok, akkor február második felére kiürülnek a kereskedelmi tárolók.

Az állami kézben lévő, együttesen 4,3 milliárd köbméter kapacitású létesítményekben a feltöltöttségi szint már 19 százalék alá csökkent. Ez pedig azt jelenti, hogy a még kitárolható mennyiség alig több mint 800 millió köbméter. Ha az idő jobbra fordul, akkor ez a mennyiség elég lehet tavaszig.

Az elmúlt években január első felében ennél több tartalékkal rendelkezett az ország. Még tavaly ilyenkor is több mint 20 százalék volt a tartalék aránya a teljes kapacitáshoz képest. Jelenleg a  napi 80 millió köbméteres felhasználás jelentős része Oroszország és Ausztria felőli importból, illetve hazai kitermelésből származik.

Aradszki András, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) energiaügyért felelős államtitkára keddi sajtótájékoztatóján azt mondta: biztosított Magyarország energiaellátása a rendkívüli hidegben is.

Az államtitkár kifejtette: a rendkívüli hideg miatt az energiaigény nő, a napi földgázfogyasztás duplája az éves átlagosnak. Jelenleg körülbelül napi 87 millió köbméter gázt fogyaszt az ország, ebben benne van a lakosság és az ipari fogyasztók is.

Hozzátette, ha a rendkívüli időjárás hosszabb ideig tartana, szükség esetén meg tudják nyitni a stratégiai gáztárolót, emellett a szolgáltatók megfelelő energiamennyiséget biztosító kereskedelmi szerződéssel rendelkeznek, tehát az esetleges hiányt pótolni tudnák.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eladja montenegrói leányvállalatát a Magyar Telekom

Eladja montenegrói leányvállalatát a Magyar Telekom
A Magyar Telekom eladja 76,53 százalékos részesedését a Crnogorski Telekomban a Hrvatski Telekomnak. Tovább olvasom