Kisalföld logö

2019. 01. 18. péntek - Piroska -1°C | 8°C Még több cikk.

Gáz: a devizaárfolyam a legnagyobb kockázat

A jelenlegi szabályozásban a lakosságot ellátó egyetemes gázszolgáltatók számára a legnagyobb kockázat a devizaárfolyam változása.

A jelenlegi szabályozásban a lakosságot ellátó egyetemes gázszolgáltatók számára a legnagyobb kockázat a devizaárfolyam változása, de egyébként a szabályozás ezeknek a szolgáltatóknak a számára kezelhető gazdálkodást biztosít - jelentette ki Koncz László, a Főgáz vezérigazgatója az energiainfo.hu internetes szakportál által tartott sajtóbeszélgetésen csütörtökön Budapesten.

Erre az évre a hatóság 207 forintos dollár referencia árfolyamot határozott meg, azaz az egyetemes szolgáltatóknak ezen az árfolyamon számolják el a földgáz beszerzési árát. Az egyetemes szolgáltatói körben a végfelhasználói ár minden elemének árát a hatóság, pontosabban a nemzeti fejlesztési miniszter határozza meg.

Az egyetemes szolgáltatói árrés 5,94 forint köbméterenként, ami a 207 forintos dollárárfolyamnál kedvezőbb árfolyam esetén éppen a nullszaldós gazdálkodáshoz elég a Főgáz esetében, de ebben nincs benne az egyetemes szolgáltatókra is kirótt válságadó - mondta Koncz László. A múlt évben a földgáz ármoratóriuma kétmilliárd forint veszteséget okozott a Főgáznak, mint egyetemes szolgáltatónak, és ezen túl egymilliárd forint különadót is meg kellett fizetnie. A szabadpiacon kereskedő Főgáz-cég további egymilliárd forint válságadót fizetett meg az elmúlt évben.

A gázpiac számára a referencia árfolyam miatt szükséges dollármennyiség akkora, hogy az már megmozgatja a devizapiacot - válaszolta a vezérigazgató az MTI kérdésére. Ságodi Attila, a KPMG energetikai tanácsadásának partnere a beszélgetés során gyors becsléssel mintegy 300 milliárd forintnyi devizaszükségletről beszélt.

A hatósági ár bevezetésével kapcsolatban Ságodi Attila felhívta a figyelmet arra: nemzetközi tapasztalatok szerint ha hagyják a piacon a világpiaci árakat érvényesíteni, akkor ugyan kezdetben emelkednek az árak, de ennek hatására kialakul a verseny, ami viszont az árak csökkentéséhez vezet. Koncz László ezt megerősítve elmondta, hogy ez a tendencia érződik a magyar szabadpiacon is. Ugyanakkor a jelenlegi szabályozás az egyetemes szolgáltatókat nem ösztönzi hatékonyságra, mert a nyereséget elvonja tőlük.

Drucker György, az energiainfo.hu vezető elemzője beszámolt arról, hogy az Európai Unióban már emelkedik a földgázfelhasználás mennyisége. A tavalyi évben 7,2 százalékkal bővült a földgázfelhasználás, és elérte a gazdasági válság előtti szintet. Ugyanakkor Magyarországon is látszik a növekedés, de a tavalyi 12,4 milliárd köbméteres felhasználás még nem éri el a 2000-es évek közepén jellemző 15 milliárd köbméteres mennyiséget.

A Főgáz vezérigazgatója a földgázfelhasználás emelkedésére számít hosszabb távon is. A KPMG partnere magyarázatként hozzáfűzte: a lakossági felhasználás az energia hatékonyság növekedése miatt stagnál, vagy kis mértékben nő, de az ipari és erőművi felhasználás jelentősebb mértékben emelkedhet, részben azért, mert a szénalapú áramtermelés túl drága a szén-dioxidkvóta miatt, a megújuló energia mennyisége pedig nem lesz elegendő. Az atomerőmű bővítése ugyan napirenden van, de a japán fukusimai erőmű megrongálódása visszavetheti az atomenergiát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyesülnek a magyar Siemens vállalatok

A Siemens Zrt., a Siemens Erőműtechnika Kft. és a Siemens Transzformátor Kft. egyesülésével egységes… Tovább olvasom