Kisalföld logö

2018. 12. 11. kedd - Árpád 1°C | 5°C Még több cikk.

Fogyasztóvédők a hamburgeradóról

Olyan korlátokat kell bevezetni, melyek megakadályozzák, hogy a különadó vesztesei a fogyasztók legyenek.

Egészséges életmódra nevelő kampányok, az iskolai oktatásban erőteljesebben megjelenő szemléletformálás az egészséges táplálkozás tekintetében, és az esetlegesen bevezetésre kerülő különadó kapcsán megfelelő, fogyasztóbarát jogszabályi környezet kialakítása. Mindez együttesen szükséges ahhoz, hogy az egészségtelen, betegségekhez vezető életmód visszaszoruljon.

Egyelőre nem ismeretesek a sajtóban „hamburgeradó" néven aposztrofált különadóra vonatkozó részletes javaslatok, így leginkább csak találgatások folynak arról, milyen termékekre terjedne ki az új adó, és annak milyen anyagi vonzatai lesznek a forgalmazókra, illetve a fogyasztókra nézve.

Feltétlenül szükséges felhívni arra a jogalkotó figyelmét, hogy részletes hatástanulmányt folytasson a különadó bevezetését megelőzően. Ezzel egyidejűleg olyan korlátokat kell bevezetni a szabályozás során, melyek megakadályozzák, hogy a különadó vesztesei a fogyasztók legyenek, azaz ne terhelhessék át a kereskedők a különadót a kiszolgáltatott vásárlói rétegre.

Szintén meggondolandó, hogy azon élelmiszer-forgalmazók, melyek egészséges élelmiszereket árulnak, adókedvezményben vagy támogatásban részesüljenek, ezzel is elősegítve, hogy ezen termékekhez olcsóbban jussanak a fogyasztók. A Közép-Magyarországi Fogyasztóvédelmi Egyesület javasolja ugyanakkor, hogy jogszabályi kötelezettsége legyen a vállalkozásoknak az egészséges táplálkozás hirdetése, ennek külföldi példái adottak és feltétlenül pozitív hatásúak.

A jogszabályi környezet megváltoztatása mellett legalább ilyen fontos azon szemléletformálás, melynek hatására a fogyasztók az egészséges ételeket preferálják. Ehhez szükségesek megfelelő kampányok, és e körben külön ki kell emelni a fiatal fogyasztókat. Így feltétlenül erősíteni kell az iskolai oktatás során az egészséges életmódra történő tanítást, akárcsak a fogyasztóvédelmi oktatást és tudatos fogyasztóvá történő nevelést az iskolákban.

