Gazdaság

2015.05.08. 13:46

Fidesz: cél a folyamatos szja-csökkentés

Jövőre a tervek szerint 16-ról 15 százalékra mérséklődik a személyi jövedelemadó (szja) kulcsa, amelynek folyamatos csökkentésében a kabinet és a Fidesz-frakció is elkötelezett - mondta a kormánypárti képviselőcsoport szóvivője pénteki budapesti sajtótájékoztatóján, amelyen a 2016-ra tervezett adócsökkentési intézkedéseket foglalta össze.

Tuzson Bence az adócsökkentések költségvetésének nevezte a 2016-ra tervezett büdzsét. Az adók mérséklését - mondta - a folyamatosan javuló makrogazdasági mutatók teszik lehetővé. Példaként említette a gazdasági növekedést, az ipari termelés bővülését, a fogyasztói árak csökkenését, a kiskereskedelmi forgalom növekedését és az export bővülését.

Az ezek alapján megléphető adócsökkentések között első helyen említette az szja 15 százalékra mérséklését, amellyel 120 milliárd forint marad a családoknál, majd megerősítette, a cél, hogy egy számjegyű legyen az szja-kulcs, az Magyarországon legyen a legalacsonyabb az Európai Unión belül.

A frakciószóvivő a tervezett lépések közül kiemelte továbbá a kétgyermekes családok adókedvezményének emelését, a sertés tőkehús áfájának 5 százalékra csökkentését és a "közigazgatási rezsicsökkentést", azaz bizonyos állami díjak, illetékek mérséklését.

"Ezeknek az intézkedéseknek az együttes hatása a munkából élő becsületes embereket segíti. Arra törekszünk, hogy mindenki, aki Magyarországon munkából él, jobb körülmények között élhessen" - mondta Tuzson Bence.

A halálbüntetéssel kapcsolatos felvetésre a szóvivő azt közölte: a Fidesz-frakción belül is vita van a kérdésről, amely még ezután kerül majd a képviselőcsoport elé. A legfontosabb, hogy ne legyenek tabutémák, senki ne tilthassa meg a magyaroknak, hogy erről beszéljenek - tette hozzá, megjegyezve, hogy az álláspont kialakításához széles társadalmi konszenzus kell.

Tuzson Bencétől azt is kérdezték, hogy a pénteki Napi Gazdaság - egy kormány-előterjesztésre hivatkozva - arról írt: a jövőben a reklámügynökségek nem állhatnak szerződéses kapcsolatban a médiacégekkel, és nem alkalmazhatnak bónuszokat. A frakciószóvivő úgy reagált, a Fidesz képviselőcsoportja erről még nem tárgyalt, de fontos e piac szabályozásának áttekintése és az a kérdés, hogy meg lehet-e alkotni egy jobb, hatékonyabb rendszert ezen a területen is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!