Kisalföld logö

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -6°C | 1°C Még több cikk.

GVH-bírság: megbüntették az OTP-t és a Postát

Hirdetéseiben az OTP azt állította, hogy az OTP Alap számlacsomagot választók bankkártyájukkal díjmentesen vásárolhatnak. Ez nem felelt meg a valóságnak.

Összesen 15 millió forint bírságot szabott ki a Gazdasági Versenyhivatal(GVH) az OTP Bank Nyrt.-re és a Magyar Posta Életbiztosító Zrt.-re - közölte a hivatal hétfőn az MTI-vel. Az indoklás szerint a két vállalkozás fogyasztókat megtévesztően, illetve tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytatva hirdette termékeit.

Az OTP a bírósánál fellebbez, míg Magyar Posta Életbiztosító egyelőre vizsgálja az ügyet: bírósági felülvizsgálatot kért az OTP Bank a GVH határozata ellen, az ügyet idén június 2-án tárgyalja a Fővárosi Bíróság - közölte a pénzintézet.

Magyar Posta Életbiztosító Zrt. jelenleg az ügyet vizsgálja, fellebbezésről nem döntött.

Az OTP Bank 2007 novembere és 2009 júliusa között, az OTP Alap és az OTP Net számlacsomagokat a fogyasztók megtévesztésére alkalmas módon hirdette, illetve tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytatott, emiatt 10 millió forint bírságot kell fizetnie.

Hirdetéseiben az OTP Bank azt állította, hogy az OTP Alap számlacsomagot választó ügyfelei bankkártyájukkal díjmentesen vásárolhatnak. Ez azonban nem felelt meg a valóságnak.

A GVH szerint további megtévesztő hirdetéseket tett közzé a bank az OTP Alap és az OTP Net számlacsomagokról, mivel alaptalanul minősíti ingyenesnek, díjmentesnek e szolgáltatásait, amelyekre utólagos jóváírást alkalmaz.

Ez a gyakorlat a versenyhivatal szerint oda vezet, hogy a fogyasztó által felhasználható pénzösszeg, a díj felszámítása és az utólagos jóváírás közötti időszakban csökken.

A Magyar Posta Életbiztosító Zrt. 2007 márciusa és 2008. augusztus 31. a PostaHozamŐr Plusz termékével kapcsolatosan közreadott tájékoztatásaival a fogyasztók megtévesztésére alkalmas magatartást tanúsított, így 5 millió forint bírságot kell fizetnie.

A Magyar Posta Életbiztosító a fogyasztóknak szóló tájékoztatásaiban egyebek mellett azt állította, hogy a Profit eszközalapba való befektetés biztonságos, mert nem tartalmaz részvényt, míg a Bonus eszközalapba való befektetés azért biztonságos, mert, az csak egy-egy kiemelkedően kecsegtető hazai részvényt tartalmaz.

A Profit eszközalap az ígérttel ellentétben egy részvényalap jegyeit tartalmazta, míg a Bonus eszközalapba is elhelyezett részvényeket a biztosító - indokolt a Gazdasági Versenyhivatal.

Olvasóink írták

 • 3. janika 2010. április 20. 06:11
  „A deviza üzérkedésért mikor foghják megbümntetni a bankokat? Vagy, azt lehet hogy úgy tesznek mindha külföldi pénzt forgatnának, mert a gyurcsány banda is úgy tett mintha dolgoztaki volna?”
 • 2. kukori 2010. április 18. 20:53
  „Majd ha ráérek sajnálom mindkettőt!Sokkal többet lenyúlnak az ügyfelektől mint amennyi büntetést kell fizetniük!!”
 • 1. Dodo57 2010. április 16. 17:19
  „A bolha megcsípte az oroszlánt! Erre az oroszlán a bírósághoz rohant .Az a pár millcsi hiányozna az uzsora
  nyereségből!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Demján Sándor felvásárolja a Milton Bankot

A kisbank lakossági pénzügyi szolgáltatást - néhány lakossági betéttől eltekintve - nem nyújt, a… Tovább olvasom