Kisalföld logö

2019. 02. 15. péntek - Kolos, Georgina 0°C | 9°C Még több cikk.

Gombamód szaporodó bevásárlóközpontok

Győr - Sorra nyílnak a legkülönfélébb áruházak és bevásárlóközpontok Győrben. Vajon mennyit bír el belőlük a város? Régen is ennyi helyszín kellett az embernek, hogy beszerezze a napi betevőjét, vagy ez egy újabb XXI. századi trend?

Valójában a bevásárlóközpontok prototípusa 1827-ben Amerikában jelent meg, amikor is Cyrus Butler megnyitotta ötven üzletet magában foglaló központját. Tömeges méretű elterjedésük az óceánon túl is csak később, a XX. század elején kezdődött.

Hazánkban az első bevásárlóközpontok a Flórián és a Skála voltak, amelyek még az 1970-es években kezdték meg működésüket, majd a ’80-as években megnyílt a Sugár-áruház, aztán az IKEA. 1996-ban indult be az a folyamat, ami még most is tart, megindult az áradat: Duna Pláza, Pólus Center, Europark, Mammut, Rózsakert, Lurdy-ház, Westend City Center, stb.

Az egyik nagyáruház az elsők közül városunkban             Fotó: kisalfold.hu
Az egyik nagyáruház az elsők közül városunkban Fotó: kisalfold.hu

A hazai gyakorlatot szemlélve úgy tűnhet, hogy a szabadpiaci versenyben bárki, bárhová, bármekkora bevásárlóközpontot építhet. Nincs ez mindenhol így. Például a szomszédos Ausztriában a kisebb települések önkormányzata legfeljebb 600, a városoké 800 négyzetméter alapterületű üzletek építését engedélyezheti. Ennél nagyobb létesítményeket csakis a megyei főépítész - az ennek hatáskörét gyakorló tisztviselő: a Landeshauptmann - engedélyezhet. Ellenben nálunk az az általános gyakorlat, hogy a helyi önkormányzat - a nagy adóbevétel reményében - a beruházó minden kívánságát teljesíti, és a bevásárlóközpont olykor még a helyi lakosok akarata ellenére, pereskedés árán is megszületik.

Kérdésként fel sem vetődik, hogy mindez a nagyváros egészét, a térség kereskedelmi és területfejlesztési érdekeit miként érinti, az ország számára előnyös-e vagy sem.

Egy másik a legújabbak közül                           Fotó: Cseh Róbert
Egy másik a legújabbak közül Fotó: Cseh Róbert

Másoknál nem, mi viszont feltettük a kérdést a belvárosi kiskereskedőknek, hogy forgalmukat miként befolyásolja ez az újszerű versenyhelyzet.

Egy táskaüzlet vezetője elmondta, hogy egyértelműen visszaesett a belvárosi üzletek forgalma, aminek okaként a multik elterjedését említette. Véleménye szerint, a többi üzletben is megfigyelhető ugyanez a folyamat.

Az egyik fehérnemű bolt üzletvezetője a saját forgalmuk csökkenését nem feltétlenül a multik megjelenésének tulajdonítja, szerinte a válság az, ami inkább meghatározó lehet most.

