Kisalföld logö

2019. 07. 21. vasárnap - Dániel, Daniella 21°C | 33°C Még több cikk.

Gyorsabb lesz a lejárt pénztartozások behajtása

A fizetési meghagyás az adós felszólítása fizetésre, amelynek a közokirati forma ad nyomatékot.

Gyorsabb lesz keddtől a lejárt pénztartozások behajtása, mivel azokat elektronikusan, a közjegyzők közreműködésével lehet - fizetési meghagyással - beszedni, sőt az egymillió forintnál kisebb pénztartozáshoz csak így juthat hozzá a jogosult - egyebek mellett ezt tartalmazza a tavaly júniusban elfogadott törvény.

A fizetési meghagyás az adós felszólítása fizetésre, amelynek a közokirati forma ad nyomatékot.

Az utóbbi időben évi 400 ezer fizetési meghagyás indult évente a bíróságokon. A most hatályba lépő törvény célja az, hogy a fizetési meghagyásokat gyorsabban, 3-15 nap alatt intézzék el, jórészt a Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK) által kiépített elektronikus rendszer segítségével.

A fizetési meghagyások kibocsátása a bíróságoktól átkerül a közjegyzőkhöz. Az MTI korábban bírósági forrásból úgy értesült, hogy nem volt teljes egyetértés a változásban, miután az ügy amúgyis a bíróság előtt folytatódik, ha az adós ellentmond a fizetési meghagyásnak.
A közjegyzők között elektronikus "szignáló" osztja szét a beérkező fizetési meghagyásokat. A beadás elektronikus űrlapon, minősített elektronikus aláírással és időbélyegzővel ellátva történik. A határidők akkor kezdődnek, amikor az eljárási díj megérkezik a MOKK számlájára.

A közjegyző a beérkezett dokumentumot haladéktalanul, de legfeljebb 3 munkanapon belül rögzíti a kamara rendszerében. A MOKK vagy kinyomtatja a dokumentumot és úgy kézbesíti az adósnak, vagy elektronikusan teszi meg azt. Cégeknek 2011. július 1-től csak elektronikusan lehet kézbesíteni a fizetési meghagyást, de bárki kérheti a jövő év közepétől, hogy elektronikusan kapja meg a hivatalos iratokat - ezt külön törvény szabályozza.

Az elektronikusan beérkező fizetési meghagyást három munkanapon belül kell kibocsátani (papír alapon a határidő 15 nap). A kötelezett a kézbesítést követő 15 napon belül élhet ellentmondással a közjegyzőnél. Ha ezt nem teszi, akkor a fizetési meghagyás jogerőre emelkedik, és olyan a hatálya, mint a jogerős bírósági ítéletnek. Az ellentmondás viszont perré alakítja át a fizetési meghagyást.

A kamara eljárási díjat szed a fizetési meghagyások után, ezek legfeljebb felét szétosztja a közjegyzők között. A díj alapja a pénzkövetelés összege, annak 3 százalékát, de minimum 5 ezer és maximum 300 ezer forintot kell befizetni.

Ha a jogerős fizetési meghagyásra nem fizet az adós, akkor következik a végrehajtás. Ezt viszont csak elektronikusan lehet kérni, erre 10 éve van a jogosultnak. A végrehajtási lapot a MOKK elektronikus közokiratként állítja ki, és szintén elektronikusan küldi meg a Magyar Bírósági Végrehajtó Kamarának.

Olvasóink írták

 • 4. Lehel54 2010. június 01. 07:57
  „egy valamit is magára adó adós tudja, miként lehet ezeket a pontokat sarokba vágni.
  Csak azt tudnám,hogy miért volt vállalatom legnagyobb adós listáján éppen a felsö sztár réteg. Akik mellékesen minimálbéren voltak bejelentve,s közben kiskirály életet élnek.
  Röhej.
  A királyság idejében (kis tulzással) "csak" a királyt kellett nem csípni.”
 • 3. hehe08 2010. május 31. 20:11
  „ez a rendelkezés arról szól, hogy a lusta bíróságok nyakáról ezt a feladatot is levegyék......
  na és akkor mi van, ha nem egy sima levél jön hanem egy közokirat???????
  hm??????
  az adós széttárja a karját és azt mondja, hogy ennyi..... :))))
  nincs semmi a nevén, ami volt is átiratta máséra, esetleg fővállalkozóként kft-je van a cégben nincs vagyon.... lehet akárhova menni!!!

  éljen a bürokrácia!!!!!!!!!!”
 • 2. kolombela 2010. május 31. 16:54
  „1. hozzászólás janika 2010.05.31. 15:50
  A szomorú az egészben, hogy ez a törvény nem azokat a vállalkozókat segíti, akik az elvégzett munkájukért nem kapták meg a díjukat, hanem azt lenyúlva a fővállalkozók tovább állnak.”
 • 1. janika 2010. május 31. 15:50
  „Egy újabb fajta népnyúzás! Ez mára már szinte termésuzetes! Az,hogy jogos - e a követelés, vagy nem az mellékes! Lényeg, hogy megint lesz eggyel több népnyúzó, aki sarcolhatja az "adóst"! Természetesen tudva azt, hogy az adósoki többségének nem lesz pénze fellebbezésekre,vagy ügyvédre ! Apropó hogy is van ez melyik "maffiózó bűnöző" ügyvédhez lehet fordúlni, amit a Tábla és a Legfelsőbb Biróság elfogad?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két magyar cég a vezető 500 között

A Mol a 129., a Magyar Telekom a 475. helyen áll. Az olajipari cég rontott, a telekommunikációs… Tovább olvasom