Kisalföld logö

2019. 05. 22. szerda - Júlia, Rita Még több cikk.

Féltik az állásukat a németek a munkaerőpiaci nyitástól

A német munkavállalók háromnegyede tart a munkaerőpiac tavaszi megnyitásától egy vasárnap bemutatott felmérés szerint.

A Die Welt am Sonntag című lapban megjelent kutatási adatok szerint különösen a keleti tartományokra jellemző a félelem: az egykori NDK-ban élő munkavállalók 79 százaléka tart attól, hogy elveszítheti az állását az úgynevezett új uniós tagországok állampolgáraira vonatkozó munkavállalási korlátozások májusi feloldása után.

Németország egészét tekintve 73 százalék a tavaszi nyitást aggódva várók aránya. "Valamennyi társadalmi réteget áthat a félelem a munkahely elvesztésétől" - mondta a lapnak Klaus Hilbinger, a GfK kutatásvezetője. Az ezer fő megkérdezésével végzett reprezentatív vizsgálat alapján minden második német munkavállaló úgy véli, hogy elsősorban a szakmunkás állásokért indulhat verseny a kelet-európaiakkal. Németország és Ausztria május elsejével véglegesen feloldja azokat a korlátozásokat, amelyeket a 2004-ben csatlakozott 8 uniós tagállammal szemben vezettek be, káros munkaerőpiaci hatásoktól tartva.

Az Európai Bizottság (EB) szerint csak előnyök várhatók a nyitástól. Az eddigi tapasztalatok és elemzések azt mutatják, hogy azokban az országokban - például Nagy-Britanniában és Franciaországban -, amelyek már korábban megnyitották a piacot, minimális változás következett be a bérekben, és az új munkavállalók hozzájárultak a fogadó országok gazdaságához - mondta Andor László, az EB foglalkoztatási és szociális ügyekért felelős biztosa pénteken egy bécsi sajtótájékoztatón.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Már 23 bank ment csődbe Amerikában az idén

Újabb bank ment csődbe a héten az Egyesült Államokban, az idén bezárt bankok száma így 23-ra… Tovább olvasom