Kisalföld logö

2019. 07. 23. kedd - Lenke 19°C | 31°C Még több cikk.

Fordulat jöhet ősszel?

Pozitív fordulatot várnak a második negyedév után a magyar bruttó hazai termék alakulását illetően az elemzők, akik szerint már a következő negyedévben is kisebb lesz a visszaesés.

Barta György, a CIB Bank makroelemzője úgy vélekedett, ha lassan is, de a harmadik negyedévben már megindul a gazdasági kilábalás. Hozzátette: jövőre már stagnálásra számít.

Török Zoltán, a Raiffeisen makroelemzője optimistább, szerinte már a jövő év második felében pozitív lehet a bruttó hazai termék (GDP) alakulása Magyarországon.

A makrogazdasági elemzők szerint a statisztikai hivatal által csütörtökön közzétett II. negyedéves, 7,6 százalékos visszaesést mutató GDP-adat többé-kevésbé megfelelt a várakozásoknak.

A Reuters által megkérdezett elemzők korábban úgy becsülték, hogy Magyarországon a GDP visszaesése 7,1 százalék körüli lesz. A hivatal adata ettől 0,5 százalékkal maradt el.

Az MTI által megkérdezett elemzők úgy vélekedtek, hogy a lassulási, növekedési folyamat várhatóan elhúzódik majd, s pozitív GDP-adat csak 2010-ben várható.

Az elemzők elmondták: segítheti a magyar gazdaság recesszióból való kilábalását az, hogy az ázsiai országokban, s valószínűleg Amerikában is javul a helyzet, aminek nyomán a nyugat-európai GDP-adatok is kedvezőbb képet mutatnak. Példaként hozták fel Német-, illetve Franciaországot, ahol a most közzétett GDP-adatok szintén a gazdaság fellendülését mutatják.

Az elemzők véleménye megegyezetett abban is, hogy a lakosság a gazdasági fellendülést majd csak jóval később érzi meg, mint ahogyan a GDP elkezd növekedni.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

73 milliárd hálapénzt fizet ki a magyar

Egy kórházi kezelésnél egy orvos átlagosan 28 500 forint hálapénzt kap. Tovább olvasom