Kisalföld logö

2018. 12. 19. szerda - Viola -5°C | 3°C Még több cikk.

Eltűnhet a .com és a .net is

A liberalizáció 2012. január 12-től érvényes és az első elbírálások és engedélyek 2012 végére várhatók.

Döntött az úgynevezett általános legfelső szintű tartománynevek (gTLD) liberalizációjáról az Internet Testület a Bejegyzett Nevekért és Számokért (ICANN), így a ".com", vagy ".net" utótaggal rendelkező címeket felválthatják a kreatívabb internetes azonosítók.

Az internetes névadásért felelős nonprofit szervezet hétfőn fogadta el azt az új gTLD programot, amelyben már nemcsak latin karakteres címeket lehet bevezetni, hanem lehetőséget teremt kínai, cirill és más írásjelek használatára.

Az új tartománynevek elfogadása azonban az ICANN jóváhagyásához lesz kötve és jelentős, 185 ezer dolláros illeték mellett lehet kérvényeket benyújtani. A szervezet valós indokhoz köti majd a beadványok elfogadását.

A liberalizáció 2012. január 12-től érvényes és az első elbírálások és engedélyek 2012 végére várhatók.

"Ma történelmet írtunk. Ez egy új korszak hajnala. Az internet címrendszerét most szabaddá tettük." - mondta Rod Beckstrom, a szervezet elnök-vezérigazgatója a döntést követő sajtótájékoztatón.
Elemzők szerint az új lehetőséggel legelőször nagyobb vállalatok élhetnek, így olyan címeket jegyezhetnének be, amelyek ".toyota"-val, vagy ".apple" utótaggal végződnek. A japán elektronikai óriás Canon már jelezte szándékát, hogy jogot kíván szerezni a ".canon" tartománynév használatára.

Nem csak a vállalati kör érdeklődését keltheti fel a lehetőség. Városok és iparágak részéről is lehet számítani érdeklődőkre, így olyan internetes címek is lehetnek majd, mint a "kerekpar.budapest", vagy az "indiai.etel".
Az ICANN azonban figyelmeztetett: vallási és társadalmi érzékenységgel döntenek majd a beadványokról, így elkerülhetővé válnak a sértő címek. Továbbá, a változásokból profitálni vágyó domainkereskedőket elriasztandó, a gTLD-tulajdonosoktól elvárják majd, hogy működő honlapokat üzemeltessenek, és a tartománynevek továbbértékesítése is a szervezet engedélyéhez lesz kötve.

Jelenleg csupán 22 gTLD létezik, mint a ".com", a ".org", vagy a ".info".

Ezen felül további 250 úgynevezett országos legfelső szintű tartománynév létezik, ilyen a magyarországi ".hu" is.

Olvasóink írták

  • 1. Star-Spangled 2011. június 21. 23:31
    „Majd lesz mas helyette!Kit erdekel!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csökkent az atomenergia népszerűsége

Világszerte erőteljesen csökkent az atomenergia támogatottsága. Tovább olvasom