Közép-Magyarországi Fogyasztóvédelmi Egyesület

Olvasóink írták

 • 15. hszilard 2011. február 23. 18:50
  „Kinek mi köze van ahhoz hogy mit eszünk? Ez rosszab már mint a kommunizmusban.....”
 • 14. sup7ra 2011. február 23. 17:02
  „Bezzeg tavaly nyáron a pálinkafőzés engedélyezésétől volt hangos az országház(bár inkább kupleráj)
  Azt gondolom egyértelműen az egészséges életre történő átállás motiválta és nem volt benne semmi populista.”
 • 13. miracle 2011. február 23. 16:46
  „pörkölt
  Mert a pörkölt jó kis zsíros hússal az egészséges, mi?”
 • 12. mecsoka 2011. február 23. 16:39
  „#10 ezt nem értem én sem. Miért pont hamburger? Mert amit te is leírtál, abban semmi egészségtelen nincs.”
 • 11. öröksoproni 2011. február 23. 15:53
  „Aki figyel az egészségére, az eleve nem vesz meg olyan terméket, amiben 5-nél több E van. Én vettem egy könyvet, kiírtam belőle azokat az E betűs adalékanyagokat, amiket semmi szín alatt nem veszek meg. Gyorsétteremben évente ha egyszer eszem, akkor is halas szenyót.
  De mi ezzel az új adóval a cél? Hogy a jónép egészségesebb legyen vagy többet fizessen, ha nem változtat a szokásain? Mert világos, hogy ezek az élelmiszerek drágábbak lesznek.”
 • 10. Losba 2011. február 23. 15:36
  „..Hamburgeradó.. ???
  ...akkor drágább lesz a paradicsom, darált-hús, zsemle, mustár, uborka, saláta,...mert ezekből otthon elkészítem..vagy a saláta nem is egészséges.??..”
 • 9. pörkölt 2011. február 23. 15:23
  „mcdonalds és társai, ételnek nevezett termékeit nyugodtan adóztathatják.aki ott eszik meg is érdemli.”
 • 8. imre1964 2011. február 23. 15:11
  „Ezeknek semmi nem elég de az MSZP a hibás ezért is.”
 • 7. karakter 2011. február 23. 14:45
  „Ha drágább lesz a csoki, akkor majd az osztrákoktól veszem.”
 • 6. Black_panther 2011. február 23. 14:45
  „Vakargatták, vakargatták a fejüket, hogy milyen adót találjanak ki. Ami ne csak úgy hangozzon, hogy újabb adó, hanem meg is lehessen indokolni. Mer´ hogy vigyáznak az egészségünkre is ám!! Mily megható... De mi is az egészséges? A vegyszereken nevelt, felfújt zöldségek és gyümölcsök? Már nem tudnék olyan élelmiszert mondani, amiben nincs valami "érdekes" adalék. Tulajdonképpen ezeket is meg kéne adóztatni, nem? Továbbá a sok városi lakó egészségtelen levegőt lélegez be, nem vigyáznak eléggé az egészségükre, ki kéne vetni a városi adót is... A sok minimálbéren tengődő is egészségtelen zsíros kenyeret eszik...”
 • 5. tájékozatató 2011. február 23. 14:42
  „Inkább a magyar termékekekat priorizálják!
  Szép és jó dolog lenne ez az egészséges életmód, de nem lehet széllel szembe p.s.lni!
  Mikor az egész média ezeket a termékeket nyomatja mindenhonnan.
  ÉN a törekvésnek a hitelességében sem hiszek, szerintem ez egy bárány bőrbe bújtatott farkas. (Csak a lóvé fog számítani)”
 • 4. spiderz 2011. február 23. 13:58
  „NANEMÁÁÁ! "olyan korlátokat kell bevezetni a szabályozás során, melyek megakadályozzák, hogy a különadó vesztesei a fogyasztók legyenek, azaz ne terhelhessék át a kereskedők a különadót a kiszolgáltatott vásárlói rétegre." Gondoljunk csak a bankokat terhelő külön adókra. Jelentkezzen, aki még nem hallott róla, hogy a pénzintézetek kezdik egyoldalúan módosítgatni a "szolgáltatási csomagokat". Ez emberek megint arról szól, hogy úgy adóztatunk meg benneteket, hogy nem is veszitek észre! Az egészséges termékeket forgalmazó / előállító cégek meg majd szépen lenyelik a kedvezményeket. Egyik kutya, másik eb. Adjon az Isten - Szebb jövőt! Ezt ezek után vehetitek szó szerint!”
 • 3. pozdorja 2011. február 23. 10:12
  „No miracle mindjárt jól megkapod Patriot-tól meg Túrabakancstól hogy szoci-libsi-kommunista vagy. A vizitdíj az ördögtől való! Nem kell.
  Amit OV és csapata talál ki csak az lehet üdvös, még ha adó is lészen az...
  btw. szerintem is orbitális marhaságot készülnek megint kiböfögni magukból. Lassan közelítünk a Pusztító című filmben látott San Angeles tökéletes világához. A vezető és Bob munkatárs megmondja mit kell enni. Mi meg mehetünk a föld alá patkányburgerért.”
 • 2. miracle 2011. február 23. 10:00
  „Ez egy jó hülye ötlet azért.
  Ugyanis nincsenek egészségtelen ételek csak egészségtelen mennyiségek. A cigarettán kívül nem lehet gyakorlatilag semmit megnevezni, amiből a minimális mennyiség is kárt okozna. (pl 1 hambi, 1 pohár ital stb), sőt nem is egyformán hat mindenkire.
  A sápot annál kell beszedni, aki nem ismeri a határt, ezért baja lesz és elmegy orvoshoz. Csak hát a sok okostóni leszavazta a vizitdíjat ugyebár.”
 • 1. Madarász 2011. február 23. 09:55
  „Hát ezek tiszta idióták! Hogy akarnak úgy egészséges életmódra nevelni valakit, hogy " Ezzel egyidejűleg olyan korlátokat kell bevezetni a szabályozás során, melyek megakadályozzák, hogy a különadó vesztesei a fogyasztók legyenek, azaz ne terhelhessék át a kereskedők a különadót a kiszolgáltatott vásárlói rétegre."

  Egyértelműen, ha drágább, ami egészségtelen, az olcsóbb egészségeset vennék meg, de ezzel megint csak "adnak egy pofont a sz.rnak". Csak egy újabb adót akarnak kivetni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Száááárnyakat ad - Nő az energiaitalok forgalma

Magyarországon tavaly 14 milliárd forint volt az energiaitalok piaci forgalma, 240 ezer hektolitert… Tovább olvasom