Kisalföld logö

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -7°C | -1°C Még több cikk.

Egyre kevesebb húsvéti csokoládét adnak el

A húsvéti szezonális édességekből 2010-ben kevesebbet adtak el, mint az azt megelőző évben; a csokik döntő többsége tejcsokoládéból készül.

A Nielsen piackutató vállalat MTI-hez pénteken eljuttatott felmérése szerint a húsvéti szezonális édességek kiskereskedelmi forgalma évek óta lassan csökken.

A 2010-es ünnepi időszakban bolti eladásuk az előző évhez képest 1 százalékkal volt kisebb, mintegy 2,7 milliárd forint. A cég kiskereskedelmi indexe szerint a mennyiség 8 százalékkal csökkent, a forgalom mintegy 820 tonna volt.

Míg évekig a csokoládétojás volt a legnépszerűbb termék, tavaly ezt a csokinyúl - értékben - megelőzte; a tojás piacrésze 38 százalékra csökkent, míg a nyúlé 40 százalékra emelkedett.

A piaci részesedést tekintve utánuk a más ajándékot is tartalmazó édességcsomagok következtek 8 százalékos részaránnyal, ezeket a hagyományos csomagok és a csokoládéból készült kacsa, bárány, csibe követte 7-7 százalékkal.

A Nielsen kiemelte, hogy ez a piac gyorsan átalakul: 2004-ben csokoládéfajta szerint mennyiségben a húsvéti figurák kétharmada készült nugátból, 2010-ben viszont már a drágább tejcsokoládéra jutott majdnem kétharmad rész, 62 százalék, a nugátos figurák mutatója pedig 28 százalékra csökkent.

A drágább étcsokoládé mutatója 7 százalék.

A tejcsokoládé előretörésének fő oka, hogy az elsősorban nugátra koncentráló kisebb gyártók egy része kevesebbet értékesített, ugyanakkor erősödni tudott több nagy édesipari vállalat, amely elsősorban minőségi tejcsokoládékkal célozta meg a vásárlókat - véli a Nielsen.

A tavalyi húsvét hónapjában, áprilisban egy kilogramm tejcsokoládéból készült húsvéti figura mennyiségi eladással súlyozott fogyasztói átlagára 3.924 forint volt, míg nugátból készültté csak 1.872 forint.

Az értékesítésben egyre nagyobb szerep jut a szupermarketeknek és diszkontoknak, ezek részesedése 30 százalékról 36-ra nőtt tavaly húsvétkor az előző évi ünnepi időszakhoz képest, mennyiséget tekintve.

Olvasóink írták

  • 1. Túrabakancs 2011. április 16. 15:12
    „Kevesebb csokit adnak el? Ennek valószínűleg Gombóc Artúr nagyon
    örül, így több marad neki! Na meg a Hakapeszi makiról sem feledkezzünk
    el.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A cégek alapvetően jónak ítélik együttműködésüket az adóhatósággal

A vállalatok nem félnek az adóhatóságtól, alapvetően jó köztük az együttműködés, csak a helyi iparűzési adó esetében fogalmaztak meg kritikát a társaságok. Tovább olvasom