Olvasóink írták

 • 13. fortuna54 2009. június 29. 17:41
  „Még érdekessebb,mikor az usa harmadrangu analfabétái kárognak.”
 • 12. elemér 2009. június 25. 17:54
  „Az árak persze azért jobbak, mert nagyban veszik az árut és igy kapják a jobb árakat. Kis üzlet ilyesmit nem kap. Itt megint az USA vezet. Senki nemtudja az USA piacot pótolni Kinának. Ha tetcik hanem a Kinai nekünk dolgozik bagóért. Ha meg ugrál, akkor India kapja a megrendeléseket, mert igy müxik a globalizmus. Virágüzlet az megint más és nem idetartozik. Érdekes mikor a tulajdonosok vagy érdekeltek ide beirogatnak. ;))”
 • 11. PaPa 2009. június 25. 13:05
  „A tény a butikosok saját maguknak köszönhetik azt, hogy a vásárlók elpártoltak tőlük.
  Meg sem próbáltak semmi olyan változatsást a szolgáltatásukban, amiért érdemes lenne meglátogatni és nála vásárolni. Ha megnézem a vendéglátáson kívül egyetlen egy olyan üzlet és üzlet tulajdonos van, aki például oda figyel a boltja előtti tisztaságra a vevő szakszerű és udvarias kiszolgálásával oda csalni a vásárlót. A nevét nem írhatom le, de ha azt mondom, hogy virágüzlet akkor mindenki tudja, kiről van szó. Az üzletvezető már az utcán kontaktust, alakit ki a vásárlóval vagy a leendő vásárlójával. Ha megnézzük, akkor neki nem csökken a forgalma és nem érdekli a pláza vagy más üzletközpont létezése. Ha elkényelmesedet butikosok is váltanának a szemléletükön nem sírni kellene hanem az okokat megkeresni majd kijavítania a régi szemléletet, hogy a vevő majd bejön aztán ha naponta eladok egy-két Kínai pólót már megvan az alkalmazottam bére.”
 • 10. tilland 2009. június 25. 12:12
  „szép napot!meglehet nézni a sok bevásárloközpont környékét,hogy a tulajdonos milyen rendet tett körülötte, parkolok vannak,,a butikus meg duplán adja azt a polot ami máshol olcsobb,akármelyik belvárosi butikba benézünk , keveés szolgálatkész elado van,de az áraik irreálisak”
 • 9. Primax 2009. június 25. 12:06
  „Egy biztos :
  Manapság - már - lehet válogatni. Nem kell Ausztriába sem kijárkálni bizonyos dolgokért. ( Pl. Fissan babakenőcsért rendszeresen mentünk...és még sokmindenért, amit itthon nem lehetett kapni.)
  Akinek nem tetszenek a plázák, hát ne járjon plázákba.
  Ilyen egyszerű.
  Azt, hogy melyik tud megélni, úgyis eldönti majd a piac. Százszor inkább ez, mint régen, amikor csak a belvárosi boltok/butikok/áruházak voltak.”
 • 8. elemér 2009. június 25. 11:39
  „Ezeket az áruházakat financirozzák és keresnek rajt. Tulajdonos befektetök kapnak rózsás üzleti kimutatásokat. Ezért nem is érdekes ha tönkremegy és becsuk. Igy volt ez a ingatlannal is az USA-ban. Árulták a bankoknak és a tözsdén a becsomagolt xaros zacskót a világnak. Aztán jött a begyürüzödés.”
 • 7. lajos_lajos 2009. június 25. 11:03
  „Emlékszem azokra az időkre mikor a Baros úton elégvolt keresztül vergődni a nagy tömeg miatt. A váaárlás pedig kész káosz volt. A belvárost hagyjuk meg a turistáknak, belőlük nagyon jól meglehet élni megfelelő üzletpolitikával.”
 • 6. lajos_lajos 2009. június 25. 10:56
  „A városba bevezető összes főút mellé kellene bevásárló központ akár több is.”
 • 5. pancser 2009. június 25. 10:04
  „2-3-hoz. A tagadás szelleme nem győz az ész felett. Menjen a halál a belvárosba, ahol nem lehet parkolót találni, meg lehet cipekedni a szatyrokkal. Ha nektek az jó tegyétek! Nekünk a többségnek irány a nagy parkoló meg a csilli-villi üzletek! Mi nem sírjuk vissza a cucullizmust sem meg az ótvaros garázsboltokat, az ismeretlen eredetű áruikkal. De mondom éljen a szabadság, ki mit szeret arra megy.”
 • 4. kisokoska 2009. június 25. 09:32
  „Lehet szidni a bevásárló központokat de miért? Azt hiszem a város nagyon jól jár a boltok betelepülésével. Meg lehet nézni, hogy milyen óriási változás van egy-egy bevásárló központ körül. Új utak, csomópontok, közlekedés javítása és a régi szemetes helyek szebbé tétele. Ezekre a városnak nem lenne pénze. A sok céggel csak a vevő jár jól. A városban (centrumban) nincs nagyobb számú bevásárló központ ( kivéve az Árkád). A kis butikoknak segítség lehetne a turista forgalom növelése , a hosszabb nyitva tartás, a szebb és nem zsúfolt üzletek ( tele árúval ) stb.”
 • 3. PaPa 2009. június 25. 09:16
  „Sajnos megint a magán haszonszerzés győzőt az ész felet. Ész nélkül adták és adják meg az építési engedélyeket nem törődve azzal, hogy a gépkocsik elkerülik emiatt a belvárost (mintha szándékosan tennék tönkre a gyönyörű belvárosunkat). A belvárosi butikosok meg ha vennék a fáradságot és megvizsgálnák, hogy miért nem mennek be vásárolni hozzájuk rájönnének arra, hogy ők miben tudnának változtatni ezen:
  1) A butikokban nem pláza cicákra kíváncsi az ember hanem egy olyan tulajdonosra aki szível lélekkel csak is a vevőért élő eladót vár el a butik árért.
  2) A belvárosi butikban nem Kínai bóvlit akar venni hanem vagy Magyar kisipari termékeket, vagy nem utánzott világmárkákat.
  3) Nem délután őt órakor kellene bezárni, hanem mint(azt tapasztalom kb. minden nap 20-21 óráig sétálgatnak nézelődnek az emberek(nekünk azt tanították, hogy a nézelődőből lesz a vásárló - ha betud menni akkor az üzletbe-) 18-órától ingyenes a parkolás meg az irodások ügyfelek sem foglalják el a belvárosi parkoló helyeket.
  4) Nem állna a butik előtt a Kínai áru és a Butik ár közötti haszonból vásárolt luxus autó egésznap.”
 • 2. urbaniastapista 2009. június 25. 08:17
  „1. Igen,
  De, miért van az, hogy Ausztriában nem engednek ennyit, lehet helyet találni a parkolókban, élnek a belvárosok, még jó sok magyart is foglalkoztatnak?

  Előrelátóak voltak.

  Nem dőltek be a neoliberális lózungoknak (lásd 1.), nem vakarják a fejüket, hogy
  hú de nagy lett az autóforgalom, miből építünk még utat
  hú de bajban vannak a belvárosok, miből lesznek a szép régi házak felújítva
  hú de sokkal kevesebben élnek meg a plázákban dolgozva (1 plázamunkahely megszüntet legalább másik 2-őt valahol a városban)
  hú de mennyi profitot szivattyúznak ki belőlünk, az árak meg még magasabbak is
  hú de lágyagyú a mai plázaifjúság
  .
  .
  .”
 • 1. miracle 2009. június 25. 07:48
  „Belvárosi üzlet:
  drága, 5-kor bezár, parkolni nem lehet, kisebb választék.
  Miért nekünk fájjon a fejünk más nyűgje miatt?
  Hogy a bevásárlóközpontot meg el bírja-e tartani a város, az meg legyen a b.központ tulajdonosának gondja.
  Végül is tényleg tök jó volt, amikor anno csak 2 bolt volt, mindegyikben 1 fajta konzerv vagy 2 fajta ruha és kifújt.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ha válság, nyiss luxusüzletet! Megéri!

A luxus termékeket kínáló üzlet nyitása nem olcsó, hiszen négyzetméterenként akár 2500 euróba is… Tovább olvasom