Kisalföld logö

2019. 06. 20. csütörtök - Rafael 19°C | 27°C Még több cikk.

Elemzők - Véget ért a recesszió Magyarországon

Úgy tűnik, véget ért a recesszió Magyarországon, mivel a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) felülvizsgált adatai szerint már az egymás utáni második negyedévben emelkedett a bruttó hazai termék (GDP) - mondták elemzők szerdán.

Az elemzők az idei első negyedévre 1,9-2,4 százalékos GDP csökkenést vártak, így egyetértettek abban, hogy a KSH által szerdán publikált adatok - nagy meglepetést okozva - jelentősen jobbak lettek a vártnál.
A KSH szerdán közölte: a GDP az idén az első negyedévben 0,1 százalékkal, a naptárhatás kiszűrésével pedig 0,2 százalékkal nőtt éves bázison, míg 2009 negyedik negyedévéhez képest 0,9 százalékkal bővült.

A KSH felülvizsgált adatai szerint már 2009 utolsó negyedévében emelkedett a GDP 0,2 százalékkal az előző negyedévhez viszonyítva.
Török Zoltán, a Raiffeisen Bank Zrt. elemzője elmondta: a tavalyi utolsó, valamint az idei első negyedévben mért GDP-növekedés azt mutatja, hogy a magyar gazdaság már kilábalt a recesszióból.

Rámutatott: elsősorban a feldolgozóipari export okozta a növekedést a gazdaságban. Hozzátette: a várakozásoktól jelentősen eltérő első negyedéves GDP adat után felül kell majd vizsgálni az idei évi GDP előrejelzéseket. Úgy vélte, az idei GDP növekedés az új adatok figyelembevételével akár egy százalék fölötti is lehet.

Barta György, a CIB Bank Zrt. elemzője szerint is elsősorban az ipari export húzta fel az első negyedéves GDP adatot, azonban úgy vélte, hogy az export hozzájárulása a GDP növekedéshez a jövőben már gyengébb lehet az import bővülése, valamint az eurózóna növekedési kilátásainak romlása miatt.

Aláhúzta: bár a KSH részletes GDP adatokat még nem közölt, arra lehet számítani, hogy az első negyedévben a belső kereslet nem tudott erősödni, s a mezőgazdaság és az építőipar is rosszul teljesített. Ezzel szemben a szolgáltatóiparban várhatóan már megjelentek a javulás egyes jelei. A keresleti oldalon vélhetően csökkent a beruházások és a magánfogyasztás mértéke a korábbi időszakhoz képest.

Az elemző továbbra is nulla körüli GDP növekedést vár az idei évre.
Az első negyedéves emelkedés után további GDP növekedésre számít Suppan Gergely, a Takarékbank Zrt. elemzője is. A szakértő elmondta: az ipari export húzta fel a GDP-t, míg az építőipar és a fogyasztás továbbra is gyenge maradt, azonban a közlekedés, a telekommunikáció és a turizmus már érzékelhetően növekedni kezdett.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

APEH: május 20. a határidő - Még 1,5 millió bevallás hiányzik

A tavalyi 49,6 milliárd forinttal szemben az idén eddig 56,1 milliárd forintot igényeltek vissza. Tovább olvasom