Kisalföld logö

2019. 07. 23. kedd - Lenke 19°C | 31°C Még több cikk.

Feltételekkel támogatja a szakszervezet a vasárnapi zárva tartást

Akkor tartják elfogadhatónak, hogy az üzletek ne nyissanak ki vasárnap, ha az minden üzlettípusra, tehát nemcsak a nagyokra vonatkozna.
A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) alapvetően támogatja az üzletek vasárnapi zárva tartását, ám csak akkor, ha minden üzlettípusra vonatkozna; a Magyar Bevásárlóközpontok Szövetsége (MBSZ) és az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) szerint az intézkedés elbocsátásokkal és bércsökkenéssel járna.

Sáling József, a KASZ elnöke az MTI-nek azt mondta, annyira leterheltek a kereskedelemben dolgozók, és annyi betöltetlen álláshely van, hogy a szakszervezet zárva tartás párti. A KASZ elnöke szerint - épp a hiányzó munkaerő miatt - nem kell elbocsátásokkal számolni a szektorban.

Hozzáfűzte ugyanakkor, hogy azoknak a dolgozóknak, akiknek fontos a vasárnap kapott 3000-4000 forintos plusz jövedelem, ellenére lehet a javaslat. Hozzátette, azt is figyelembe kell venni, hogy az adótörvény-javaslat évi 8-15 milliárd forint "különadóval" terheli meg a nagyobb cégeket, amelyeknek egy vasárnapi nyitva tartási tilalom újabb veszteséget jelentene. A KASZ elnöke részt vett a törvénytervezettel kapcsolatos egyeztetésen, és arra számít, hogy még a héten megkapják a végleges tervezetet, és ezután még lesz lehetőség újabb egyeztetésre a kormánnyal.

A Magyar Bevásárlóközpontok Szövetsége (MBSZ) szerint a vasárnapi zárva tartás bevezetésével azonnali elbocsátások várhatóak, mert a munkaidőalap 12-14 százalékkal csökken, aminek következtében legalább 35 ezer munkavállaló feleslegessé válik. A szövetség szerint 7,4 százalékos munkanélküliség mellett nem szabad olyan szabályokat hozni, amelyek a kereskedelemben dolgozó mintegy 530 ezer alkalmazottból és a kapcsolódó iparágakban - logisztika, üzemeltetés - dolgozók körében minimum 15-20 ezer ember elbocsájtásával járna, és további 15-20 ezret hátrányosan érintene.

Gyalay-Korpos Gyula, az MBSZ elnöke szerint a kieső vasárnappal az elbocsátás és bércsökkenés vegyesen fordul majd elő és érzékelhetően csökkenni fognak a járulék- és adóbevételek. Az MBSZ diszkriminatívnak, működésképtelennek nevezte, hogy a 400 négyzetméternél kisebb alapterületű üzleteket nem érintené a korlátozás.

Vámos György, az (OKSZ) főtitkára az MTI-nek úgy vélekedett, az üzletek vasárnapi zárva tartása mellett vannak nyomós érvek, de azt is figyelembe kell venni, hogy ez mintegy 15-20 ezer dolgozó elbocsátásával járhat, emellett az alkalmazottak elesnének az 50 százalékos vasárnapi pótléktól.

A nyitva tartó kisvállalkozások ugyan többletbevételhez juthatnának, de az OKSZ főtitkára szerint ez nem lenne jelentős, mert akik a nagybevásárlásokhoz szoktak, megpróbálnák azt továbbra is megoldani. Kiemelte, hogy korábbi reprezantatív közvélemény-kutatások szerint a megkérdezettek mintegy fele támogatta a vasárnapi nyitva tartást, ami 4-5 millió vásárlót jelent.

A Magyar Nemzet információi szerint jövő március elsejétől a hét utolsó munkaszüneti napján nem tarthatnának nyitva a bevásárlóközpontok és a 400 négyzetméternél nagyobb alapterületű üzletek. A korlátozás alól mentesülnének a dohányboltok, a gyógyszertárak és a benzinkutak, valamint az újság- és virágárusok, míg a pékáruboltok külön szabályok alapján nyitva lehetnének vasárnap is. Ezek a szaküzletek vasárnaponként délig fogadhatnák a vásárlókat.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem lesz probléma a gázellátással

A legutóbbi adatok alapján a magyar földgáztárolók együttes töltöttségi szintje 68 százalék, a… Tovább olvasom