Kisalföld logö

2019. 07. 23. kedd - Lenke 19°C | 31°C Még több cikk.

Franhitelről euróra? Megéri?

Magyarország euróövezethez történő csatlakozása előtt várhatóan jelentősen csökken, majd a csatlakozást követően pedig teljes mértékben megszűnik az árfolyamkockázat.

A Magyar Bankszövetség eddig egyetlen alkalommal sem mondott véleményt a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) által kibocsátott vezetői körlevelekről, a frankhitelek euróalapúra váltását javaslóval kapcsolatban azonban az érintettek jelentős száma miatt lehet, hogy kivételt tesz - ismerteti a keddi Világgazdaság.

A gazdasági napilapnak Müller János, a szervezet vezető tanácsadója elmondta, hogy egy megalapozott szakmai vélemény kialakításához több napra van szükségük a szövetség szakértőinek, mert a kérdés nem egyszerű.

A PSZÁF egy pénteken kiadott vezetői körlevélben azt javasolta, hogy a magyarországi bankok tegyék lehetővé ügyfeleiknek a más devizanemben meghatározott hitelek euróalapúra történő átváltását. A felügyelet fő érve az, hogy az euró forinthoz viszonyított árfolyamának ingadozása jóval kisebb, mint a svájci franké, ezért az átváltott hitel törlesztése kiszámíthatóbbá válik. S mivel a devizaalapú hitelek csaknem 98 százaléka hosszúlejáratú, Magyarország euróövezethez történő csatlakozása előtt várhatóan jelentősen csökken, majd a csatlakozást követően pedig teljes mértékben megszűnik az árfolyamkockázat - olvasható a Világgazdaságban.

Olvasóink írták

 • 12. tamas46 2011. február 17. 14:06
  „Közgazdász létemre nem értem a CHF(svájci frank) eladósodás menetét.
  A hitelfelvevő bank(aki közvetíti a hitelt a fogyasztó felé) felvett egy időszakra hitelt, és a törvény szerint1996. évi CXII. 74.§(1) ,amit hitelintézeti törvényként emlegetnek.ez csak úgy lehetséges, ha a futamidő végéig szavatoló tőkével rendelkezik.Ez pedig azt jelenti, hogy a töke visszafizetése,csak akkor lehet árfolyamtól függő,ha nincs meg.Ha ez viszont így igaz,akkor törvénysértő a banki hitel felvétele és továbbítása,és a hitelezőkkel kötött valamennyi szerződés érvénytelen.
  A kamatra ez nem vonatkozik.
  Azért írtam ennyire részletesen,mert utána lehet nézni az idézett törvényben(akár az interneten is)
  Sajnos azok,akik érdekeltek benne,azok sem kezdeményeznek semmit.A Banki Hitelkárosultak Egyesülete sem elérhető,az ott nyilatkozóknak is megírtam ugyanezt,de ugy látszik nekik sem az a céljuk,hogy valamit tegyenek.
  Köszönöm,ha elolvassák.”
 • 11. ifhorvth 2011. január 18. 08:59
  „hahahah...
  Mi a különbség , a banki / uzsora hitel között ??
  A banki hitelnél több a papír.”
 • 10. Infamous 2011. január 13. 12:21
  „a sok princsó nyakra-f*szra vette fel a sok hitelt, most meg sír a szájuk...előtte kellett volna gondolkodni. van egy mondás: "addig nyújtózz amíg a takaród ér!"”
 • 9. janika 2011. január 12. 12:46
  „A simlis spekulánsok köztörvényes bűnözők! Tudatosan verték át a kölcsönt felvevőket! A deviza-alapú kölcsönt nem is lehetne devizával visszafizetni, hisz azt forintba adták és forintba is követelik vissza egyoldalúan megemelt törlesztő részletekkel! Ez becstelen és bűnös magatartás amit a bűnüldözésnek üldözni illene.Persze egy parancs uralomban nem mindegy, hogy ki dirigál a bünüldözésnek.”
 • 8. szocdem 2011. január 12. 10:37
  „6. frenkycom 2011.01.11. 18:58

  :))
  VAlóban ez a helyzet ezzel a megoldással..

  Olyan emberek agyából pattant ki ez a "terv" akik maguk is sársak abban, hogy százezreket hajszotak bele a lakáshitelekbe az állami szociális lakáskoncepció megalkotását és működtetését elkerülendő.. (Ma sincs, és nem is lesz amig ismét neolibsi párt kerül hatalomra a régiek közül).

  Az átváltás megint jó biznisz a pártok gazdáinak, de ez nem fogja megerősiteni a hitelseket..A hitelek akkor is horribilisek maradnak a mai jövedelmekhez mérve!”
 • 7. drKotász 2011. január 12. 10:30
  „Mi az hogy FRAN <moderálva>”
 • 6. frenkycom 2011. január 11. 18:58
  „Magyar megoldás......itt ez a talicska föld mit csináljunk? Hmm.. ássunk neki egy gödröt...ehe”
 • 5. Jandex 2011. január 11. 16:19
  „Meg kell várni míg királyunk új pénzt nyomat és abban kell eladósodni!
  http://noob.hu/2011/01/11/HALADUNK.jpg
  Így fog kinézni a TÍZezres!”
 • 4. anikopeter 2011. január 11. 12:31
  „"fran" pénz nincs!
  Schweizer Franc
  a svájci kiejti a "k"-t”
 • 3. hehe08 2011. január 11. 11:10
  „a bankoknak megéri!”
 • 2. joci1975 2011. január 11. 10:06
  „Hát jó lenne tennének már valamit ezzel a katasztrófa helyzettel.”
 • 1. janika 2011. január 11. 09:46
  „Börtönbe a harácsoló, simlis bankárokat!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tovább drágult a benzin: +3 forint

Emelte bruttó 3-3 forinttal a 95-ös benzin és a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát szerdán a… Tovább olvasom